Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zadolževanje: Vlada išče kakšne tri milijarde evrov!

(Last Updated On: 04/01/2018)
image_pdfimage_print

Vlada mora nujno najeti več kot 2,2 milijarde evrov, da bi država normalno delovala v volilnem letu, najbrž pa se bo letos zadolžila vsaj še za dodatno milijardo evrov.  Zato ni posebno presenečenje, da je že prvi delovni dan v letu finančno ministrstvo objavilo, da pričakuje izdajo desetletnih obveznic “v kratkem”. Pri tem bodo pomagale banke Citi, Commerzbank, Goldman Sachs International Bank, HSBC, Jefferies in NLB, so včeraj sporočili iz finančnega ministrstva.

Zakaj 2.2 milijarde evrov zadolžitve?

Nov “denar” finančno ministrstvo nujno potrebuje predvsem, da bi odplačalo glavnice starih posojil. Letos bo vlada morala vrniti 2,5 milijarde evrov glavnic. Ker presežka, ko gre za letne prihodke in odhodke kljub visoki gospodarski rasti načrtuje le slabih 51 milijonov evrov, vse največje privatizacije pa so ustavljene, je za plačilo glavnic starih dolgov nujno novo zadolževanje. Vlada se bo za te dolgove letos zadolžila nekaj manj kot mora plačati, ker se je za letošnja vračanja kreditov deloma zadolžila že lani. V večletnem pregledu, koliko posojil bo treba odplačati, finančno ministrstvo navaja nekoliko nižjo številko kot je načrtovana v državnem proračunu. Kako bo prihodnja leta treba vračati sposojeni denar, kaže grafika:

Zadolžitev v letošnjem letu bo najbrž še krepko večja od 2,2 milijarde, saj se vlada namerava (pred)zadolžiti še za odplačila posojil v letu 2019, ko bo treba vrniti še 2,4 milijarde evrov. Po najbolj skrajnem scenariju bi se lahko država letos in prihodnje leto zadolžila celo za skoraj 6,3 milijarde evrov.

Skupaj z obrestmi (in ločeno ali gre za domači ali tuji) pa so obveznosti države (po Biltenu javnih financ) takšne:

Program refinanciranj državnega dolga

Celotni vladni program financiranja proračunske luknje, ki vsebuje še podrobnejša pojasnila, je takšen:

PF2018

Od kod so ta velikanska odplačila glavnic ni težko ugotoviti. Od leta 2008 do 2015 je dolg poletel v nebo. Tako:

Vir: Bilten javnih financ, december 2017
(Visited 1.065 times, 1 visits today)
3 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: