Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V DZ zmagala pamet: lokalne volitve bodo 18 novembra

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 05/08/2018)

Predvsem določamo fiksen datum za lokalne volitve,“ je minister za javno upravo Boris Koprivnikar poslancem, ki so danes odločali, že pred časom pojasnil vladno zamisel, da bi bile lokalne volitve poslej vedno drugo nedeljo v novembru. Prihodnje leto bo to 11. novembra, torej na Martinovo.

Kar nekoliko presenetljivo je opozicijski SDS brez veliko kravala uspelo doseči, da se je vlada tej zamisli odrekla, koalicija pa je podprla drugačno rešitev SDS, ki jo je državni zbor tudi že dokončno potrdil.

Prav poseben “družinski praznik”

V odboru za notranjo politiko je šef poslanske skupine SDS Jože Tanko precej diplomatsko pojasnil, da je druga nedelja v novembru „družinski praznik“, ko se običajno zbere širša družina in da bi to lahko vplivalo na udeležbo in izvedbo volitev na tisti dan.

Na Štajerskem, od koder prihajam, temu „družinskemu prazniku“ kot je to poimenoval Tanko, pravimo Martinovo, ko se mošt spremeni vino in takrat ljudje na severovzhodu Slovenije in še kod drugod, radi pogledajo v kak kozarec, da preverijo, ali je okus tekočine pravi.

Mnenja, ali je to res družinski praznik, ali pa je to morebiti ljudski praznik, kjer pridelujejo in cenijo vino, pa so precej pestra.

Da je modro pri državotvornih stvareh upoštevati ljudske običaje, je v imenu državnega sveta Tanku pritegnil Jernej Jerbič in podprl dopolnilo SDS, da bi bile lokalne volitve raje tretjo nedeljo v novembru in ne drugo, ko je stopnja treznosti ponekod po državi morebiti drugačna kot običajno.

In lokalne volitve bodo: 18. novembra

Dušan Verbič (SMC) je napovedal koalicijsko podporo treznejšemu opozicijskemu datumu. Foto:DZ/Barbara Žejavac

Predsednik odbora za notranjo politiko Dušan Verbič (SMC) je po teh razpravah, v katerih nihče ni omenil vina, napovedal, da bodo dopolnilo SDS podprli tudi poslanci koalicije SMC, DESUS, SD. Datum so takoj – začuda čisto brez vsake polemike – v tem najpomembnejšem in najbolj spornem delu popravili.

Državni zbor je  spremembo zakona o lokalnih volitvah, s katero urejajo še nekaj tehničnih stvari pri izvedbi  volitev (denimo višino sejnin tistim, ki vodijo postopke), danes brez zapletov le še potrdil.

Praktično sprememba zakona pomeni, da bodo volitve županov in občinskih svetov prihodnje leto v nedeljo 18. novembra in datum torej ne bo več prepuščen “prosti volji” predsednika državnega zbora.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu