Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Konec zlorabe moči: SDS se vrača na javno RTV

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 16/01/2018)
Seja Programskega sveta, na kateri so novinarji lani protestirali proti vmešavanju v neodvisnost novinarskega poklica, ker so iz SDS kritizirali pristransko poročanje, dva levičarska aktivista pa sta vmes razprla napis “Smrt Janšizmu…”

Med šestimi kandidati je pet zastopnikov političnih strank v 29 članskem programskem svetu RTV danes izbrala mandatno volilna komisija državnega zbora. Izločili so kandidata NSi. Določili so tudi pet predstavnikov strank v nadzornem svetu. V programskem in nadzornem svetu zadnja leta največja opozicijska stranka, SDS Janeza Janše, ni imela predstavnika. Ker je bila ta stranka v prejšnjem in tem mandatu druga najmočnejša, je bila to kršitev zakona, ki zahteva sorazmerno zastopanost. Danes sta bila potrjena njihova predstavnika za nadzorni in za programski svet. 

Levici več sedežev z izločanjem SDS

Zakon pravi, da mora državni zbor pri določanju predstavnikov strank v programskem svetu „v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v državnem zboru“.  V mandatno volilni komisiji zadnja leta odločajo poslanci vladne koalicije (SMC, Desus, SD), ki imajo deset od 19 članov. Pred štirimi leti, v času vlade Alenke Bratušek, so bili  za predstavnike strank izvoljeni: Ciril BAŠKOVIČ (SD), Danica CMREČNJAK (Desus), Nikola DAMJANIĆ (PS), Jelka Stergel (DL) in Miha Klun (SDS). Ko je Klun čez manj kot leto odstopil, je nova vladna koalicija Mira Cerarja (SMC) namesto predstavnika največje opozicijske stranke v svet izvolila kandidatko (SMC). Ko je ta odstopila, pa pozneje še drugo kandidatko SMC. Podobno predstavnika SDS zadnja leta ni bilo v nadzornem svetu RTV Slovenija.

Brez možnosti Požar, Jančič…

Dva od že dosedanjih predstavnikov strank v programskem svetu sta bila danes znova med kandidati: Ciril Baškovič (SD-6) in Petra Ložar (SMC-35). Predlagale pa so stranke dodatno še Igorja Prodnika (SDS-19), Jožeta Poglajna (Desus-11), Leona Oblaka (NSi-6) in Vesno Ugrinovski (SMC-35). V oklepajih je ob oznaki stranke število poslancev. Število je pomembno, ker zakon govori o upoštevanju „zastopanosti“ strank. Mandatno volilna komisija je izločila kandidata najmanjše stranke (NSi) Ljudmile Novak Oblaka. Preostalih pet pa potrdila. SMC, ki ima največ poslancev, bo imela dva predstavnika v programskem svetu.  Mandatno volilna komisija je določila še osem predstavnikov civilne družbe. Kandidatov za te položaje, ki so pravilno kandidirali, je bilo 33. Praviloma  so vladajoči že pred sejo dogovorjeni, katerih (svojih) osem kandidatov bodo izbrali in jih s tajnim glasovanjem le potrdijo. In tako je tudi bilo: večina izvoljenih je dobila deset ali enajst glasov, to so glasovi poslancev SMC, Desus in SD z dodatkom Levice. Med najprej 33 kandidati, število so po preverjanju izpoolnjevanja pogojev znižali na 26, je bil med tistimi, ki je imel le malo možnosti za uspeh (če sploh), tudi avtor tega članka, od znanih novinarjev pa, denimo, še Bojan Požar.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Za člane programskega sveta iz civilne družbe je komisija s tajnim glasovanjem predlagala: Marijo Aleš, Jelko Stergel. Lada Ambrožiča, Matjaža Juharta, Mateja Koširja, Žigo Kušarja, Matildo Marijo Ocvirk Orešnik in Gašperja Salobirja. Po številu glasov je izstopal le Žiga Kušar, ki je zbral 17 glasov, vsi drugi 10 ali 11. Požar jih je dobil sedem, Jančič pet. Predlog Jožeta Tanka (SDS), da bi s kvoto (3:5) nekaj sedežev dobila tudi opozicija in si ne bi vseh vzela levica, ni bil sprejet. Na tak način, da tudi opozicija dobi nekaj, so (civilne) člane programskega sveta izbirali v obdobju 2004-2008, je opozoril Tanko, ki je opozoril še, da si bo koalicija, ker ne upošteva kriterija plurarnosti, s tem zagotovila kar 20 od 29 članov programskega sveta, kar ji omogoča postavljanje svojih direktorjev in urednikov. Za Tankov predlog je bilo sedem opozicijskih člankov komisije, proti enajst. Pri Mariji Aleš, ki je v prvem krogu dobila devet glasov, so morali glasovanje ponoviti, da jih je zbrala dovolj.

Pet kandidatov za pet sedežev

Izbrane kandidate (pet strankarskih in osem civilne družbe) bo prihodnji teden potrjeval še državni zbor. Mandatno volilna komisija je potrdila tudi kandidate za pet članov nadzornega sveta RTV Slovenija, za položaje je bilo le pet kandidatov: Andrej Whatmough Grah (SMC), in Aleksander Igličar (SMC) sta že člana in sta predlagana ponovno, na novo pa kandidirajo Damjan Damjanovič (SDS), Stanka Premuš (Desus) in Matjaž Rakovec (SD).

V nadzornem svetu ima štiri predstavnike še vlada, dva pa zaposleni.

 

Opozorilo: Avtor članka je bil med kandidati, o katerih poroča.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu