Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahorju in Šarcu po več kot 40.000 evrov povračila

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 30/12/2017)

Za kampanjo je predsedniški kandidat Andrej Šiško porabil 3.214 evrov. To je zapisano v poročilu o stroških volilne kampanje, ki ga je ta teden objavila agencija za javno pravne evidence (Ajpes).  Šiško je o poslovanju poročal prvi med vsemi predsedniškimi kandidati. Ker je Šiška volila manj kot desetina glasujočih, se mu finančno ne bo poznalo: povračilo stroškov kampanje mu ne pripada.  Bosta pa zajetne vsote, po več kot 40.000 evrov, dobila Borut Pahor in Marjan Šarec, a šele, ko spišeta poročila, ki jih mora pregledati računsko sodišče. Ali je to veliko, je sicer relativno.

Pahor že spet precej skop

Več sta božičnega povišanja plače na letni ravni, denimo, dobili šefica in članica uprave Slovenskega državnega holdinga Lidija Glavina in Nada Drobne Popovič.  S tri tisoč evrov težko kampanjo je Šiško prepričal 16.636 volivcev ali 2,21 odstotka glasujočih in se uvrstil na peto mesto. Prehitel je župana Kopra Borisa Popoviča in ministrico Majo Makovec Brenčič (SMC). Po hitrosti poročanju pa Boruta Pahorja in Marjana Šarca, a razlog za to je objektiven: omenjena sta se pomerila še v drugem krogu, ki je bil tri tedne pozneje.

Dušan Kumer, ki je vodil štab Boruta Pahorja in Brane Kralj, ki je posle organiziral za Marjana Šarca, sta mi zadnje dni povedala, da bosta poročili o ceni kampanj pripravila in v objavo poslala takoj po novem letu. Januarja. Kumer je napovedal, da bodo stroški Pahorjeve kampanje nižji od 45.000 evrov. To pomeni, da so bili zelo varčni in da bo tudi tokrat, kot že pred petimi leti, Pahor od države dobil povrnjene čisto vse stroške kampanje. Lahko bi dobil celo več. Dobi lahko največ 45.397 evrov, če je z oglasi in plakati porabil toliko. A po Kumrovi oceni bodo stroški nekaj nižji. Država povrne le, kar je bilo porabljeno za uradno volilno kampanjo.

Ker je bil Pahor zadnja leta že predsednik, pa tudi sicer je javno znan, velike kampanje ni potreboval in je bilo varčevanje pri oglasnih stroških zato kar logično. Po zakonu vsem kandidatom, ki jih je volila več kot desetina volivcev, za vsak glas, ki so ga prejeli, pripada 12 centov delnega povračila stroškov. Več kot desetina volivcev je volila tri kandidate.

Romana Tomc (SDS) bo dobila 12.351 evrov povračil po rezultatu v prvem krogu volitev oktobra. Borut Pahor in Marjan Šarec pa vsak čez 40.000 evrov po številu glasov, ki sta jih zbrala v drugem krogu, ki je bil tri tedne pozneje: 12 novembra.  Povračila bodo kandidati dobili, ko bo njihova poročila in poslovanje pregledalo računsko sodišče. Po številu glasov jim pripada največ:

Skoraj v celoti bo stroške kampanje, podobno kot Pahor, ki je kandidiral formalno nestrankarsko, dobil povrnjene štab Marjana Šarca, za katerim je stranka Lista Marjana Šarca. Tej bo ta denar za kampanjo za lokalne volitve konec leta zanesljivo prav prišel. Če bodo pohiteli s poročanjem, je mogoče, da povrnitev stroškov predsedniške kampanje dobijo še pravočasno za plačilo kampanje za parlamentarne volitve, na katere tudi nameravajo. 40.000 evrov je dober začetek.

Šarec več kot Pahor, a krepko manj kot Türk

Kot je povedal Brane Kralj te dni urejajo plačila zadnjih računov. Po tem po mogoče zapreti poseben volilni račun in pripraviti poročilo. Kralj je povedal, da bo skupaj stroškov kampanje več kot 50.000 evrov. Ker se je Šarec za predsednika republike potegoval s položaja župana Kamnika in s pomočjo stranke, ki deluje le v tej občini, je z le rahlo višjim proračunom od Pahorja dosegel izjemen rezultat na volitvah na državni ravni.

V primerjavi s ceno kampanje Danila Türka pred desetletjem, ko je Türk v drugem krogu premagal Lojzeta Peterleta, je bil Šarčev vložek celo pravi drobiž. Türk je porabil desetkrat več denarja. Šarec pa, vsaj po teh še neuradnih ocenah, približno toliko kot Pahor na prejšnjih volitvah, na katerih je premagal takrat že pet let predsednika republike Türka, ki je imel trikrat večji proračun.

Vsote za kampanje zadnjih treh predsedniških volitev kandidatov v drugem krogu so bile takšne:

 

Prvo poročilo v celoti:

Celotno finančno poročilo predsedniškega kandidata Andreja Šiška, ki je poročal prvi, je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/12/sisko.pdf”]

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu