Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Čudo: Ne bo posnetka discipliniranja sodnika Zobca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2018, 08:39 pop

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo prošnjo, da bi mi posredovali posnetke varnostnih kamer, kako je pravosodni policist vrhovnega sodnika Jana Zobca, tudi z rabo nekaj fizične prisile, prepričal, da se mora vrniti do glavnega vhoda, da bi ga tam varnostno pregledal. Obsežno utemeljen odgovor iz okrožnega sodišča v Ljubljani, ki ga je podpisala Beti Potparić, v članku ga v celoti predstavljam, pomeni, da bodo zavrnjeni tudi drugi mediji in novinarji, ki so preverjali, ali bodo na sodišču morebiti poskrbeli za zadovoljitev javne radovednosti, kako je bil nenavaden dogodek videti.

Florjančič hitro rešil problem

Zaradi ostrega protesta Jana Zobca, ki je najprej zgroženo reagiral celo z napovedjo, da ga v stavbo sodišča protestno več ne bo, če ta ponižujoča pravila ne bodo ukinjena, se je Zobcu predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič opravičil in takoj ukinil možnost, da bi pravosodni policisti še smeli tako ukrepati proti vrhovnim sodnikom, ki jih je okoli trideset. Spremembo pravil so na vrhovnem sodišču pripravljali že pred tem dogodkom.

Po preverjanju konflikta, kar je izvedla uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, vodi jo Jože Podržaj, sodi pa ta uprava pod pravosodno ministrstvo Gorana Klemenčiča, so tam ugotovili, da je policist ravnal “zakonito, sorazmerno in strokovno pravilno.”  Za posnetke kamer sem najprej zaprosil upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, ker so od tam medije obvestili tudi, da posnetki nadzornih kamer potrjujejo njihove ugotovitve o pravilnem ravnanju policista, da pa jih “po zakonu o varstvu osebnih podatkov ne smejo objaviti, vsekakor pa ima javnost pravico do objektivne obveščenosti”.  Pripisali so še: “Prizadevanje za spoštovanje ustavnih pravic vseh državljanov bo zato po našem mnenju vrhovni sodnik Zobec najbolje izkazal tako, če poda soglasje za javno objavo posnetega dogodka.”

A na prošnjo, da mi posredujejo posnetek, so mi odgovorili, da niso pristojni za odločanje in da je pravi naslov za to sodišče, ki ga vodi Marjan Pogačnik.

Kakšna je razlaga zavrnitve?

Pogačnik je medtem pozornost javnosti pritegnil, ker je zbiral podpise proti Zobčevem ravnanju, a se je le manjšina sodnikov okoli njega strinjala, da bi morali protestirati zaradi Zobčevih izjav o vhodu za služničad in proti razlikam pri varnostnem režimu ob vstopu v stavbo.

Odločitev, da bodo mojo zahtevo (in s tem tudi drugih novinarjev) zavrnili, so iz sodišča pojasnili tako:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/01/posnetekZobec.pdf”]

Sam te odločitve ne nameravam spodbijati na sodiščih. Pravzaprav niti nisem pričakoval, da mi bodo ugodili. Dogajanje, če se bo pritožil kak drug novinar ali medij, pa bom seveda pozorno spremljal.

Morebitna javna objava posnetka dogajanja bi bila precejšnja sramota za državo. Dogodki, ko bi pravosodni policisti fizično posredovali proti vrhovnemu sodniki na vrhovnem sodišče, so namreč izjemne redki, še posebej, ker razlog ni bil, ker bi Zobec res kakorkoli ogrožal varnost kogarkoli. Pa problem ni pravosodni policist.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Pravila, ki omogočajo tako sramotno poniževanje najvišjega predstavnika sodne oblasti, so sramota za sodstvo in vlado.

Glede ideje o enakosti, ki jo, zdi se, zagovarja Pogačnik, pa je v drugih vejah oblasti povsem samoumevno, da za šefa vlade, ministre ali za poslance veljajo druga pravila kot za uslužbence v vladi ali državnem zboru ali navadne državljane in to tudi na glavnih vhodih v stavbi vlade in državnega zbora.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu