Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakaj že smo Glavini krepko zvišali plačo?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th december 2017, 05:32 pop

V le nekaj urah sta Anže Logar (SDS) in Bojana Muršič (SD) vladi pred novim letom poslala vprašanje, zakaj nenadoma krepko viša plače šefici Slovenskega državnega holdinga Lidiji Glavina, članici uprave SDH Nadi Drobne Popovič, pa tudi drugim šefom v javnem sektorju

Muršič: Glavini povišek za skoraj premiersko plačo

Posnetek predstavitve uprave iz spletne strani SDH

Poslanka vladne SD Bojana Muršič je povzela, da je po medijih zaokrožilo, da je vlada (preko nadzornega sveta) šefici SDH Lidiji Glavina povišala fiksno plačo na 15.496 evrov, članici uprave Nadi Drobne Popovič pa na 13.947. Muršičeva je opozorila, da je plača šefa vlade Mira Cerarja (SMC) 5.419 evrov bruto, povišanje Lidiji Glavini pa torej pomeni, da bo dobila skoraj še eno premiersko plačo (4.400 dodatka, doslej je prejemala okoli 11.000 EUR). Muršičevo zanima, ali vlada meni, da je tak dvig plač utemeljen, kako ji ga je nadzorni svet utemeljil in ali vlada namerava za 40 odstotkov povišati plače tudi drugim zaposlenim v javnem sektorju kot jih je vrhu SDH. Opozorila je še na okoliščino, da se je ta precejšen dvig plač politično nastavljenih šefic državnega sklada zgodil, ko: „policisti, vojaki, gasilci, šolniki in drugi v javnem sektorju napovedujejo stavko zaradi bistveno prenizkih plač in še vedno delujočih kriznih ukrepov“.

Logar: Kdo v vladi je to uskladil?

Reklamna fotografija, kaj obvladuje Slovenski državni holding, iz uradne predstavitve SDH

Poslanec SDS Anže Logar  pa je ob višanju plač vsem direktorjev v javnem sektorju in zdaj še krepkemu dvigu plač vrha SDH podobno opozoril, da se v javnem sektorju vrstijo zahteve po zvišanju plač in da je možen stavkovni val in povzel še, da se je minister za javno upravo Boris Koprivnikar na napovedi stavk odzval kot na pretirano razumevanje gospodarske rasti, ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je podvomila v utemeljenost, ko je že zagotovljeno rast plač, premier Miro Cerar pa je ocenil, da so vse trenutne sindikalne zahteve absolutno previsoke.

Logarja zanima kako bo vlada ob izteku mandata področje urejanja plač uskladila ob dejstvu, da je s sprejetjem uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju svojim najvišjim funkcionarjem že zvišala plače, nadzorni svet SDH pa je zvišal plači še predsednici SDH in članici uprave SDH. Ker je vlada skupščina SDH, Logarja zanima, ali je bila poteza zvišanja plač uprave SDH usklajena z vlado in s kom konkretno, pa tudi, ali so se vsi ministri strinjali.

Poslanski vprašanji o nenavadnem “sproščanju” plač sta takšni:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/12/ed5ea7addfee7e317ace.pdf”] [pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/12/abc7b27cae42a764f07a.pdf”]

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu