Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša in Podobnik prva s 236.791 evri, Židan s 70.331 evri močno prešibal Mesca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:49 pop

Za kampanjo pred EU volitvami je največ, 236.791 evrov, investirala skupna lista SDS Janeza Janše in SLS Marjana Podobnika. To listo je tudi volil največji delež volivcev, dobili so tri evropske poslance: Milana Zvera, Romano Tomc in Franca Bogoviča. S krepko manj denarja 70.332 evrov pa je dva sedeža dobila SD Dejana Židana. Izvoljena sta bila Tanja Fajon in prestopnik iz SMC Milan Brglez. SD je s tem krepko prehitela Levico Luke Mesca, ki je v kampanjo investiral 73.797 evrov, a ostal praznih rok.

SD tokrat učinkovita

Ajpes je včeraj objavil poročila o kampanjah list SDS+SLS, SD in Levice, objavljeno ni le še poročilo stranke SMC Mira Cerarja. Skrajni rok za objave izteče v ponedeljek. Primerjalno je bila kampanja SDS+SLS precej učinkovitejša od kampanje Levice, za katero je propadla Violeta Tomič in od NSi, ki ji je uspelo dobiti sedež za Ljudmilo Novak. A manj učinkovita od kampanj LMŠ Marjana Šarca in SD Dejana Židana. Židanova pa je bila nekoliko učinkovitejša od Šarčeve. Primerjalno so podatki takšni (s klikom lahko grafiko povečate):

Zaradi preglednosti v grafiki ni prikazanih nekaj najmanjših strank.

Doslej najhujša katastrofa, a še brez podatkov o SMC, je SAB Alenke Bratušek o čemer lahko več preberete v posebnem članku tukaj: Eu kampanja SAB Bratuškove še večji polom od Brščičevega Doma .

Vse številke so iz poročil, ki so jih pripravile stranke. Prikazani so le uradni stroški kampanj (plakatov, oglasov…).

Poslovanje največjih strank o poslovanju v času kampanj bo pregledalo še računsko sodišče, ki lahko ugotovi, da so številke nekoliko drugačne.

Poročilo za listo SDS in SLS je podpisal predsednik Janez Janša, SDS je za kampanjo prispevala 169.791 evrov, SLS pa 67.000 evrov. Denar je iz rednih računov, na poseben račun za volitve jim nihče ni podaril nič.

Za SD je poročilo podpisal Dejan Levanič, za kampanjo pa so razkrili tri donatorje: Tanjo Fajon, ki je podarila 4.500 evrov, Aleksandra Jevška 2.500 evrov in Sandija Češka, ki je primaknil 3.000 evrov.

Levica, poročilo je podpisal predsednik Luka Mesec, je kot SDS vse stroške kampanje, 73.797 evrov, plačala tako, da si je denar na posebni volilni račun poslala iz svojega rednega računa.

Včeraj objavljena poročila na portalu Ajpes lahko preberete na povezavah:

Poročilo o EU kampanji SDS in SLS
Poročilo o EU kampanji SDS
Poročilo o EU kampanji SD
Poročilo o EU kampanji SD
Poročilo o EU kampanji Levica
Poročilo o EU kampanji Levica

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu