Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada ekspresno prodala za 1,5 milijarde evrov obveznic

(Last Updated On: 05/01/2018)
image_pdfimage_print

Finančnemu ministrstvu je v enem dnevu uspelo dobiti dovolj kupcev za novo 10-letno referenčno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov s podaljšanim prvim obrestnim obdobjem in končno zapadlostjo obveznice 6. marca 2028. To je bila v letu 2018 prva uspešna ponudba državne obveznice v območju držav Centralne Evrope, so nocoj sporočili iz vlade.

Visoko povpraševanje, 1,5 milijarde takoj

Postopek prodaje je bil sprožen ta teden v sredo, 3. januarja 2018, ob 15.15 uri. Torej takoj po novoletnih praznikih. Cilje je bil transakcijo izvesti znotraj enega dneva. Kot glavne organizatorke izdaje nove 10-letne obveznice Republike Slovenije so bile izbrane Citi, Commerzbank, Goldman Sachs International Bank, HSBC, Jefferies in Nova ljubljanska banka.  Povpraševanje je bilo visoko.  Nova 10-letna obveznica je bila prodana z letno kuponsko obrestno mero v višini 1,0% in končno ceno 99,654 odstotka, so razplet postopka pojasnili iz finančnega ministrstva.

Kot sem opozoril včeraj v poročilu ob začetku postopka mora vlada letos nujno najeti več kot 2,2 milijarde evrov, da bi država normalno delovala v volilnem letu, najbrž pa se bo zadolžila vsaj še za dodatno milijardo evrov: za vračanje posojil prihodnje leto. Nov “denar” finančno ministrstvo nujno potrebuje predvsem, da bi odplačalo glavnice starih posojil. Letos bo vlada morala vrniti 2,5 milijarde evrov glavnic.

V programu financiranja proračuna letošnje “obveznosti” pri iskanju denarja vlada sama opiše tako:

Kdo vse nam je posodil denar s finančnega ministrstva prikazujejo tako:

 

(Visited 482 times, 1 visits today)
4 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: