Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Revolucija na strankarskem prizorišču ali fake news Dela?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th december 2017, 06:51 pop

Revolucionarni preobrat pri priljubljenosti strank je danes predstavil časopis Delo. V spletnem časopisu redno analiziram ankete, ki jih objavljajo velike televizije. Izjemoma tokrat primerjavo ponujam tudi s to časopisno raziskavo, ker so rezultati tako izrazito odstopajoči. Na vrhu je po Delu Stranka Marjana Šarca, ki jo je prejšnji mesec zaznala tudi Ninamedia, a bolj pri dnu.  Šarec ima stranko, ki se imenuje Lista Marjana Šarca. Ime je nekoliko zavajajoče, liste so namreč praviloma oblika kandidatur tistih, ki nimajo strank.

Celotno analizo o rezultatih analiz javnega mnenja novembra lahko preberete na povezavi tukaj. Današnje rezultate Dela pa tukaj.

Že nekaj mesecev je po Delu SD Dejana Židana pred SDS Janeza Janše. Enako tudi ta mesec, kar izrazito odstopa od drugih raziskav. Nenavadnost se posebej pokaže še  pri nacionalni stranki (SNS) Zmaga Jelinčiča, ki ji raziskave Mediane in Parsifala praviloma kažejo celo uvrstitev v DZ, po Ninamedija in Delu pa ni prikazana in je najbrž vključene med “druge”.

Obratno pa ima odstopajoče visok rezultat po Delu Stranka Alenke Bratušek, ki med vsemi najbolj pogosto menjava imena.

Kot vedno sem, da bi lahko primerjal rezultate različnih raziskav, izločil neopredeljene. To storim tako, da upoštevam le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke. Takšno preračunavanje je nekoliko tvegano, ker ni nujno, da še neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bodo vplivali na razplet. Pri strankah, kjer je zapisan rezultat 0,0, to pomeni, da v mediju iz katerega črpam podatke, niso prikazane.

Primerjava pokaže tak rezultat:

Dan prej kot Delo je ta mesec rezultate meritev objavila tudi Nova24TV, za katero meri Parsifal SC, a rezultati te raziskave podobne “revolucije” ne kažejo. Po njihovi meritvi je vrstni red podoben kot prejšnji mesec: na vrhu SDS Janeza Janše, sledijo SD Dejana Židana, Desus Karla Erjavca, SMC Mira Cerarja, Levica Luke Meseca, SNS Zmaga Jelinčiča, NSi Ljudmile Novak, SLS Marka Zidanška s 2,8… Stranka Marjana Šarca ni prikazana.

Celotni rezultati raziskave Nove24TV so dostopni na povezavi tukaj.

Primerjava samo raziskav Nove24TV in Dela, ki sta bili objavljeni včeraj in danes – izločeni so neopredeljeni – je grafično takšna.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu