Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Revolucija na strankarskem prizorišču ali fake news Dela?

(Last Updated On: 30/12/2017)
image_pdfimage_print

Revolucionarni preobrat pri priljubljenosti strank je danes predstavil časopis Delo. V spletnem časopisu redno analiziram ankete, ki jih objavljajo velike televizije. Izjemoma tokrat primerjavo ponujam tudi s to časopisno raziskavo, ker so rezultati tako izrazito odstopajoči. Na vrhu je po Delu Stranka Marjana Šarca, ki jo je prejšnji mesec zaznala tudi Ninamedia, a bolj pri dnu.  Šarec ima stranko, ki se imenuje Lista Marjana Šarca. Ime je nekoliko zavajajoče, liste so namreč praviloma oblika kandidatur tistih, ki nimajo strank.

Celotno analizo o rezultatih analiz javnega mnenja novembra lahko preberete na povezavi tukaj. Današnje rezultate Dela pa tukaj.

Že nekaj mesecev je po Delu SD Dejana Židana pred SDS Janeza Janše. Enako tudi ta mesec, kar izrazito odstopa od drugih raziskav. Nenavadnost se posebej pokaže še  pri nacionalni stranki (SNS) Zmaga Jelinčiča, ki ji raziskave Mediane in Parsifala praviloma kažejo celo uvrstitev v DZ, po Ninamedija in Delu pa ni prikazana in je najbrž vključene med “druge”.

Obratno pa ima odstopajoče visok rezultat po Delu Stranka Alenke Bratušek, ki med vsemi najbolj pogosto menjava imena.

Kot vedno sem, da bi lahko primerjal rezultate različnih raziskav, izločil neopredeljene. To storim tako, da upoštevam le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke. Takšno preračunavanje je nekoliko tvegano, ker ni nujno, da še neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bodo vplivali na razplet. Pri strankah, kjer je zapisan rezultat 0,0, to pomeni, da v mediju iz katerega črpam podatke, niso prikazane.

Primerjava pokaže tak rezultat:

Dan prej kot Delo je ta mesec rezultate meritev objavila tudi Nova24TV, za katero meri Parsifal SC, a rezultati te raziskave podobne “revolucije” ne kažejo. Po njihovi meritvi je vrstni red podoben kot prejšnji mesec: na vrhu SDS Janeza Janše, sledijo SD Dejana Židana, Desus Karla Erjavca, SMC Mira Cerarja, Levica Luke Meseca, SNS Zmaga Jelinčiča, NSi Ljudmile Novak, SLS Marka Zidanška s 2,8… Stranka Marjana Šarca ni prikazana.

Celotni rezultati raziskave Nove24TV so dostopni na povezavi tukaj.

Primerjava samo raziskav Nove24TV in Dela, ki sta bili objavljeni včeraj in danes – izločeni so neopredeljeni – je grafično takšna.

(Visited 693 times, 1 visits today)
3 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: