Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kampanjo so Pahorju plačali Češko, Škrabec in Kumer

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th januar 2023, 10:13 pop

Ajpes je doslej objavil tri poročila o predsedniških kampanjah: že lani za Andreja Šiška, letos pa še za kandidatko NSi Ljudmilo Novak in predsednika republike Boruta Pahorja. Iz računskega sodišča so danes sporočili, da je njihov predsednik Tomaž Vesel odločil, da začnejo revizijo pravilnosti financiranja volilne kampanje kandidatke Romane Tomc za volitve predsednika republike. Objavili so na svoji spletni strani to tako:

Ker je temelj za to običajno poročilo štaba kandidata, sem jih prosil, da mi ga posredujejo. Njenega poročila Ajpes še ni objavil in tudi prejel še ne. Podobno kot še ni prejel in objavil poročila za Marjana Šarca. Medtem je računsko sodišče že objavilo tudi informacijo, da so začeli pregled poslovanja Marjana Šarca.

Plačali so: Češko, Škrabec in Kumer

Poročila o kampanji Tomčeve še nimajo, so mi sporočili iz računskega sodišča. Sklep o začetku revizije so sprejeli, ker revizijo poslovanja Tomčeve, Šarca In Pahorja morajo opraviti, ti trije kandidati so namreč zbrali več kot desetino glasov in jim po zakonu zato pripada povrnitev stroškov kampanj. Dejansko pa bodo revizijo začeli, ko poročilo prejmejo, za kar imata Tomčeva in Šarec še čas; dobre štiri mesece po volitvah se izteče rok za zaprtje posebnega računa in poročanje. Povračila bodo takšna:

Za kampanjo je Pahor porabil 40.467 evrov, je v poročilo zapisal Dušan Kumer. Povrnjeno bo dobil le toliko kot je porabil in ne 45.397, kolikor bi lahko dobil po številu volivcev.. Zakon določa, da ni dovoljeno vrniti več kot je kandidat porabil. Kumer je razkril dva večja donatorja za kampanjo: Sandi Češko in Stanislav Škrabec sta prispevala vsak po pet tisoč evrov. Skupaj je Pahor za kampanjo zbral 26.330 prispevkov. Kdo je prispeval še 16.330 evrov, v poročilu ni zapisano. Manjših donatorjev po zakonu ni nujno razkriti. Za manjkajočih 14.200 evrov je v poročilu navedeno, da jih je organizator kampanje, torej Kumer, iz svojega transakcijskega računa prenesel na volilnega. Pahorjeva kampanja, v uradnem delu (za plakate, oglase v medijih in podobno) kar morajo kandidati razkriti,  je bila poceni. V preteklosti so stale toliko:

Ker bo Pahor iz proračuna dobil po pregledu računskega sodišča povrnjene vse stroške kampanje, si bo Kumer to lahko povrnil.

Čudaška omejitev plačevanja računov 

Če bo ta “prenos” obveljal za prispevek ali za posojilo Kumer kot posameznik s tem ni prekoračil omejitve desetih plač, ki velja po zakonu za fizične osebe. Zakon je v tem delu povsem slovensko čudaški: organizator je dolžan poravnati vse stroške na predvolilnem računu, zakon pa mu ostro omejuje, koliko lahko največ prispeva ali posodi iz svojega računa. Matematično se to ne izide nujno. A v tem primeru se, komaj, je.

Za kampanjo Ljudmile Novak je NSi porabila več kot Kumer za Pahorja: 54.916 evrov. Prispevkov so zbrali manj: 620 evrov. Vse ostalo pa so prenesli s strankinega računa: 54.300 evrov. Za stranke po zakonu ne veljajo omejitve, ki jih je državni zbor v času vlade Alenke Bratušek določil za Kumre (posameznike) za prenos med računi.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Stranke praviloma volilne račune uporabljajo le za kuliso: od kod so dobili denar na rednem računu jim ni treba razkriti v povolilnem poročilu.

Poročilo Dušana Kumra za Pahorja je v celoti takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/01/VRK_021400262437863_2018_01_22_14_01_50-1.pdf” title=”VRK_021400262437863_2018_01_22_14_01_50 (1)”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu