Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zdaj pa še kongres Marjana Šarca

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 27/03/2018)

Sezona strankarskih kongresov se še krepi. Po SMC, kjer so izvolili edinega kandidata za predsednika Mira Cerarja, ki je pozneje odstopil kot predsednik vlade in po Levici Luke Meseca, kjer so v soboto prepevali internacionalo in partizanske pesmi, je kongres zdaj napovedal še eden favoritov volitev. Vsaj po javnomnenjskih raziskavah. Kongres bo imela tudi stranka Lista Marjana Šarca.

Bo Šarec bo Tonin?

To je župan Kamnika Šarec, da bo tudi pri njih kongres, sporočil na spletnih omrežjih:

“Ne glede na dejstvo, da še ne vemo točnega datuma volitev, bo stranka LMŠ vsekakor pripravljena. Naslednji mesec, natančneje, v soboto, 14. aprila bomo imeli volilni kongres, kajti izteklo se je štiriletno obdobje od ustanovitve stranke. Na kongresu bomo tudi predstavili imena, ki nas bodo zastopala na volitvah, hkrati pa podali naše programske usmeritve za prihodnost.”

Marjan Šarec v pogovoru z Zmagom Jelinčičem, Mitjom Meršolom in Matjažem Hanom

Šarec bo s tem za teden dni prehitel NSi, kjer nameravajo Mateja Tonina za predsednika voliti na kongresu 21 aprila. Da aprila minevajo štiri leta od ustanovitve Liste Marjana Šarca, ni res.  V letnem poročilu za 2014 so zapisali: “Načrte za ustanovitev stranke smo potrdili na ustanovnem zboru članov, ki je bil 30. maja 2014 v Šmarci pri Kamniku.”

Skratka, nekoliko hitijo. Če bi čakali obletnico, bi jih lahko prehitele volitve. Šarec in Tonin prihajata iz iste volilne enote. Tudi kongres NSi bo volilni, torej ne bodo po odstopu Ljudmile Novak le potrjevali Tonina za šefa. Ob predsedniku, kjer je možnih tudi več kandidatov, bodo volili izvršilni odbor in nadzorni svet.  Čas vseh teh kongresov ni naključno izbran. Stranke poskušajo pred volitvami na različne načine pritegniti pozornost, kongres pa je praviloma dogodek, ki odmeva v medijih. Stranka Marjana Šarca je bila do lanskih predsedniških volitev predvsem lokalna, skoraj vsi prihodki LMŠ, leta 2016 jih je za 39.371 evrov, so bili iz proračuna občine Kamnik: to so dotacije stranki zaradi rezultata na lokalnih volitvah. Kot so ugotovili revizorji računskega sodišča članarin niti zbirali niso. Nič ni bilo niti prostovoljnih prispevkov.

Iz PS ob Bratuškovi tudi Šarec

Stranke, ki ne zbirajo članarin, so praviloma ustanovljene predvsem za črpanje državnih in občinskih dotacij. Takšnih strank je nekaj tudi med večjimi: denimo PS Zorana Jankovića. Šarec je v preteklosti vodil Lokalni odbor Pozitivne Slovenije v Kamniku. Kamniški odbor PS je Šarec ustanovil kot prvi župan, ki je vstopil v novo stranko ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Zgodilo se je novembra 2012. “Srečali sta se dve sorodni duši,” je Janković takrat pojasnil, kako sta se z županom Kamnika dogovorila, da bo ta delal zanj. Politično sta se razšla na kongresu v Kranju, kjer je Šarec podprl Alenko Bratušek, ki je spopad z Jankovićem za vodenje PS izgubila. Velika vladna stranka in tudi vlada, ki jo je Bratuškova vodila, pa se je po tem razsula na prafaktorje.

Po raziskavah javnega mnenja je Šarec danes daleč pred Jankovićem in pred Bratuškovo.

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
(Visited 2.575 times, 1 visits today)

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu