Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

EU volitve: Frantarja že spet žagajo, “volilni tajkunčki” popustili

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th marec 2019, 09:19 dop

Poslanci bodo na redni seji DZ konec marca že spet poskusili razrešiti šefa državne volilne komisije vrhovnega sodnika Antona Gašperja Frantarja, ki vodi izvedbo evropskih volitev. Februarja jim to ni uspelo. Točko so umaknili, da bi v mandatno volilni komisiji pridobili dodatna mnenja pravnikov, ker se je Frantar upiral in napovedoval spore. Ni eden iz množice pomembnih funkcionarjev, ki zadnje čase odstopajo, če jim premier Marjan Šarec le namigne. So se pa s popuščanjem pomembnih ljubljanskih uradnikov končali vsaj zapleti pri izvedbi evropskih volitev v Ljubljani.

Težko je voditi, če te odstavljajo

Predsednik mandatno volilne komisije Ivan Hršak (DeSUS) je odstavljanje Frantarja vrnil na dnevni red komisije, ki namerava o odstavljanju razpravljati spet prihodnji teden v četrtek. Ko so februarja podobno odločali, ali ga odstaviti, je Frantar vodenje DVK, ki je imela isti dan sejo o zapletih z ljubljanskimi uradniki, ki so pred tem množično odstopali kot tajniki volilnih komisij, prepustil podpredsedniku Petru Golobu. “Neetično bi bilo voditi sejo o pripravah na evropske volitve, ko poslanci odločajo, da me odstavijo,” je pojasnil Frantar. Ker so točko umaknili, je pozneje spet vodil odločanja državne volilne komisije. A zdaj se lahko spet zaplete. Prihodnji teden v četrtek bi morala spet biti tudi seja državne volilne komisije. Da bi zmanjšal težave, jo lahko morda Frantar skliče že za torek. Na posnetku je Hršak med težkim razmislekom v DZ:

Predsednik mandatno volilne komisije Ivan Hršak (DeSUS) Foto: DZ/Matija Sušnik

Težavo, da se v času, ko tečejo volilni postopki, po zakonu še članov državne volilne komisije, če so jim potekli mandati, ne sme menjavati, kaj šele predsednika, je Hršak razrešil tako, da bi bil del odločitve zbora, da bo odstavitev obveljala šele po koncu evropskih volitev. Frantarja odstavljajo, ker je lani dopolnil 70 let in zato ne dela več kot vrhovni sodnik. A čeprav več ne dela, je ohranil funkcijo vrhovnega sodnika. Se je pa medtem vsaj povsem končal konflikt z “volilnimi tajkuni”.

Prihranek ni vedno vse

“Volilni tajkunčki” so pomembnimi uradniki ljubljanske upravne enote, ki so želeli nadaljevanje tradicije, ko so lahko bili v preteklosti tajniki celemu kupu volilnih komisij. Državna volilna komisija se je odločila takšno ravnanje onemogočiti, ker je nelogično, da bi isti tajnik (uradnik) hkrati pomagal več predsednikom (sodnikom) okrajnih komisij, poveča pa se v takšnem primeru tudi tveganje za zlorabe. Predlagajo te tajnike šefi upravnih enot, to pa so funkcionarji, ki jih imenuje vlada, podrejeni so ministru za javno upravo. A posledica prepovedi koncentracije je bil upor pomembnih državnih uradnikov v Ljubljani, ki so množično zahtevali razrešitve iz volilnih organov. V ozadju je bila ambicija skupine “volilnih tajkunčkov” kot jih je označil prav predsednik DVK Frantar, da bi si z močjo in vplivom, ki ga imajo kot del izvršne oblasti, še omogočili dodaten zaslužek, kakšnega tisočaka več ob evropskih volitvah. Za državo bi bilo to kopičenje funkcij finančno celo nekaj cenejše. Najpomembnejši med sekretarskimi “tajkunčki” je bil začasni načelnik ljubljanske uprave enote Bojan Bunc. Ob njem je poskušala še naprej tajniška dela za štiri komisije na Viču in Rudniku opravljati Danica Juratovec Cvek. Trem na področju Ljubljane Moste Polje pa Ernest Mencingar. A ko je DVK vztrajala, so Bunc in drugi, tudi po pogovorih z ministrom javno upravo Rudijem Medvedom (LMŠ), popustili in potrojevanj in početverjenj sekretarskih del ne bo, volitve pa bodo tudi s pomočjo uradnikov v Ljubljani – se zdi – normalno izvedene.

Kdo je Frantar?

Frantar je šef državne volilne komisije od leta 1996. Takrat ga je DZ, ki ga je vodil Jožef Školč (LDS), prvič imenoval. Šef DVK je Frantar toej že več kot dve desetletji. Pred tem je bil namestnik predsednika, predsednica pa Marija Ude Marinček. Pri izvedbi pomembnih odločanj je kot namestnik predsednika Frantar prvič sodeloval že pri plebiscitu, na katerem je utemeljena moderna demokratična država. V času, kar ta vrhovni sodnik vodi DVK, sta mu pomagala dva tajnika (državna uradnika). Najprej je bil to Marko Golobič, zadnja leta pa nekdanji poslanec LDS Dušan Vučko, kot tajnik je Vučko tudi direktor službe DVK.

Anton Gašper Frantar
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu