Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar bi še en mandat, a mu slabo kaže

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th junij 2017, 10:11 pop

“SMC mora ostati vodilna stranka tudi v naslednjem mandatu,” je na programski konferenci stranke, ki vlada državi, včeraj povedal premier Miro Cerar. Posvaril je celo, da bodo spet zavladali tisti, ki “širijo neresnice, prepir”, če ne bo prevladala SMC. O teh drugih je dodal še: “Jutri pa bodo spet uničili Slovenijo”.

SMC za zdaj največji poraženec

Ankete, ki jih zadnje mesece objavljajo mediji, premieru ne ponujajo razlogov za takšne izjave in optimizem. V maju se tako SMC po anketah, ki so jih objavile tri televizije, nikjer ni uvrstila niti na drugo mesto . Trenutno stranka, ki jo vodi Miro Cerar, ni vodilna niti med strankami, ki so v vladi. Med vladnimi strankami jo po vseh treh anketah prehiteva SD Dejana Židana. Pred Židanom pa je po anketah še opozicijska SDS Janeza Janše. 

SMC med prikazanimi strankami izstopa po tem, da je med vsemi v primerjavi z volitvami največ izgubila. Da so ankete primerljive, sem v  prikazanih preračunih odstotkov upošteval le volivce, ki so se opredelili za stranke. V maju ta primerjava pokaže tak rezultat:

Če preračunamo povpreček vseh treh anket in ga primerjamo z volitvami, je največji poraženec med vsemi strankami prav SMC, ki je izgubila celo več kot Zavezništvo Alenke Bratušek, ki ji je razpadel poslanski klub. Ob SMC in Zavezništvu je v minusu tudi druga največja vladna stranka, Desus Karla Erjavca. Grafično je dogajanje videti tako:

Med strankami je, če primerjamo, daleč največ zadnja leta pridobila najmanjša vladna stranka, SD Dejana Židana. Zaradi zelo slabega rezultata na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko jih je volilo manj kot šest odstotkov volivcev, ima ta stranka nizko izhodišče. A po vseh raziskavah trenutno gladko prehiteva SMC in vodilnega položaja premierova stranka zato niti v levem bloku nima.

Lahko pa morebiti kdo reče, da so na vrhu med sredinskimi strankami.

Kdo širi neresnice in prepir?

Že več mesecev  vse ankete kažejo, da bi relativna zmaga na volitvah pripadla SDS Janeza Janše.  Ali je Cerar s tistimi, ki “širijo neresnice in prepir” mislil SDS ali SD, lahko le ugibamo. Obe stranki sta v zadnjem desetletju že vodili vlado. Malo verjetno pa je, da je imel v mislih Alenko Bratušek, za to se namreč zdi, da nima možnosti, da bi se še približala položaju vladarke.

Je pa do volitev še leto dni in se lahko še veliko spremeni. SMC se lahko še vrne med najmočnejše ali ponikne povsem na dno. Premier je včeraj ocenil, da so zadnja leta stabilizirali državo, kar je po njegovi oceni ključno, saj nihče ne more dobro delati v nestabilnem okolju, dosegli so 5,3% gospodarsko rast,  13% več neposrednih tujih investicij, je zgolj 87.655 brezposlenih, kar je najmanj po letu 2008, je dejal.

Na twitterju je sporočil:

:

O tem mora prepričati le še volivce,

Podrobneje o raziskavah javnega mnenja v maju:

Majske ankete: NSI zgrmela dol, vzpenjanje levice

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu