Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Migranti nam bežijo iz Slovenije

(Last Updated On: 18/01/2018)

“Razmeroma velik obseg ilegalnih migrantov, ki v Sloveniji zaprosijo za mednarodno zaščito, pred dokončanjem postopka nadaljujejo pot v druge države članice EU.”

:

Tako je notranje ministrstvo nekoliko olepšano sporočilo, da jim pomemben delež migrantov, ki so zaprosili za mednarodno zaščito, hitro zbeži naprej. Predvsem na zahod, jasno.

Iz Italije bolj bežijo k nam

Vsaj del prosilcev za zaščito, ki jo ucvrejo, sosednje države ujamejo in sčasoma tudi vrnejo. To dogajanje je notranje ministrstvo opisalo v odgovoru poslancu in nekdanjemu notranjemu ministru Vinku Gorenaku (SDS), ki je spraševal o povečanem številu poskusov nezakonitih prehodov meje med Slovenijo in Italijo. Za lansko leto so po mesecih podatki o prosilcih za zaščito v Sloveniji takšni:

Lani do srede decembra je policija obravnavala 891 nedovoljenih prehodov meja z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, večino – 592 – na meji z Italijo.

Miganti hodijo nedovoljeno čez mejo z Italijo v obe smeri. Tok pa je, trdi policija, predvsem iz Italije proti Sloveniji. So nam pa Italijani lani do srede decembra vrnili 66 tujcev in tri Slovence, ki so preko meje v Italijo tudi poskušali nezakonito. O teh tujcih so iz vlade pojasnili: “Ugotovitve kažejo, da je razmeroma velik obseg ilegalnih migrantov, ki v Sloveniji zaprosijo za mednarodno zaščito, pred dokončanjem postopka nadaljujejo pot v druge države članice EU, torej tudi v Italijo.”

Lani največ Afganistancev in Sircev

Podatki italijanskih oblasti se ne ujemajo povsem z našimi, tam so zaradi drugačnega načina evidentiranja do začetka decembra zaznali 63 prehodov tujcev. Celotno sporočilo MNZ lahko preberete na povezavi:

http://www.mnz.gov.si/nc/si/novinarsko_sredisce/novica/article//10246/

Od kod so prihajali prosilci za mednarodno zaščito v lanskem letu, kaže grafika:

image_pdfimage_print
(Visited 826 times, 1 visits today)
3 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.