Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cene kampanj: Švagan v vrh, Hrovatova flopnila še bolj kot Smolnikar

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th marec 2019, 09:43 dop

Matjaž Švagan v Zagorju na volitvah, čeprav ima dolgo župansko kilometrino, ni varčeval. Za župansko kampanjo je porabil 3.387 evrov, še 5.483 evrov pa za svojo listo. Med kandidati, ki so že poročali, se je Švagan po vsoti, ki jo je porabil za kampanjo, uvrstil na peto mesto, na prvo pa po številu volivcev.

Hrovatova zavozila še bolj kot Smolnikar

Nekdanjega poslanca, ki svojo regijo že več mandatov zastopa v državnem svetu, je volilo kar 77,9 odstotka volivcev, njegova lista pa si je zagotovila 14 sedežev v 25 članskem občinskem svetu. Po učinkovitosti denarja za kampanjo ga je rahlo prehitela Jasna Gabrič, ki je podobno deklasirala vse tekmece v Trbovljah. Za županjo jo je volilo 76 odstotkov volivcev, njena lista pa je enako kot Švaganova dobila 14 sedežev v 25 članskem občinskem svetu. Po vsoti in velikosti strela v prazno ostaja na vrhu med največjimi Tone Smolnikar, ki je Kamniku porabil 5.790 evrov, da ni bil izvoljen za župana Kamnika, še 9.497 evrov pa za svojo podobno neuspešno listo. A če upoštevamo po vsoti manjše igralce, ga je po neučinkovitosti prehitela Vesna Hrovat, ki je v županske ambicije v Kostanjevica na Krki vložila 2.014 evrov, volilo pa jo je le 111 volvicev. V vsakega od svojih volivcev je “investirala” 18,1 evra, kar je več od Smolnikarja, ki je bil doslej rekorder s 7,4 evra na dobljen glas. Pregled podatkov med županskimi kandidati, ki so že poročali, za sedem, ki so porabili največ denarja, je takšen:

V Kostanjevici je v prvem krogu zmagal Ladko Petretič, Hrovatova je dosegla četrti rezultat. Večino denarja, 1.879 evrov, ji je za kampanjo po finančnem poročilu podaril Gašper Simič Hrovat.

Pojasnila Kastelica še čakam

Še naprej ostaja rekorder po prijavljeni porabi skoraj osem tisoč evrov v Trebnjem župan Alojzij Kastelic, ki je bil izvoljen v prvem krogu. Za las. Zbral je 50,49 odstotka glasov. Kastelic je, se zdi, presegel omejitev najvišje porabe, ki jo določa zakon za njegovo občino za županske kampanje pri 2.500 evrih, za svetniške pa pri slabih štiri tisoč evrih. Pojasnila župana, zanje sem zaprosil tudi pisno, ali je točna ocena, da je krepko prekoračil najvišjo dovoljeno vsoto, in zakaj se je to zgodilo, še čakam.

Po zakonu imajo kandidati po volitvah štiri mesece časa, da zberejo denar in poravnajo vse račune. Po tem morajo zapreti posebne račune za kampanje in v dveh tednih poročati o poslovanju. A številni to storijo hitreje. O teh poročam. Med hitrimi doslej ni bilo županov največjih mest Zorana Jankovića (Ljubljana), Saša Arsenoviča (Maribor) ali Bojana Šrota (Celje) in kandidatov velikih političnih strank.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu