Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za izvedbo referenduma 3.070.000 evrov iz rezerv

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th avgust 2017, 06:00 pop

Ker je kar nekaj polemik, koliko bo stala izvedba referenduma o drugem tiru, vsote pa so občasno precej netočne, predstavljam doslej dostopne številke.

Za volitve štiri, za referendum še tri milijone

[wp_ad_camp_4]

Dobre tri milijone evrov, natančneje 3.070.000 evrov, je iz tekoče proračunske rezerve vlada prejšnji teden nakazala državni volilni komisiji. Poslanci so za letos za izvedbo predsedniških volitev in volitev državnih svetnikov državni volilni komisiji v državnem proračunu namenili 4.108.743 evrov. Za prihodnje leto, ko bodo volitve poslancev, državna volilna komisija pa pomaga tudi pri izvedbi lokalnih volitev, ki jih sicer plačajo občine, je načrtovanih 3.924.457 evrov.

“3.070.000 evrov se razporedi za izvedbo zakonodajnega referenduma o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper,” so zapisali iz vlade prejšnji teden, ko so prerazporedili denar, in opozorili, da stroška pri potrjevanju proračuna države ni bilo mogoče načrtovati. Kar je točno.

Zavrnili varčevanje z združitvijo

[wp_ad_camp_3]

Lahko bi pa vladna koalicija (SMC, Desus, SD), če bi to želela, stroške izvedbe referenduma dramatično zmanjšala, če bi združila izvedbo predsedniških volitev in referenduma: za slabe tri milijone. To so ji iz opozicije (SDS) tudi predlagali. A so zamisel odločno zavrnili, ker bi pomenilo, da bi pobudniki referenduma lažje dosegli kvorum udeležbe (več kot 340.000 volivcev proti zakonu), ki ga ustava določa za razveljavitev zakona.  

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu