Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predsedniki: Arbitraža velja, izogibamo se konfliktom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th december 2017, 07:07 pop

Foto: DS

Na pobudo premiera Mira Cerarja (SMC) so se v vladni palači o odnosih s Hrvaško posvetovali štirje predsedniki: ob Cerarju še predsednik republike Borut Pahor, ki ravno začenja drugi mandat, predsednik državnega zbora Milan Brglez in novi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je bil ta mesec izvoljen za predsednika svetnikov.

Na pogovoru je bil tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki se bo 4. in 5. januarja na Brdu pri Kranju o Hrvaški posvetoval še z vodji diplomatskih predstavništev in konzulatov na 22. posvetu slovenskih diplomatov. Na posvetu z diplomati bodo ob Erjavcu tudi predsednik Pahor in premier Cerar. Ob Hrvaški bo tema posveta še slovensko predsedovanje Svetu za človekove pravice in priprave na predsedovanje Svetu EU.

Hrvaška arbitraže ne priznava. O  njej se ni pripravljena niti pogovarjati.

Ker je bil Kovšca na srečanju najvišjih predstavnikov države prvič, sem ga prosil za nekaj kratkih ocen, kako je bil sprejet v vladni palači in o vsebini prvega pogovora za zaprtimi vrati.

Arbitraža velja, proti konfliktom

Foto: DS

Prvič ste bili na srečanju predsednikov. Kakšen je bil pogovor?

„Zelo odkrito smo se pogovarjali. Sprejeli so me brez rezerve. Zanimali so jih moji pogledi. Vsi štirje zastopamo enako stališče o načinu reševanja zgodbe s Hrvaško po arbitražnem sporazumu…”

To pomeni, kaj?

„Povsem jasno je, da vztrajamo pri uveljavitvi arbitražnega sporazuma. Hkrati pa se bomo izogibali dejanjem, ki bi bi lahko postavili pod vprašaj dobre odnose s sosedo in mednarodni ugled Slovenije v smislu spoštovanja mednarodnih obvez in ureditve.”

Ste se pogovarjali tudi o konkretnih potezah. Denimo, umiku vojske s Trdinovega vrha?

„Ne. Vsebinsko o čem tako konkretnem nismo govorili. Je še prezgodaj. Mednarodni javnosti skušamo predvsem sporočiti, da je Slovenija opravila svoj del obveznosti iz razsodbe arbitražnega sodišča. Vsaj na zakonodajnem področju, ker tu je bil postavljen šestmesečni rok za obe državi. Za Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je legislativno pripravila, storila je kar morala in to lahko vsak tudi preveri.”

Med Cerarjem in Erjavcem tokrat mir

Javno je bilo zadnje mesece opaziti razlike med zunanjim ministrom Karlom Erjavcem (DeSUS), ki meni, da je pogovor s Hrvaško zguba časa in premierom Cerarjem, ki se je pogovarjal s premierom sosednje države Andrejem Plenkovićem. Je bil konflikt tudi na pogovoru predsednikov?

„Teh razlik na pogovoru ni bilo. Razlik v pogledih nisem opazil. Javne izjave različnih politikov pa moramo včasih razumeti tudi kot del taktike urejanja odnosov z drugimi državami…“

Tudi volitev?

“Možno je tudi tako razlagati. A, ko gre za izvedbo arbitražnega sporazuma, je enotnost med politiki v državi kar velika in to o dosedanjem ravnanju in tudi o tem, kako ravnati v prihodnje.”

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu