Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zadolževanje: Vlada išče kakšne tri milijarde evrov!

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th januar 2018, 10:17 dop

Vlada mora nujno najeti več kot 2,2 milijarde evrov, da bi država normalno delovala v volilnem letu, najbrž pa se bo letos zadolžila vsaj še za dodatno milijardo evrov.  Zato ni posebno presenečenje, da je že prvi delovni dan v letu finančno ministrstvo objavilo, da pričakuje izdajo desetletnih obveznic “v kratkem”. Pri tem bodo pomagale banke Citi, Commerzbank, Goldman Sachs International Bank, HSBC, Jefferies in NLB, so včeraj sporočili iz finančnega ministrstva.

Zakaj 2.2 milijarde evrov zadolžitve?

Nov “denar” finančno ministrstvo nujno potrebuje predvsem, da bi odplačalo glavnice starih posojil. Letos bo vlada morala vrniti 2,5 milijarde evrov glavnic. Ker presežka, ko gre za letne prihodke in odhodke kljub visoki gospodarski rasti načrtuje le slabih 51 milijonov evrov, vse največje privatizacije pa so ustavljene, je za plačilo glavnic starih dolgov nujno novo zadolževanje. Vlada se bo za te dolgove letos zadolžila nekaj manj kot mora plačati, ker se je za letošnja vračanja kreditov deloma zadolžila že lani. V večletnem pregledu, koliko posojil bo treba odplačati, finančno ministrstvo navaja nekoliko nižjo številko kot je načrtovana v državnem proračunu. Kako bo prihodnja leta treba vračati sposojeni denar, kaže grafika:

Zadolžitev v letošnjem letu bo najbrž še krepko večja od 2,2 milijarde, saj se vlada namerava (pred)zadolžiti še za odplačila posojil v letu 2019, ko bo treba vrniti še 2,4 milijarde evrov. Po najbolj skrajnem scenariju bi se lahko država letos in prihodnje leto zadolžila celo za skoraj 6,3 milijarde evrov.

Skupaj z obrestmi (in ločeno ali gre za domači ali tuji) pa so obveznosti države (po Biltenu javnih financ) takšne:

Program refinanciranj državnega dolga

Celotni vladni program financiranja proračunske luknje, ki vsebuje še podrobnejša pojasnila, je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/01/PF2018.pdf”]

Od kod so ta velikanska odplačila glavnic ni težko ugotoviti. Od leta 2008 do 2015 je dolg poletel v nebo. Tako:

Vir: Bilten javnih financ, december 2017
------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu