Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

»Zato je zelo nevarno to, kar govori Janković«

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th maj 2023, 04:21 pop

“To ni spor z Janezom Janšo. To je produkcija razrednega sovražnika. To so počeli komunisti v davnih časih. In sovražni govor, o katerem večkrat govorimo, izhaja ravno iz tega,” je Dimitrij Rupel, ki je ustanavljal zunanje ministrstvo v času osamosvajanja in ga pozneje vodil v najpomembnejših časih, ko je država vstopala v EU in Nato, sinoči povedal v intervjuju z Jožetom Možino na TVS. V pogovoru Rupel opozarja, da je nevarno ravnanje, ko na Rožniku župan Ljubljane Zoran Janković nasprotuje pošiljanju orožja Ukrajincem, že prej pa sta v pismu dva bivša predsednika države izrazila razumevanje za ruske interese. Rupel opozarja, da vojna ni tako daleč kot se zdi na prvi pogled. “Mislim, da imajo Rusi prav gotovo v svojih scenarijih tudi scenarije za nerede na Balkanu”.

O vladanju državi je Rupel v intervjuju ocenil, da smo, ko gre za izkušenost, precej zašli že, ko smo dobili za predsednika vlade Marjana Šarca “nekega bivšega kamniškega župana, ki nikdar prej s politiko nobene posebne zveze.”

Dimitrij Rupel je bil zunanji minister prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojzeta Peterleta, ki je izvedla osamosvojitev države. Zunanji minister je bil pozneje še večkrat v vladah Janeza Drnovška in Janeza Janše. Bil je tudi župan Ljubljane in veleposlanik v ZDA. Je avtor številnih knjig. V preteklosti je bil tudi urednik. Denimo, Nove revije, ko je izdala znamenito 57. številko.

Del pogovora o zagatah vladanja in Ukrajini zaradi pomembnosti povedanega povzemam. Ponovitev celotnega intervjuja Jožeta Možine z Dimitrijem Ruplom bo danes tik pred poldnevom na TVS1:

JOŽE MOŽINA: “Bil je dober imitator politikov”
DIMITRIJ RUPEL: Imitator. Potem smo dobili nekoga, ki je bil trgovec z elektriko. Veste, smo v položaju, ko nam vladajo, ko so na najbolj izpostavljenih funkcije ljudje, ki imajo zelo malo političnih izkušenj. Stranke so zato, da vanje vstopajo mladi ljudje, se tam česa naučijo, gredo skoz razne vzgojne, politične in še kakšne procese. Nazadnje se povzpnejo do visokih funkcij. Strankarsko življenje je neke vrste šola. Imamo več strank in vsaka izbira svoje najboljše. Prej smo bili vajeni enostrankarskega sistema, ki je žrtvoval ogromno število ljudi. Vse države, ki so imele enostrankarski sistem ali pa diktaturo, so gospodarsko nazadovale. Zakaj? Zaradi tega, ker niso omogočale tekmovanja, svobodne pobude, podjetništva… Da ne govorim o privatni lastnini… Torej, tu imamo zelo resen problem, da imamo opraviti s stranko Gibanje, ki ima ogromno število poslancev, ki so… Bom rekel… Čestitam jim za zmago, fantastično so zmagali. Ampak, to so ljudje brez posebnih političnih izkušenj. In se v bistvu na nek način lovijo sredi teh resnih problemov današnjega časa. Poglejte, koliko pobud je ta vlada dala, pa prav nobene od teh pobud ni uresničila. Oziroma, tako rekoč pri vsaki se stvari zapletejo.”
JOŽE MOŽINA: Mislite, da je to glavni razlog za to neuspešnost sedanje aktualne oblasti? To, da nima izkušenj. Končno izkušenj tudi vi niste imeli, ko ste zavladali.
DIMITRIJ RUPEL: “Ampak mi smo prišli od nekod. Mi smo bili v sporu s partijo deset let. Novo revija. Slovenski intelektualci…”
JOŽE MOŽINA: Če se malo pohecam… Oni so pa sedaj v sporu z Janšo. Je pa pač to ta konstitutivni element.
DIMITRIJ RUPEL: No… To ni spor z Janšo. To je produkcija razrednega sovražnika. To so počeli komunisti v davnih časih. In sovražni govor, o katerem večkrat govorimo, izhaja ravno iz tega. Čim imaš razrednega sovražnika… Glejte… Nedavno so imeli na Rožniku proslavo za 1. maj. Tam je bil zbran delavski razred in mnogi govori so na nek način odsevali to miselnost. Na drugi strani delavskega razreda so razredni sovražniki. Iz tega izhaja ta napetost, ta zadrtost. In to je tudi eden od razlogov, zakaj sem se lotil morda Don Kihotskega posla. Da bi vendarle poskušal približat realnost, kakršna je. Mi si zatiskamo oči pred realnostjo. Poglejte ukrajinsko-rusko vojno. Ta tema se mi zdi zelo pomembna. V Beogradu je nedavno prišlo do velika procesa proti skupini nasilnežev, povezanih z narko kartelom. Zdaj so na sodišču in očitajo jim, da so tudi bili povezani z vlado v Srbiji. Kaj zdaj ta vlada z njimi počne, v to se ne želim spuščati. Dejstvo pa je, da zelo pogosto slišimo, da bi Srbi lahko naredil operacijo, ki bi bila podobna tisti, ki so jo Rusi naredili v Donbasu, oziroma v Ukrajini. Gre za severni del Kosova. Če seštejemo vse te stvari, te napetosti v Srbiji, to simpatijo, ki jo čutimo v Srbiji do Rusije, potem vojna ni tako daleč kot se zdi na prvi pogled. Jaz mislim, da Rusi prav gotovo imajo v fasciklih tudi scenarije za nerede na Balkanu. Ali se to Slovenije tiče? Upam, da ne. Ampak gotovo ta zgodba ni tako zelo daleč od nas. Zaradi tega se mi zdi tako zelo… Kaj naj rečem? Tako zelo nevarno to, kar je govoril župan ljubljanski na Rožniku zdaj ob 1. maju. Ko je rekel, da ne bi smeli pošiljati orožja Ukrajincem. In da bi tisti denar rajši porabili za kakšne humanitarne in kakšne druge koristne zadeve in tako naprej. Stvar je preveč resna, da bi se lahko iz tega norčevali. Mi smo imeli neko pismo, ki sta ga podpisala dva bivša predsednika države, v katerem je izraženo razumevanje za ruske interese. Pazite! Ruski interesi… Rusofilstvo na nek način v Sloveniji obstaja že dolgo časa in se je spet prebudilo…”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu