Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tanko in Tonin: Pri RTV ravnate nedemokratično in grabežljivo

(Last Updated On: 14/12/2017)
image_pdfimage_print

Protesti iz opozicije, da ravnajo nedemokratično in si jemljejo nesorazmeren vpliv na javni zavod RTV, so zaznamovali glasovanje državnega zbora o novih članih programskega sveta RTV. Je pa
brez posebnih polemik za pet članov nadzornega sveta RTV Slovenija 55 poslancev potrdilo kandidate, ki jih je prejšnji teden izbrala mandatno volilna komisija. Deset poslancev, povečini iz NSi in Levice, ki nista dobili zastopnikov, je bilo proti. Andrej Whatmough Grah (SMC), in Aleksander Igličar (SMC) sta že člana in sta dobila nov mandat, na novo pa so nadzorniki javnega zavoda RTV postali Damjan Damjanovič (SDS), Stanka Premuš (Desus) in Matjaž Rakovec (SD). V nadzornem svetu ima štiri predstavnike še vlada, dva pa zaposleni.

Koalicija monopolizira programski svet

Matej Tonin (NSi) Foto: DZ/Borut Peršolja

Bolj polemično je bilo pri programskem svetu. Iz NSi so protestirali že pri določanju petih predstavnikov strank. Doslej je veljalo, da pet največjih strank dobi po enega predstavnika. Tokrat pa so kandidata NSi izločili, SMC pa je dobila dva. Matej Tonin (NSi) je opozoril:
„Če bi sledili dosedanji praksi in bi upoštevali vrstni red velikosti poslanskih skupin, bi morala po enega predstavnika dobiti SMC, Desus, SD, SDS in NSi. Torej bi bilo razmerje med koalicijo in opozicijo tri proti dve v korist koalicije. To bi bila na nek način neka demokratična razdelitev, sorazmerna in tudi v skladu in v duhu tega zakona. Če še lakomnost SMC na nek način lahko razumemo, pa na žalost ugotavljamo, da tudi med opozicijskimi strankami ni neke solidarnosti, da bi na tovrstni precedens opozorili in na tovrstno nesorazmerno zastopanost koalicijskih predstavnikov.“
Ni pa Tonin omenil, da je bil zadnja leta nekajkrat večja SDS sploh brez predstavnikov v programskem in nadzornem svetu. Pet predstavnikov strank, brez zastopnika NSi, je potrdilo 59 poslancev. Izvoljena sta bila s tem že dosedanja svetnika Ciril Baškovič (SD) in Petra Ložar (SMC), dodatno pa so programski svetniki postali še Igor Prodnik (SDS), Jože Poglajen (Desus), in Vesno Ugrinovski (SMC).Ob poslancih NSi je proti glasoval še poslanec SMC Marjan Dolinšek, ki pa je, ko sem preverjal, pojasnil, da se je pri glasovanju zmotil.

Tanko: Govorite o pluralnosti, o širini… Nič ne drži!

Na posnetku desno Jože Tanko (SDS) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Da je koalicija grabežljiva pa je, ko so potrjevali še 8 predstavnikov civilne družbe, protestiral tudi Jože Tanko (SDS), ki je opozoril, da je v preteklosti veljala delitev teh mest med koalicijo in opozicijo v odvisnosti od moči. Zdaj so si pa vladajoče stranke vzele vse položaje. Povedal je:
„V teh dveh letih ste si izglasovali 16 članov programskega sveta po podobi koalicije, od 29. Če ob tem dodam, da smo pri prejšnji točki izglasovali še 4 koalicijske na predlog poslanskih skupin koalicije, potem ima koalicija v programskem svetu 20 od 29 članov, torej dvotretjinsko večino. Naj še povem, da sta dva člana iz nabora verskih skupnosti, trije od zaposlenih, toliko da vemo, o čem govorimo. Opozicija v programskem svetu nima pravzaprav nobene moči. Prej ste izvolili enega na predlog naše poslanske skupine, Matej Tonin pa je povedal, da imajo problem, ker ste njihovega edinega kandidata zavrnili. In dejansko v tem programskem svetu je vpliv opozicije točno tri odstotke. In vi govorite zdaj o pluralnosti medija, o širini, o ne vem čem – nič od tega ne drži. Programski svet RTV je narejen izključno tako, kot je podoba, ki si jo je zaželela koalicija levih strank v državnem zboru. Takega predloga že zato, ker so kršena osnovna načela Zakona o RTV ne bomo podprli.“
Kot predstavniki civilne družbe so po tem protestu Tanka s tesno večino 47 glasov, nujnih je bilo najmanj 46, postali še: Marija Aleš,Lado Ambrožič, Matjaž Juhart, Matej Košir, Žiga Kušar, Marija Matilda Orešnik Ocvirk, Gašper Salobir in Jelka Strgel. Proti je glasovalo 16 poslancev.

(Visited 1.445 times, 3 visits today)
6 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: