Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zadnje maščevanje vladajočih Mateju Toninu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th junij 2024, 08:34 dop

Predsednik NSi Matej Tonin je bil najslabše plačani poslanec v parlamentu ta mesec. Manj od njega je sicer dobil novinec Branko Zlobko. A primerjava je nepoštena, ker je ta bruto 1.211 evrov dobil za le del meseca, ko je nasledil Monika Pekošak (Svoboda), ki je odstopila kot poslanka, ker se seli na državni DARS, ki ga, ko so se tam znebili kadrov NSi, zdaj povsem obvladuje stranka Svoboda. Službe v podjetjih, tudi v državnih, kar je DARS, so praviloma veliko boljše plačane od poslanskih, pa še volitve te ne morejo odpihniti, kar se bo zelo verjetno zgodilo večini poslancev Svobodo na prihodnjih volitvah. Odpihnilo je v preteklosti že večino poslancev iz Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, večino iz Stranke Mira Cerarja in večino iz stranke Marjana Šarca.

Zelo nizka plača Tonina, ki je bil pa ta mesec izvoljen za evropskega poslanca in se torej seli na bistveno boljšo plačo, je nenavadna. Kot šef opozicijske stranke (enako kot Janez Janša) Tonin sicer ni vodil odborov ali komisij, kar viša plače, a ker ni najmlajši, povsem na dnu ne bi smel biti. In zadnje mesece ni bil. V stranki sem zaradi tega preveril, kaj je razlog. Tonin bi lahko bil, denimo bolan. Stranko sem vprašal, ker v parlamentu razlogov za znižanje plač zadnje čase niso pripravljeni pojasnjevati, češ da bi izdali osebne podatke.

Iz NSi pa so pojasnili, da so v parlamentu plače znižali vsem poslancem NSi, ker so ti protestno obstruirali seje parlamenta.

Ena zadnjih bolj razvpitih obstrukcij je bila posledica kršitve vladajočih, ki so mimo pravil na vrat na nos priznali Palestino. Zaradi podobnih zlorab vladajočih tudi sicer opozicija praviloma obstruira seje. Da poslance, ki se ne strinjajo z goljufanjem vladajočih, ti finančno kaznujejo, je precej nizkotno. A del slovenske politične tradicije. Pri Toninu, ker je bil izvoljen za evropskega poslanca, pa vladajoči tega ne bodo več mogli početi.

Tokratno maščevanje je bilo zadnje.

Spisek plač povsem na dnu je takšen:

KALOH DEJAN3.915,69 €
HELBL ALENKA3.880,74 €
IRGL EVA3.844,10 €
TONIN MATEJ3.807,74 €
ZLOBKO BRANKO1.211,09 €

Irglova je na dnu, ker se je z Anžetom Logarjem in Dejanom Kalohom nekoliko razšla s SDS, niso pa pripravljeni ustanoviti lastne poslanske skupine, kar bi jim vrnilo višje plače. Še dodatno je pa plačo znižala kazen za obstrukcijo tudi številnim iz SDS.

Na vrhu po plačah v državnem zboru, ki so bile izplačane ta mesec, sta Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) s 6.298 evrov in Borut Sajovic (Svoboda) s 5.893 evrov, ki seveda nista obstruirala sej.

O plači predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je morala namesto Roberta Goloba opravljati državniške obveznosti v Švici na konferenci za mir v Ukrajini, ko je bil Golob v ZDA na košarkaški tekmi, so iz kabineta predsednice sporočili:

“Predsednica republike Nataša Pirc Musar je za mesec maj 2024 prejela plačo: v bruto znesku 6.492,50 evrov, v neto znesku 3.707 evrov. Bivši predsednik republike Milan Kučan, ki ima pravico do mesečnega prejemka v višini razlike med 80 % plače predsednika republike in pokojnino, je za mesec maj 2024 prejel: bruto znesek 1.220 evrov, neto znesek 915 evrov.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu