Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Čudo: Ne bo posnetka discipliniranja sodnika Zobca

(Last Updated On: 10/01/2018)
image_pdfimage_print

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo prošnjo, da bi mi posredovali posnetke varnostnih kamer, kako je pravosodni policist vrhovnega sodnika Jana Zobca, tudi z rabo nekaj fizične prisile, prepričal, da se mora vrniti do glavnega vhoda, da bi ga tam varnostno pregledal. Obsežno utemeljen odgovor iz okrožnega sodišča v Ljubljani, ki ga je podpisala Beti Potparić, v članku ga v celoti predstavljam, pomeni, da bodo zavrnjeni tudi drugi mediji in novinarji, ki so preverjali, ali bodo na sodišču morebiti poskrbeli za zadovoljitev javne radovednosti, kako je bil nenavaden dogodek videti.

Florjančič hitro rešil problem

Zaradi ostrega protesta Jana Zobca, ki je najprej zgroženo reagiral celo z napovedjo, da ga v stavbo sodišča protestno več ne bo, če ta ponižujoča pravila ne bodo ukinjena, se je Zobcu predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič opravičil in takoj ukinil možnost, da bi pravosodni policisti še smeli tako ukrepati proti vrhovnim sodnikom, ki jih je okoli trideset. Spremembo pravil so na vrhovnem sodišču pripravljali že pred tem dogodkom.

Po preverjanju konflikta, kar je izvedla uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, vodi jo Jože Podržaj, sodi pa ta uprava pod pravosodno ministrstvo Gorana Klemenčiča, so tam ugotovili, da je policist ravnal “zakonito, sorazmerno in strokovno pravilno.”  Za posnetke kamer sem najprej zaprosil upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, ker so od tam medije obvestili tudi, da posnetki nadzornih kamer potrjujejo njihove ugotovitve o pravilnem ravnanju policista, da pa jih “po zakonu o varstvu osebnih podatkov ne smejo objaviti, vsekakor pa ima javnost pravico do objektivne obveščenosti”.  Pripisali so še: “Prizadevanje za spoštovanje ustavnih pravic vseh državljanov bo zato po našem mnenju vrhovni sodnik Zobec najbolje izkazal tako, če poda soglasje za javno objavo posnetega dogodka.”

A na prošnjo, da mi posredujejo posnetek, so mi odgovorili, da niso pristojni za odločanje in da je pravi naslov za to sodišče, ki ga vodi Marjan Pogačnik.

Kakšna je razlaga zavrnitve?

Pogačnik je medtem pozornost javnosti pritegnil, ker je zbiral podpise proti Zobčevem ravnanju, a se je le manjšina sodnikov okoli njega strinjala, da bi morali protestirati zaradi Zobčevih izjav o vhodu za služničad in proti razlikam pri varnostnem režimu ob vstopu v stavbo.

Odločitev, da bodo mojo zahtevo (in s tem tudi drugih novinarjev) zavrnili, so iz sodišča pojasnili tako:

posnetekZobec

Sam te odločitve ne nameravam spodbijati na sodiščih. Pravzaprav niti nisem pričakoval, da mi bodo ugodili. Dogajanje, če se bo pritožil kak drug novinar ali medij, pa bom seveda pozorno spremljal.

Morebitna javna objava posnetka dogajanja bi bila precejšnja sramota za državo. Dogodki, ko bi pravosodni policisti fizično posredovali proti vrhovnemu sodniki na vrhovnem sodišče, so namreč izjemne redki, še posebej, ker razlog ni bil, ker bi Zobec res kakorkoli ogrožal varnost kogarkoli. Pa problem ni pravosodni policist.

Pravila, ki omogočajo tako sramotno poniževanje najvišjega predstavnika sodne oblasti, so sramota za sodstvo in vlado.

Glede ideje o enakosti, ki jo, zdi se, zagovarja Pogačnik, pa je v drugih vejah oblasti povsem samoumevno, da za šefa vlade, ministre ali za poslance veljajo druga pravila kot za uslužbence v vladi ali državnem zboru ali navadne državljane in to tudi na glavnih vhodih v stavbi vlade in državnega zbora.

(Visited 1.811 times, 6 visits today)
7 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: