Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ankete: V volilno leto SDS vstopa na vrhu, Šarec že šiba SMC

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th januar 2018, 11:06 dop

SDS Janeza Janše tudi decembra vodi po raziskavah javnega mnenja vseh treh televizij. Po vseh je na drugem mestu že drugi mesec zapored SD Dejana Židana. Ti dve stranki po raziskavah javnega mnenja tudi v daljšem obdobju odstopata od drugih. Ker smo pol leta pred volitvami to pomeni, da ti dve stranki v kampanjo vstopata z najboljšim izhodiščem. Finančno gledano pa se zelo razlikujeta. SDS je poslovno najmočnejša stranka sploh, zaradi privarčevanega iz preteklosti še prehiteva tudi “novo” SMC. SD pa je precejšen bolnik zaradi dolgov iz preteklih volilnih kampanj, ko ji ni uspelo plačati niti vseh stroškov.  Več o moči strank je tukaj.

Po denarju na vrhu SMC in SDS

Finančno, po prihodkih na letni ravni, zadnji podatki so dostopni za leto 2016, je primerjava strank videti tako:

Oznaka ZSLD označuje Stranko Alenke Bratušek, ki pogosto menjava imena in kratice. Stranke Levice so prikazane ločeno, ker so le ločeno leta 2016 obstajale. Danes sta samo še dve: Levica in ZL-DSD.

Po raziskavah moči med volivci v anketah pa so bili decembra rezultati pod vrhom, kjer sta bila SDS in SD, hudo pestri. Po raziskavi Mediane, ki jo je POPTV objavil v zadnjem tednu, je na tretjem mestu presenečenje: Lista Marjana Šarca. To je majhna lokalna stranka, ki se po prihodkih med zgoraj orisane sploh ne bi uvrstila.

Kje je LMŠ Marjana Šarca?

Primerjavo rezultatov raziskav  POPTVRTV Slovenija in Nova24TV, ki so bile objavljene v zadnjem mesecu, kot vsak mesec prikazujem grafično. Iz rezultatov sem, da jih lahko primerjam medsebojno in z volitvami, izločil strankarsko neopredeljene.  Čisto izven rezultatov teh treh meritev je bila v zadnjem mesecu raziskava časopisa Delo, ki je običajno ne spremljam. Tokrat sem jo zaradi povsem neverjetnega odstopanja v posebnem članku, ki je dostopen tukaj. Po Delu je Židanov SD že dalj časa pred Janševo SDS, povsem na vrhu pa so ta mesec na Delu našli celo Listo Marjana Šarca, za katero pri Novi24TV ni podatka, ker agencija Parsifal moči te stranke iz Kamnika še ne meri. Po Ninamediji za TVSLO je bila Šarčeva stranka na petem mestu, po raziskavi Mediane za POPTV ta teden pa je na tretjem prehitela Levico Luke Meseca in Stranko modernega centra (SMC) Mira Cerarja, ki je po tej raziskavi na precej nizkem petem mestu. Rezultati treh televizij so bil takšni:

Drugačno sliko kot Mediana za POPTV je pokazala meritev Ninamedije za TVS, po tej je SMC še na tretjem mestu in kar odločno pred LMŠ. Velike razlike med rezultati so običajne.

Presenečenje Dobovšek, SLS frakcijsko

Med strankami, ki imajo poslanske skupine v parlamentu, se je najslabše v treh raziskavah decembra odrezala Nova Slovenija (NSi) Ljudmile Novak, ki je po vseh  nad pragom za vstop v državni zbor. A tako je bilo tudi na zadnjih volitvah. Od strank, ki niso v državnem zboru, pa je vsaj po kakšni od raziskav nad pragom štirih odstotkov, ki omogoča vstop v državni zbor, le še SNS Zmaga Jelinčiča.

Po zadnji raziskavi, ki jo je objavila POPTV, je relativno dober rezultat s 3,3 odstotki zbrala nova stranka Dobra država Bojana Dobovška. Dosegla je enako podporo kot stranka nekdanje premierke Alenke Bratušek. Ljudska stranka (SLS) Marka Zidanšak, Nova ljudska stranka (NLS), ki jo je ustanovil Franc Kangler in Glas za otroke Aleša Primca pa po nobeni od raziskav decembra ne bi prestopile praga. A do volitev je še daleč in rezultati vedno dramatično odstopajo od javnomnenjskih meritev. V volilnem letu, ki je pred nami, je zato še vse odprto. Če bi odstotke strank Zidanška, Kanglerja in Primca združili, njihovi voditelji so bili nekoč vsi v SLS, pa bi jih to skoraj zanesljivo pripeljalo do odstotkov, ki zadoščajo za državni zbor.

Kakšni so trendi zadnje mesece

Pri javnem mnenju so vedno zanimivi tudi trendi, te pokaže preračun mesečnih povprečkov vseh treh raziskav v primerjavi z volitvami. Oktober v prikazu manjka, ker POPTV takrat ni objavil raziskave (ali pa je vsaj nisem našel). Podatki za stranko Marjana Šarca niso povsem primerljivi, novembra jih je merila le ena od meritev, zadnji mesec pa dve od treh. Grafično je slika takšna:

 

 

Isti podatki, ki so narisani na drug način, so videti tako:

 

Izvirni rezultati, ki sem jih uporabil za preračune, so dostopni na povezavah tukaj:

RTVSLO, Nova24TV in  POPTV

TVSLO

 

 

POPTV

 

NOVA24TV

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu