Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predsedniki: Arbitraža velja, izogibamo se konfliktom

(Last Updated On: 27/12/2017)
image_pdfimage_print
Foto: DS

Na pobudo premiera Mira Cerarja (SMC) so se v vladni palači o odnosih s Hrvaško posvetovali štirje predsedniki: ob Cerarju še predsednik republike Borut Pahor, ki ravno začenja drugi mandat, predsednik državnega zbora Milan Brglez in novi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je bil ta mesec izvoljen za predsednika svetnikov.

Na pogovoru je bil tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki se bo 4. in 5. januarja na Brdu pri Kranju o Hrvaški posvetoval še z vodji diplomatskih predstavništev in konzulatov na 22. posvetu slovenskih diplomatov. Na posvetu z diplomati bodo ob Erjavcu tudi predsednik Pahor in premier Cerar. Ob Hrvaški bo tema posveta še slovensko predsedovanje Svetu za človekove pravice in priprave na predsedovanje Svetu EU.

Hrvaška arbitraže ne priznava. O  njej se ni pripravljena niti pogovarjati.

Ker je bil Kovšca na srečanju najvišjih predstavnikov države prvič, sem ga prosil za nekaj kratkih ocen, kako je bil sprejet v vladni palači in o vsebini prvega pogovora za zaprtimi vrati.

Arbitraža velja, proti konfliktom

Foto: DS

Prvič ste bili na srečanju predsednikov. Kakšen je bil pogovor?

„Zelo odkrito smo se pogovarjali. Sprejeli so me brez rezerve. Zanimali so jih moji pogledi. Vsi štirje zastopamo enako stališče o načinu reševanja zgodbe s Hrvaško po arbitražnem sporazumu…”

To pomeni, kaj?

„Povsem jasno je, da vztrajamo pri uveljavitvi arbitražnega sporazuma. Hkrati pa se bomo izogibali dejanjem, ki bi bi lahko postavili pod vprašaj dobre odnose s sosedo in mednarodni ugled Slovenije v smislu spoštovanja mednarodnih obvez in ureditve.”

Ste se pogovarjali tudi o konkretnih potezah. Denimo, umiku vojske s Trdinovega vrha?

„Ne. Vsebinsko o čem tako konkretnem nismo govorili. Je še prezgodaj. Mednarodni javnosti skušamo predvsem sporočiti, da je Slovenija opravila svoj del obveznosti iz razsodbe arbitražnega sodišča. Vsaj na zakonodajnem področju, ker tu je bil postavljen šestmesečni rok za obe državi. Za Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je legislativno pripravila, storila je kar morala in to lahko vsak tudi preveri.”

Med Cerarjem in Erjavcem tokrat mir

Javno je bilo zadnje mesece opaziti razlike med zunanjim ministrom Karlom Erjavcem (DeSUS), ki meni, da je pogovor s Hrvaško zguba časa in premierom Cerarjem, ki se je pogovarjal s premierom sosednje države Andrejem Plenkovićem. Je bil konflikt tudi na pogovoru predsednikov?

„Teh razlik na pogovoru ni bilo. Razlik v pogledih nisem opazil. Javne izjave različnih politikov pa moramo včasih razumeti tudi kot del taktike urejanja odnosov z drugimi državami…“

Tudi volitev?

“Možno je tudi tako razlagati. A, ko gre za izvedbo arbitražnega sporazuma, je enotnost med politiki v državi kar velika in to o dosedanjem ravnanju in tudi o tem, kako ravnati v prihodnje.”

 

(Visited 236 times, 1 visits today)
3 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: