Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša: Si prestavljate, da bi isti pozival k umoru Nike Kovač? Vsaj pet let zapora.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th oktober 2023, 07:24 pop

Ni dvoma, bil je zakonski znak grožnje. Torej kaznivega dejanja in ne le prekrška. In niti ni pomembno, kdo naj bi grožnjo uresničil. Razlog za oprostilno sodbo pa je ugotovitev sodišča, da obdolženi ni bil prišteven. Tako je  sodnico Jerca Oblak danes v Ljubljani obrazložila oprostilno sodbo Ludviku Tomšiču, ki je na protestih proti nastajanju vlade Janeza Janše dalj časa vpil, da je Janšo treba ubit«, skandiral »ubi Janšo«, in pozival, da je »Janeza Janšo treba samo ubiti in nič drugega«. To je počel tudi v kamere.

ZA POZIVE K UBOJU JANŠE LUDVIK TOMŠIČ OPROŠČEN ZARADI NEPRIŠTEVNOSTI

Sodnica Jerca Oblak je povzela še, da je sodni izvedenec postavil diagnozo duševne motnje, pojasnil je razvoj motnje in podal svoje mnenje, da je bila v kritičnem času zmožnost Tomšičevega razumevanja ravnanja zmanjšana, prekinjena, v celoti pa zmožnost obvladovanj in to je razlog za izrek oprostilne sodbe. Tožilstvo je predlagalo pogojno obsodbo na štiri mesece, ki ne bi bila izvršena, če v letu dni Tomšič ne bi storil podobnega kaznivega dejanja. A ni uspelo.

Janez Janša se je na odločitev sodnice odzval tako:

Veliki mediji so pozive k umoru na protestih levosredinski strank ob nastajanju vlade Janeza Janše, ko se je začela epidemija covida, leta 2020 javnosti dalj časa prikrivali.

Tomšič je zaradi zastojev v prometu na sojenje zamudil, ko je prišel, pa ga je hitro zapustil, ker se je razkuril nad opisi tožilstva. Zmotila, ga je že ocena, da na njegovo ravnanje niso vplivali drugi in vprašal, kaj pa so pomenili napisi “Smrt janšizmu…” Dodal je: “A sem jaz prifuknjen ali kaj?” Pozneje pa je s precej nespodobnimi besedami, ki opisujejo moški spolni organ, odšel, ko je tožilka prebirala oceno, da ima duševno motnjo in težave. Dejal je, da tega pa ne bo poslušal.

Tožilka mi je po razglasitvi tožbe, ko sem jo vprašal, ali se bo na sodbo pritožila, povedala, da še ne ve, da jo mora najprej preučiti. Tomšič pa je izven sodišča več novinarjem, ki smo bili na sojenju (ob Spletnem časopisu še iz Dnevnika, Večera in Žurnala) povedal, da sodbe ne bo komentiral. Potem pa dodal nekaj o zdaj opozicijskem voditelju Janezu Janši, kar je bilo nespodobno in tega v medijih ne moremo objavljati.

Posnetki Tomšiča, ki so objavljeni v članku, so nastali, ko je z nekaj zamude prišel na sodno obravnavo, ki se je začela brez njega, sodnica pa me je opomnila, da dogajanja ne bi smel snemati, češ da to moti sodni postopek in da za snemanje tudi nimam dovoljenja. A prej, ker Tomšiča še ni bilo, to ni bilo mogoče. Slikovno dokumentiranje dogajanja pa je del normalnega poročanja.

Ludvik Tomšič med sojenjem Foto P.J.

V spletnem časopisu ste bralci z anketo lahko ocenjevali razplet. Večina ga je napovedala pravilno:

Kako se bo končalo sojenje Ludviku Tomšiču za pozive na protestih levo sredinski strank, da je treba Janeza Janšo ubiti

  • Oproščen bo (51%, 513 Votes)
  • Zastaralo bo (39%, 393 Votes)
  • Obsojen bo (11%, 109 Votes)

Total Voters: 1.015

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu