Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Volilni čudeži: Pahor in Šarec za Janševo prepoved burk

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th avgust 2018, 02:34 pop

»Vložili smo zakon, ki prepoveduje nošenje muslimanskih pokrival. Razlog za to je varnostni in kulturni. Želimo, da se v Sloveniji spoštujejo slovenske navade in tradicija,« je predsednik SDS Janez Janša pred dvema letoma pojasnil, zakaj predlagajo spremembo zakona o varstvu javnega reda in dodal, da je navade dolžan spoštovati vsak, ki pride v Slovenijo.

Vlada Mira Cerarja in koalicija je temu predlogu SDS ostro nasprotovala, češ da bi to bil „poseg v ustavno varovane pravice“. SDS in Janši so se v številnih javnih medijih tudi posmehovali. V državnem zboru so zamisli z velikansko večino koalicijski poslanci SMC, Desus in SD gladko zavrnili že v prvem branju. Torej že idejo, da bi kaj takega sploh poskusili uzakoniti.

Pahor in Šarec sta za prepoved, ki ji vlada nasprotuje

Včeraj pa sta na javni televiziji oba kandidata za predsednika republike Borut Pahor in Marjan Šarec  podprla prepoved nošenja burk na javnih krajih po vzgledu nekaterih drugih evropskih držav. V nekaj letih smo priča dramatičnemu preobratu, ko je prej odločno zavračana opozicijska ideja zaradi bližajočih se volitev nenadoma postala sprejemljiva.

Podobno prepoved je sicer za zaostale dele Bosne poznala že nekdanja socialistična Jugoslavija, ki je skušala na precej totalitarni način, celo s kaznijo zapora za kršilce, zagotoviti napredek in neke temeljne pravice tudi za ženske.

Poslanec SDS in nekdanji notranji minister Vinko Gorenak je pred dvema letoma opozoril, da imajo prepoved nošenja burk in nikaba ob Franciji uzakonjeno tudi v Belgij in Kataloniji in povzel, da predlagajo  kazen za kršilce, ki bi pokrivala vendarle nosili, v višini sto evrov.

»Mi se moramo prilagajati njim, ko smo pri njih in ni razloga, da enakega ravnanja ne bi zahtevali od njih, ko so v našem kulturnem okolju,« je Gorenak takrat pojasnil, zakaj meni, da bi prepoved morali razumeti tudi muslimani in dodal, da če v muslimanskem svetu želiš v mošejo, se moraš sezuti, ženske dobijo obvezne rute…

Vlada: “Po ustavi imajo pravico do burke…”

Pred dvema letoma je vlada, večina v državnem zboru, pa tudi večina medijev, to zamisel SDS ostro zavrnila in se opozicijski SDS celo posmehovala. Za so bili iz NSi.

Vlada Mira Cerarja je v odzivu na predlog o prepovedi teh ženskih pokrival zapisala, da v Sloveniji živi okoli 50.000 muslimanov, pri katerih pokrivanje ženskega obraza ni običajno, oziroma se uporabljajo naglavne rute, prav tako pa to v praksi ne povzroča varnostnega tveganja. Po takratni oceni vlade je nošenje burke in nikaba izraz verskega prepričanja, po ustavi pa je izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju svobodno (41. člen).

»Svoboda vesti je zagotovljena vsem fizičnim osebam ne glede na to, ali so državljani, tuji državljani ali osebe brez državljanstva, država pa ne sme posegati v ravnanja, varovana v tem členu ustave, jih urejati ali jih dejansko omejevati. Ustava v 61. členu (izražanje narodne pripadnosti) tudi določa, da ima vsakdo pravico, da svobodno izraža pripadnost svojemu narodu ali narodni skupnosti, da goji in izraža svojo kulturo in uporablja svoj jezik in pisavo,“ so takrat sporočili iz koalicijske vlade SMC, Desus in SD in zapisali še, da to:

„Pravica predstavlja civilizacijski temelj sožitja med ljudmi različnih narodnih skupnosti in omogoča manifestacijo pripadnosti svojemu narodu oziroma narodni ali etnični skupnosti. Nadalje 63. člen Ustave prepoveduje vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.«.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu