Site icon Spletni časopis

Migranti nam bežijo iz Slovenije

“Razmeroma velik obseg ilegalnih migrantov, ki v Sloveniji zaprosijo za mednarodno zaščito, pred dokončanjem postopka nadaljujejo pot v druge države članice EU.”

Tako je notranje ministrstvo nekoliko olepšano sporočilo, da jim pomemben delež migrantov, ki so zaprosili za mednarodno zaščito, hitro zbeži naprej. Predvsem na zahod, jasno.

Iz Italije bolj bežijo k nam

Vsaj del prosilcev za zaščito, ki jo ucvrejo, sosednje države ujamejo in sčasoma tudi vrnejo. To dogajanje je notranje ministrstvo opisalo v odgovoru poslancu in nekdanjemu notranjemu ministru Vinku Gorenaku (SDS), ki je spraševal o povečanem številu poskusov nezakonitih prehodov meje med Slovenijo in Italijo. Za lansko leto so po mesecih podatki o prosilcih za zaščito v Sloveniji takšni:

Lani do srede decembra je policija obravnavala 891 nedovoljenih prehodov meja z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, večino – 592 – na meji z Italijo.

Miganti hodijo nedovoljeno čez mejo z Italijo v obe smeri. Tok pa je, trdi policija, predvsem iz Italije proti Sloveniji. So nam pa Italijani lani do srede decembra vrnili 66 tujcev in tri Slovence, ki so preko meje v Italijo tudi poskušali nezakonito. O teh tujcih so iz vlade pojasnili: “Ugotovitve kažejo, da je razmeroma velik obseg ilegalnih migrantov, ki v Sloveniji zaprosijo za mednarodno zaščito, pred dokončanjem postopka nadaljujejo pot v druge države članice EU, torej tudi v Italijo.”

Lani največ Afganistancev in Sircev

Podatki italijanskih oblasti se ne ujemajo povsem z našimi, tam so zaradi drugačnega načina evidentiranja do začetka decembra zaznali 63 prehodov tujcev. Celotno sporočilo MNZ lahko preberete na povezavi:

http://www.mnz.gov.si/nc/si/novinarsko_sredisce/novica/article//10246/

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Od kod so prihajali prosilci za mednarodno zaščito v lanskem letu, kaže grafika:

Exit mobile version