Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zakaj že smo Glavini krepko zvišali plačo?

(Last Updated On: 30/12/2017)
image_pdfimage_print

V le nekaj urah sta Anže Logar (SDS) in Bojana Muršič (SD) vladi pred novim letom poslala vprašanje, zakaj nenadoma krepko viša plače šefici Slovenskega državnega holdinga Lidiji Glavina, članici uprave SDH Nadi Drobne Popovič, pa tudi drugim šefom v javnem sektorju

Muršič: Glavini povišek za skoraj premiersko plačo

Posnetek predstavitve uprave iz spletne strani SDH

Poslanka vladne SD Bojana Muršič je povzela, da je po medijih zaokrožilo, da je vlada (preko nadzornega sveta) šefici SDH Lidiji Glavina povišala fiksno plačo na 15.496 evrov, članici uprave Nadi Drobne Popovič pa na 13.947. Muršičeva je opozorila, da je plača šefa vlade Mira Cerarja (SMC) 5.419 evrov bruto, povišanje Lidiji Glavini pa torej pomeni, da bo dobila skoraj še eno premiersko plačo (4.400 dodatka, doslej je prejemala okoli 11.000 EUR). Muršičevo zanima, ali vlada meni, da je tak dvig plač utemeljen, kako ji ga je nadzorni svet utemeljil in ali vlada namerava za 40 odstotkov povišati plače tudi drugim zaposlenim v javnem sektorju kot jih je vrhu SDH. Opozorila je še na okoliščino, da se je ta precejšen dvig plač politično nastavljenih šefic državnega sklada zgodil, ko: „policisti, vojaki, gasilci, šolniki in drugi v javnem sektorju napovedujejo stavko zaradi bistveno prenizkih plač in še vedno delujočih kriznih ukrepov“.

Logar: Kdo v vladi je to uskladil?

Reklamna fotografija, kaj obvladuje Slovenski državni holding, iz uradne predstavitve SDH

Poslanec SDS Anže Logar  pa je ob višanju plač vsem direktorjev v javnem sektorju in zdaj še krepkemu dvigu plač vrha SDH podobno opozoril, da se v javnem sektorju vrstijo zahteve po zvišanju plač in da je možen stavkovni val in povzel še, da se je minister za javno upravo Boris Koprivnikar na napovedi stavk odzval kot na pretirano razumevanje gospodarske rasti, ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je podvomila v utemeljenost, ko je že zagotovljeno rast plač, premier Miro Cerar pa je ocenil, da so vse trenutne sindikalne zahteve absolutno previsoke.

Logarja zanima kako bo vlada ob izteku mandata področje urejanja plač uskladila ob dejstvu, da je s sprejetjem uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju svojim najvišjim funkcionarjem že zvišala plače, nadzorni svet SDH pa je zvišal plači še predsednici SDH in članici uprave SDH. Ker je vlada skupščina SDH, Logarja zanima, ali je bila poteza zvišanja plač uprave SDH usklajena z vlado in s kom konkretno, pa tudi, ali so se vsi ministri strinjali.

Poslanski vprašanji o nenavadnem “sproščanju” plač sta takšni:

ed5ea7addfee7e317ace
abc7b27cae42a764f07a

 

 

(Visited 1.785 times, 1 visits today)
5 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: