Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada ekspresno prodala za 1,5 milijarde evrov obveznic

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th januar 2018, 07:39 dop

Finančnemu ministrstvu je v enem dnevu uspelo dobiti dovolj kupcev za novo 10-letno referenčno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov s podaljšanim prvim obrestnim obdobjem in končno zapadlostjo obveznice 6. marca 2028. To je bila v letu 2018 prva uspešna ponudba državne obveznice v območju držav Centralne Evrope, so nocoj sporočili iz vlade.

Visoko povpraševanje, 1,5 milijarde takoj

Postopek prodaje je bil sprožen ta teden v sredo, 3. januarja 2018, ob 15.15 uri. Torej takoj po novoletnih praznikih. Cilje je bil transakcijo izvesti znotraj enega dneva. Kot glavne organizatorke izdaje nove 10-letne obveznice Republike Slovenije so bile izbrane Citi, Commerzbank, Goldman Sachs International Bank, HSBC, Jefferies in Nova ljubljanska banka.  Povpraševanje je bilo visoko.  Nova 10-letna obveznica je bila prodana z letno kuponsko obrestno mero v višini 1,0% in končno ceno 99,654 odstotka, so razplet postopka pojasnili iz finančnega ministrstva.

Kot sem opozoril včeraj v poročilu ob začetku postopka mora vlada letos nujno najeti več kot 2,2 milijarde evrov, da bi država normalno delovala v volilnem letu, najbrž pa se bo zadolžila vsaj še za dodatno milijardo evrov: za vračanje posojil prihodnje leto. Nov “denar” finančno ministrstvo nujno potrebuje predvsem, da bi odplačalo glavnice starih posojil. Letos bo vlada morala vrniti 2,5 milijarde evrov glavnic.

V programu financiranja proračuna letošnje “obveznosti” pri iskanju denarja vlada sama opiše tako:

Kdo vse nam je posodil denar s finančnega ministrstva prikazujejo tako:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu