Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Presenečenje: Berlič obsojen zaradi neplačnih Fištravčevih računov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th januar 2018, 12:43 dop

V Spletnem časopisu sem poročal, da je organizator kampanje župana Andreja Fištravca Darko Berlič moral plačati 600 eurov globe za sto evrov prikritega nedovoljenega darila za Fištravčevo kampanjo, da pa ni kaznovan, ker polovice računov za kampanjo župana in njegove svetniške liste sploh ni plačal. A zgodil se je preobrat. Sodišče v Mariboru je Berliču prisodilo pol leta pogojne zaporne kazni, je danes poročal časopis Večer. Celotno poročilo Večera o razpletu sojenja lahko preberete na povezavi tukaj. Pogojna kazen sicer ne pomeni, da mora v zapor. To se zgodi le, če bi ponovil kaznivo dejanje v letu dni. A sodba je velika novost, doslej za prekrške v kampanjah še nihče ni bil obsojen na zaporno kazen.

Posledica razkritja, da Fištravec in SD nista plačala 

Povezan članek, v katerem lahko najdete več o nepravilnostih v kampanjah Andreja Fištravca in SD Dejana Židana

Kot poroča edini dnevnik, ki izhaja v mestu ob Dravi, je okrajno sodišče v Mariboru Darka Berliča spoznalo za krivega napačnega vodenja kampanj za župana in za njegovo svetniško listo in ga obsodilo na šest mesecev pogojne zaporne kazni, s preizkusno dobo enega leta.

Po poročanju Večera je Berlič obsojen zaradi prispevka v višini 2000 evrov, ki ga je za oglaševanje Radiu City nakazala družba Astraea in ker je v poročilu po volitvah zamolčal tudi del neplačanih obveznostih: dolg do Europlakata ni bil dobrih 15 tisoč evrov, pač pa nekaj čez 30 tisočakov. Berlič je ugovarjal, da je prvi prispevek spregledal, drugega pa prikazal razdeljenega v poročilih za kampanjo liste župana za občinski svet in za župansko kampanjo.

Da Berlič in stranka SD Dejana Židana pred štirim leti nista poplačali računov za lokalno kampanjo sem iz kaotične množice poročil, ki jih morajo objaviti stranke in kandidati, izbrskal sam. Takrat sem kot novinar delal še za Delo.  A Fištravec ni bil edini, ki leta 2014 ni plačal računov za kampanjo. V zneskih je bilo neplačanih računov kot sem razkril javnosti toliko:

 

Množice županskih in svetniških kampanj po lokalnih volitvah računsko sodišče ne preverja. Po lokalnih volitvah leta 2014 pa je to vendarle storilo zaradi mojih razkritij o neplačanih računih Andreja Fištravca in SD Dejana Židana. Posebej so zaradi tega revidirali del kampanje župana, niso pa pregledali lokalnih kampanj SD. Zanimivo je morda, da Večer dejstva, da je sodni postopek posledica novinarskega dela in razkritij nekdanjega novinarja tudi te časopisne hiše, niti ne omenja. Je pa to, da se to spregleda, v Sloveniji precej običajno. Novinarsko delo ni veliko vredno. Večer je zamolčal, ko poroča, tudi dodatno dimenzijo v zgodbi, da računov na podoben način ni plačala tudi SD.

Nekoliko me je to razočaralo, ker sem bil dolgo tam zaposlen novinar in urednik in ker smo bili na Večeru v preteklosti pri preiskovanju nepravilnosti v kampanjah strank tudi kar uspešni. Od tam je prišlo znanje, ki sem ga le uporabil pri raziskovanju pozneje na Delu in danes v Spletnem časopisu, katerega posledica so odločitve sodišča.

Ni podatkov o postopkih proti SD

Revizorji računskega sodišča so potrdili vse nepravilnosti, ki sem jih razkril v člankih in odkrili še dodatne. Da mu ni uspelo plačati vseh računov, mi je že pri poročanju o neplačanih računih  potrdil tudi Berlič sam. Podobno so storili tudi v SD.

Sodba proti Berliču, kot opozarja Večer, še ni pravnomočna, Berličev odvetnik Sandi Vuković je že napovedal pritožbo.

Da bi kakšni postopki zaradi neplačanih računov potekali proti SD, ni znano.

Če vam je članek všeč, ga priporočite na spletnim omrežjem še drugim:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu