Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ankete: V volilno leto SDS vstopa na vrhu, Šarec že šiba SMC

(Last Updated On: 08/01/2018)
image_pdfimage_print

SDS Janeza Janše tudi decembra vodi po raziskavah javnega mnenja vseh treh televizij. Po vseh je na drugem mestu že drugi mesec zapored SD Dejana Židana. Ti dve stranki po raziskavah javnega mnenja tudi v daljšem obdobju odstopata od drugih. Ker smo pol leta pred volitvami to pomeni, da ti dve stranki v kampanjo vstopata z najboljšim izhodiščem. Finančno gledano pa se zelo razlikujeta. SDS je poslovno najmočnejša stranka sploh, zaradi privarčevanega iz preteklosti še prehiteva tudi “novo” SMC. SD pa je precejšen bolnik zaradi dolgov iz preteklih volilnih kampanj, ko ji ni uspelo plačati niti vseh stroškov.  Več o moči strank je tukaj.

Po denarju na vrhu SMC in SDS

Finančno, po prihodkih na letni ravni, zadnji podatki so dostopni za leto 2016, je primerjava strank videti tako:

Oznaka ZSLD označuje Stranko Alenke Bratušek, ki pogosto menjava imena in kratice. Stranke Levice so prikazane ločeno, ker so le ločeno leta 2016 obstajale. Danes sta samo še dve: Levica in ZL-DSD.

Po raziskavah moči med volivci v anketah pa so bili decembra rezultati pod vrhom, kjer sta bila SDS in SD, hudo pestri. Po raziskavi Mediane, ki jo je POPTV objavil v zadnjem tednu, je na tretjem mestu presenečenje: Lista Marjana Šarca. To je majhna lokalna stranka, ki se po prihodkih med zgoraj orisane sploh ne bi uvrstila.

Kje je LMŠ Marjana Šarca?

Primerjavo rezultatov raziskav  POPTVRTV Slovenija in Nova24TV, ki so bile objavljene v zadnjem mesecu, kot vsak mesec prikazujem grafično. Iz rezultatov sem, da jih lahko primerjam medsebojno in z volitvami, izločil strankarsko neopredeljene.  Čisto izven rezultatov teh treh meritev je bila v zadnjem mesecu raziskava časopisa Delo, ki je običajno ne spremljam. Tokrat sem jo zaradi povsem neverjetnega odstopanja v posebnem članku, ki je dostopen tukaj. Po Delu je Židanov SD že dalj časa pred Janševo SDS, povsem na vrhu pa so ta mesec na Delu našli celo Listo Marjana Šarca, za katero pri Novi24TV ni podatka, ker agencija Parsifal moči te stranke iz Kamnika še ne meri. Po Ninamediji za TVSLO je bila Šarčeva stranka na petem mestu, po raziskavi Mediane za POPTV ta teden pa je na tretjem prehitela Levico Luke Meseca in Stranko modernega centra (SMC) Mira Cerarja, ki je po tej raziskavi na precej nizkem petem mestu. Rezultati treh televizij so bil takšni:

Drugačno sliko kot Mediana za POPTV je pokazala meritev Ninamedije za TVS, po tej je SMC še na tretjem mestu in kar odločno pred LMŠ. Velike razlike med rezultati so običajne.

Presenečenje Dobovšek, SLS frakcijsko

Med strankami, ki imajo poslanske skupine v parlamentu, se je najslabše v treh raziskavah decembra odrezala Nova Slovenija (NSi) Ljudmile Novak, ki je po vseh  nad pragom za vstop v državni zbor. A tako je bilo tudi na zadnjih volitvah. Od strank, ki niso v državnem zboru, pa je vsaj po kakšni od raziskav nad pragom štirih odstotkov, ki omogoča vstop v državni zbor, le še SNS Zmaga Jelinčiča.

Po zadnji raziskavi, ki jo je objavila POPTV, je relativno dober rezultat s 3,3 odstotki zbrala nova stranka Dobra država Bojana Dobovška. Dosegla je enako podporo kot stranka nekdanje premierke Alenke Bratušek. Ljudska stranka (SLS) Marka Zidanšak, Nova ljudska stranka (NLS), ki jo je ustanovil Franc Kangler in Glas za otroke Aleša Primca pa po nobeni od raziskav decembra ne bi prestopile praga. A do volitev je še daleč in rezultati vedno dramatično odstopajo od javnomnenjskih meritev. V volilnem letu, ki je pred nami, je zato še vse odprto. Če bi odstotke strank Zidanška, Kanglerja in Primca združili, njihovi voditelji so bili nekoč vsi v SLS, pa bi jih to skoraj zanesljivo pripeljalo do odstotkov, ki zadoščajo za državni zbor.

Kakšni so trendi zadnje mesece

Pri javnem mnenju so vedno zanimivi tudi trendi, te pokaže preračun mesečnih povprečkov vseh treh raziskav v primerjavi z volitvami. Oktober v prikazu manjka, ker POPTV takrat ni objavil raziskave (ali pa je vsaj nisem našel). Podatki za stranko Marjana Šarca niso povsem primerljivi, novembra jih je merila le ena od meritev, zadnji mesec pa dve od treh. Grafično je slika takšna:

 

 

Isti podatki, ki so narisani na drug način, so videti tako:

 

Izvirni rezultati, ki sem jih uporabil za preračune, so dostopni na povezavah tukaj:

RTVSLO, Nova24TV in  POPTV

TVSLO

 

 

POPTV

 

NOVA24TV

 

(Visited 1.433 times, 3 visits today)
7 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: