Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za izvedbo referenduma 3.070.000 evrov iz rezerv

(Last Updated On: 27/08/2017)
image_pdfimage_print

Ker je kar nekaj polemik, koliko bo stala izvedba referenduma o drugem tiru, vsote pa so občasno precej netočne, predstavljam doslej dostopne številke.

Za volitve štiri, za referendum še tri milijone

Dobre tri milijone evrov, natančneje 3.070.000 evrov, je iz tekoče proračunske rezerve vlada prejšnji teden nakazala državni volilni komisiji. Poslanci so za letos za izvedbo predsedniških volitev in volitev državnih svetnikov državni volilni komisiji v državnem proračunu namenili 4.108.743 evrov. Za prihodnje leto, ko bodo volitve poslancev, državna volilna komisija pa pomaga tudi pri izvedbi lokalnih volitev, ki jih sicer plačajo občine, je načrtovanih 3.924.457 evrov.

“3.070.000 evrov se razporedi za izvedbo zakonodajnega referenduma o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper,” so zapisali iz vlade prejšnji teden, ko so prerazporedili denar, in opozorili, da stroška pri potrjevanju proračuna države ni bilo mogoče načrtovati. Kar je točno.

Zavrnili varčevanje z združitvijo

Lahko bi pa vladna koalicija (SMC, Desus, SD), če bi to želela, stroške izvedbe referenduma dramatično zmanjšala, če bi združila izvedbo predsedniških volitev in referenduma: za slabe tri milijone. To so ji iz opozicije (SDS) tudi predlagali. A so zamisel odločno zavrnili, ker bi pomenilo, da bi pobudniki referenduma lažje dosegli kvorum udeležbe (več kot 340.000 volivcev proti zakonu), ki ga ustava določa za razveljavitev zakona.  

(Visited 12 times, 1 visits today)
3 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: