Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kako hitro je hrvaška vojska lahko v Ljubljani?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th september 2017, 11:52 pop

„Na Hrvaškem ste prenapihnili ta problem. Podobno počnejo tudi mediji v Sloveniji. Gospod Žan Mahnič je sklical sejo, ki je ne bi smelo biti. Verjamem, da je bila to posledica mladostne neizkušenosti in nepremišljenosti. Upam, da se zaveda svoje napake. A po drugi strani v hrvaških medijih niste bili tako zelo kritični do admirala Domazeta Loša, ki je ocenil, da lahko pride hrvaška vojska v Ljubljano v 48 urah.“

To je med drugim v intervjuju za hrvaški Večernji list povedal predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC), ki je opozoril tudi, da je bil Davor Domazet – Lošo, ko je to dejal, svetovalec predsednice hrvaške republike, ki je vrhovna poveljnica vojske.

Umik iz Trdinovega vrha?

Na vprašanje novinarja, ali bo Slovenija umaknila vojake iz vojašnice na Trdinovem vrhu tudi v primeru, če Hrvaška ne bo priznala arbitraže, je Brglez odgovoril, da je to vprašanje za izvršno oblast, a da se bo takrat, ko bo arbitražna razsodba povsem izvedena, Slovenija morala umakniti iz Trdinovega vrha. Več o vojakih na Trdinovem vrhu najdete na povezavi:

Nekdanji obveščevalec in šef generalštaba

[wp_ad_camp_3]

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je upokojenega admirala, ki je govoril o hitrosti korakanja hrvaške pehote proti Ljubljani, po tej izjavi odstavila iz svojega sveta za nacionalno varnost in ni več njen svetovalec.

Upokojeni admiral, ki je v času razpada Jugoslavije prestopil iz jugoslovanske na hrvaško stran, ni nepomemben vojak. Ob nastajanju samostojne Hrvaške je organiziral vojaško obveščevalno službo, leta 1992 je bil načelnik obveščevalne uprave generalštaba hrvaške vojske, med leti 1998 in 2000 celo načelnik generalštaba  hrvaške vojske.  Leta 2000 ga je takratni predsednik Hrvaške Stjepan Mesić odstavil

Upokojeni admiral izjave ni umaknil

[wp_ad_camp_4]

Davor Domazet – Lošo je za spletni portal na Hrvaškem komentiral spor med državama in dejal, da ne ve, zakaj hrvaška politika pristaja na sistematično izsiljevanje slovenske politike, ko pa bi hrvaška pehota lahko v 48 urah vkorakala v Slovenijo. Admiral svoje izjave, ko je izgubil položaj svetovalca, ni umaknil.

Sam sem o tej izjavi admirala, ko je slovenska vlada svojim predstavnikom prepovedala sodelovanje na seji odbora, ki jo je sklical predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) o možnosti incidentov na meji, v šali dejal, da ne kaže na veliko sposobnost hrvaške vojske, saj lahko iz Zagreba do Ljubljane vsak turist pride v dobri uri.

Intervju z Brglezom o položaju po tem, ko je premier Miro Cerar v New Yorku najprej pristal na srečanje s hrvaškim premierom Andrejem Plenkovićem, a ga je le dva dni pozneje odpovedal, zaradi izjav hrvaškega premiera, da Hrvaška povsem zavrača arbitražno sodbo, je vreden branja.

Dostopen je na povezavi:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu