Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada ekspresno odstavila šefa generalštaba Ostermana

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd februar 2018, 12:53 pop

“Ker je načelnik generalštaba Andrej Osterman prvi odgovoren, je vlada na predlog ministrice za obrambo Andreje Katič sprejela sklep o razrešitvi Ostermana s položaja načelnika generalštaba in imenovala generalmajora Alan Gederja, ki je bil doslej Ostermanov namestnik.”

To je  po seji vlade povedal premier Miro Cerar. Poročilo o razlogih za ugotovitve inšpekcije Nata, da je vojska slabo pripravljena in opremljena, je Katičeva premieru predala včeraj, danes so ministri na seji vlade že odločili, da Ostermana razrešijo.

Od Katičeve Cerar v mesecu dni pričakuje še dodatno poročilo o krivcih za slabo pripravljenost vojske in vso sramoto. Povedal je, da ga je zelo zaskrbelo, ker se je vrh vojske sam odločil za ocenjevanje, čeprav so vedeli, da še niso dovolj pripravljeni. Premier je dejal celo:

“Tu je prišlo do javnega in namernega samoponižanja slovenske vojske in njenih vojakov. To je zelo neprimerno, zato sem zahteval, da se sproži ustrezne postopke, tudi preiskave, da se preveri, kdo je to sprožil in s kakšnimi motivi.”

Kakšno je vaše mnenje o “odgovornih” lahko odgovorite v anketi:

Koga bi odstavili zaradi slabo opremljene in izurjene vojske?

View Results

Loading ... Loading ...

Židan izmikajoče o odstavitvi

Predsednik SD Dejan Židan  se je odgovoru na vprašanje, ali bo odstavljen Osterman včeraj diplomatsko izognil. To je storil s stavkom: “Pomembno bo slišati informacijo ministrice, šele na podlagi tega je mogoče predlagati ukrepe in šele po tem se bomo opredelili.”

Osterman je ta teden na dopustu. Katičeva je včeraj čez dan še pripravljala poročilo, ki ga je popoldan predala Cerarju. Premier ga je zahteval po hudo slabi oceni usposobljenosti slovenskih vojakov po preverjanjih na vadbišču Poček. Premier je zahteval tudi predloge, kako ukrepati. Slaba pripravljenost vojske in nesposobnost za kakšen resen spopad, ni novost. Na to že več let opozarja predsednik republike Borut Pahor. Težave so posledica drastičnega znižanja obrambnega proračuna, ki ga je v času krize sprožila vlada Boruta Pahorja. Financiranje vojske je vlada Mira Cerarja le rahlo popravila, več o tem lahko preberete v povezanem članku.

Mahnič o odstavljanju, Požar za odstop

Da bi Katičeva lahko predlagala zamenjavo Ostermana, je včeraj prvi javno opozoril šef odbor za obrambo državnega zbora Žan Mahnič (SDS). Tako

 

Danes je Mahnič objavil še takšno sporočilo:


Pojasnila ministrice, kaj se ji dogaja, je šef vlade Cerar zahteval ta teden in o tem medije obvestil tako:

“Predsednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar je zaskrbljen nad celotnim dogajanjem v zvezi z zadnjim preverjanjem usposobljenosti Slovenske vojske. Predsednik vlade od ministrice za obrambo zahteva, da znotraj svojega resorja vzpostavi potreben nadzor in nemudoma ukrepa. Hkrati pričakuje, da bo ministrica na četrtkovi seji vlade pojasnila, kako so lahko pripadniki Slovenske vojske, kljub zagotovljenim dodatnim finančnim sredstvom, opremljeni z neprimerno novo opremo in kdo nosi odgovornost za neustrezno usposobljenost vojakov 74. polka Slovenske vojske.”

Iz opozicije, tudi iz SDS, je bilo v zadnjih dneh več pozivov, da bi šef vlade odstavil kar ministrico Katičevo. K odstopu jo je pozval tudi novinar Bojan Požar, ki se podaja na volitve in je zato precej aktiven. Tako:

Osterman sam ne bo odstopil

Šef generalštaba slovenske vojske Andrej Osterman je pred mesecem v pogovoru z novinarji demantiral zgodbe slovenskih novinarjev, kako se namerava upokojiti in sprostiti položaj na vrhu generalštaba. Osterman je povedal, da nima namena slediti vzgledu generalnega direktorja policije Marjana Fanka, ki se je upokojil čez novo leto star le dobrih petdeset let. Fank se je rodil leta 1966. Odločitev, da se upokoji, je notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar Fank sporočil oktobra lani. Razlogi za upokojitev so osebne narave, je pojasnila ministrica.

Osterman je novinarska pred mesecem ugibanja zanikal z izjavo: “Nimam se namena predčasno upokojevati”. Opozoril je, da bo redne pogoje za upokojitev izpolnil šele leta 2020. Petletni mandat načelnika generalštaba se mu konča 13. oktobra 2019. Prizadeval si bo maksimalno dobro opravljati službo in sam ne namerava odstopiti kot šef generalštaba, je zagotovil. Več najdete na povezavi tukaj.

Osterman je šest let starejši od Fanka. Rodil se je oktobra 1960. Mediji pa že več let pišejo, kako ga bo Katičeva zdaj zdaj odstavila.

SDS z NSi zahteva izredno sejo DZ

Izredno sejo državnega zbora zaradi stanju v vojski, za mnenje bi prosili tudi predsednika republike Boruta Pahorja, sta že zahtevali poslanski skupini SDS in NSi.

»Opozarjali smo na stanje v vojski in v obrambnem sistemu. Ves ta čas so se nam smejali, nam govorili, da zavajamo, strašimo ljudi, da smo neresni in da prikazujemo izkrivljeno sliko, meni osebno so očitali politično zlorabo odbora za lastne potrebe, preko medijev so naročali mojo diskreditacijo in diskreditacijo SDS in na koncu je Zveza Nato dala prav SDS,” je ob vložitvi zahteve povedal Žan Mahnič, ki je ocenil,   da je ministrica za obrambo Andreja Katič za stanje odgovorna in jo je zato pozval k odstopu. Dejal je: “In to kljub temu, da so le še trije meseci do volitev. Naj odstopi in naj da možnost nekomu, ki bo vsaj pokazal interes, da se stanje popravi.”

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Mahnič je povedal še, da je bilo po njegovih informacijah katastrofalno stanje v vojski ministrici predstavljeno na zaprtem sestanku, odziv ministrice na navedbe pa naj bi bil, da vojske potem pač ne bo več.

Celotna zahteva za izredno sejo parlamenta je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/02/a7a3ccfa5e8dab0332bf.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu