Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predvolilno: SDS in SD s sodišč za zdaj čisti

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th februar 2018, 06:39 pop

Po medijski zgodbi, da je SDS Janeza Janše v zadnjem letu najela dve posojili mimo ostrih pravil, ki jih določa zakon za politične stranke, večjemu od teh posojil se je stranka takoj odpovedala, je vprašanje, kakšne bodo pravne posledice. Po ureditvi, ki jo imamo, lahko stranko doleti globa, ni pa to nujno.

Kot sem v tej seriji že opisal, se tudi za stotisoč evrov povsem neplačanih računov za davne kampanje stranki ne zgodi nič. Denimo SD Dejana Židana.

Če se pa kaj zgodi, pa se ne zgodi hitro. Vsaj nekaj let traja.Res hude sankcije, to je izguba dotacij, strank ne morejo doleteti, ker je večina poslancev (bolj z leve) v času vlade Alenke Bratušek, s slabo premišljenim popravkom zakon zafušala. Ureditev je tudi sicer zapletena in pravo sračje gnezdo.

Da bi predstavil, kako potekajo postopki, predstavljam – s pomočjo podatkov računskega sodišča – tiste, ki že potekajo zaradi kršitev zakona za dve največji stranki, kar sta trenutno prav SDS in SD.

SDS in SMC nista razkrili prispevkov

Računsko sodišče je za leto 2014 pregledalo kampanje strank za evropske in parlamentarne volitve in prvič tudi poslovanje velikih strank v volilnem letu na rednih računih.  Samo za napake pri rednem poslovanju so sprožili kar 31 postopkov proti enajstim strankam. Torej proti praktično vsem večjim.  Posamezne stranke bi lahko dobile tudi cel kup položnic z globami. Skupaj so revizorji takrat pregledali 12 strank. Le Zaab Alenke Bratušek in SLS Marka Zidanška sta za poslovanje dobili pozitivno oceno. Visoke globe tudi za majhne kršitve je določila reformirana ureditev financiranja strank, ki jo je pred volilnim letom 2014 uzakonila koalicija strank PS, SD, DL Desus, ki je takrat podpirala vlado Alenke Bratušek. Reformo sta iz opozicije podpirali NSi in SLS, proti je bila SDS.

Povezan članek, da SD Dejana Židana še ni plačala računov za kampanje iz leta 2014

Računsko sodišče sem zaprosil za podatke, kakšne kazni so na sodiščih doletele SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana. To sta veliki stranki, ki po raziskavah javnega mnenja zadnje čase precej vodita pred drugimi. Blizu jima je januarja bila le Lista Marjana Šarca, ki pa – ker je to nova stranka – res velikih grehov pri poslovanju iz preteklosti še nima.

Za Židanovo SD so revizorji sodišču maja in junija 2016 predlagali globe zaradi kršitev v kampanji pred evropskimi in pred parlamentarnimi volitvami, pozneje pa tudi za kršitve pravil pri rednem poslovanju; torej po vseh pregledih, ki so jih za tisto leto opravili.  Lokalnih volitev, kjer konec leta iz SD niso plačali računov kampanj, revizorji ne pregledujejo. Več o grehih SD z neplačanimi računi lahko preberete v povezanem članku.

Za SDS pa so sodišču revizorji poslali obvestila o kršitvah pred parlamentarnimi volitvami in pri poslovanju na rednem računu. Pri kampanjah za evropske volitve napak za globe niso ugotovili. Nepravilnost, ki so jo revizorji ugotovili pri rednem poslovanju SDS, pa je bila nenavadna. Podobno kot zmagovalka volitev SMC Mira Cerarja stranka ni razkrila posameznikov, ki so ji podarili omembe vredne vsote denarja. Zakaj je to nenavadno? Ker so prikrili dejstva, s katerim bi se stranka lahko hvalila, ker je dobra reklama zanjo. Pozabili so razkriti 32 posameznikov, ki so jim skupaj nakazali 86.164 evrov. Povečini so to bili pomembni politiki stranke in kandidati na volitvah, ki verjamejo v stranko, če jo tudi finančno podpirajo. Največ je podaril Milan Zver 6,847 evrov, Zofija Mazej Kukovič 5.500 evrov, Romana Tomc 4.892 evrov, Patricija Šulin 4099 evrov in Franc Bačovnik 4000 evrov. Med donatorji je bil tudi Janez Janša.

Povezan članek o kampanjah za predsednika republike

Če primerjamo z aktualnim dogajanjem: predsednik republike Borut Pahor za svojo kampanjo lani ni prispeval večjega zneska. Sta pa  Sandi Češko in Stanislav Škrabec primaknila vsak po pet tisoč evrov. Več o donatorjih za Pahorjevo kampanjo najdete na povezavi tukaj. Podobno v svojo kampanjo ni kaj veliko investirala donedavna predsednica NSi Ljudmila Novak. Iz SDS so med nadzorom revizorjev pojasnili, da so imeli težave zaradi menjavanje računovodskega servisa in računalniškega programa. Predlog za globo SDS za tovrstne napake pri poslovanju na rednem računu je sodišče zavrnilo, so me obvestili iz računskega sodišča. Imen ni razkrila tudi SMC, kjer so prikrivanje donatorjev tudi pojasnili z računovodsko napako. Skupaj jim je 15 oseb podarilo 43.139 evrov. Najvišje zneske Alina Špec 10110, Egon Dolenc 4800 in Andrej Šušteršič 3200 evrov.

SD brez kazni za PSB, Google in Facebook
Povezan članek o tem, kako je kampanjo leta 2014 na pogon samih posojil plačala Alenka Bratušek

Pri SD Dejana Židana je sodišče že zavrnilo predlog revizorjev, da bi stranko kaznovali za kršitve v kampanji za parlamentarne volitve. Pozornost javnosti, ko gre za to kampanjo, je ob manjših nepravilnosti pritegnila ugotovitev revizorjev, da stranka z volilnega računa ni obračunala in plačala DDV za storitve družb PSB, Google in Facebook, v znesku 4.298,94 evra. Je pa s tega računa plačala manjši kup stvari, ki niso strošek kampanje. Revizija je pokazala, da kampanja SD poteka tudi na moderne načine na spletnih omrežjih. Tako hudo, da bi jih sodišče kaznovalo, pa ni bilo. Za druge sprožene postopke proti SD in SDS odločitev sodišč računsko sodišče še ni dobilo.

Neuradno je slišati, da na sodiščih odločajo precej različno, nad množičnim izrekanjem kar visokih glob, ki so si jih v zakonu leta 2013 sami določili predstavniki strank za majhne prekrške, denimo za  prepozno poročanje, nikakršnih pa za velike grehe, denimo, če sploh ne poravnaš stroškov kampanje, pa sodniki menda niso več preveč navdušeni. Računsko sodišče pa sodniki kdaj tudi precej presenetijo.

V preglednici so podatki o finančnem poslovanju strank iz letnih poročil za leto 2016, to je zadnje za katerega so uradni podatki za vse stranke dostopni.

Preglednica kaže, da sta v lanske leto kot finančno najmočnejši stranki vstopili SMC in SDS, SD pa je precejšen bolnik zaradi dolgov iz preteklosti. V preglednici, ki kaže zgodovino, so tudi še stranke, ki zaradi združitev (IDS in TRS) ali preimenovanj (DSD v ZL-DSD in Zaab v SAB) danes ne obstajajo več na enak način.

Vir podatkov: Letna poročila strank objavljena na Ajpes.

Če vam je članek všeč, ga delite s prijatelji na spletnih omrežjih:

[sociallocker id=10707][/sociallocker] Sledi zapis o razpletu sporov o palačinkah Igorja Šoltesa in o poslancih kot premoženju Desusa.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu