Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša: “Upokojenci so oropani…”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th februar 2023, 08:23 dop

»Danes so sami na ražnju. In še huje bo. Po kitajskem koledarju smo stopili v leto zajca. Po slovenskem bo to leto zajca na ražnju in leto bumerangov,« je položaj v državi na slavnostni akademiji ob 34. obletnici Slovenske demokratske stranke (SDS) v Mariboru ocenil Janez Janša in nadaljeval, da bodo vladajoči, žal, naredili veliko škode in da SDS zato čaka veliko dela, zaradi česar je potrebna okrepitev slovenskih demokratičnih, domoljubnih, protibirokratskih, proti centralističnih ljudskih sil.

Dobro za Slovenijo in še posebej za Maribor

Na seji Sveta SDS, ki je bila pred akademijo, sta Janša in predsednik Nove ljudske stranke (NLS) Franc Kangler podpisala sporazum o priključitvi NLS k SDS. O pomenu tega dogodka je Janša povedal: »Veseli me, da je danes Svet SDS potrdil sporazum, s katerim se naša družina krepi z Novo ljudsko stranko. To je dobro za vse, je dobro za Slovenijo in še posebej za Maribor.«

Franc Kangler in Janez Janša po podpisu sporazuma Foto: SDS

Janša je opozoril, da ga veseli, da se končno prebuja tudi upokojenska generacija, saj je bil po njegovi oceni velik del upokojencev oropan osnovnega dostojanstva, ki ga predstavlja pošteno plačilo za minulo delo. Nizke pokojnine preko 300.000 slovenskih upokojencev, je opozoril, predstavljajo daleč največjo kolektivno krivico sodobne Slovenije, saj pokojnina ni socialna kategorija, ampak plačilo za minulo delo: »V našem vladnem mandatu smo to krivico kljub nizki inflaciji popravljali z rednimi dvigi pokojnin ter selektivnimi draginjskimi dodatki. Danes jim vlada brez draginjskih dodatkov ob deset odstotni inflaciji pokojnine dviga za zgolj dobrih pet, kar bo zaostanke oziroma krivico poglobilo. Potreben je torej močan, vsestranski pritisk na oblast, da se to uničevanje dostojanstva generacije, ki je med drugim priborila tudi samostojno Slovenijo, preneha.«

Janez Janša Foto: SDS

O lanskem super volilne letu je Janša povedal, da je stranka povečala število poslancev v državnem zboru in število svetnikov v državnem svetu, zmagala je na lokalnih volitvah, kandidat za predsednika republike Anže Logar pa je dosegel dober rezultat. Opozoril pa je na problema sistematičnega ukinjanja volišč v podeželskih volilnih okrajih, s čimer se pomembno znižuje volilna udeležba in nadzor nad oddanimi glasovnicami na predčasnih glasovanjih. O teh je dejal »V Ljubljani so združili glasovanje za enajst okrajev na Gospodarskem razstavišču. Volivci tam lahko glasujejo v torek, sredo in četrtek. Ko ni glasovanja, so skrinjice z nepreštetimi glasovnicami skupaj z drugim volilnim materialom dva dni in pet noči nekje shranjene, varujeta jih pa verjetno – Dušan Vučko in Zoran Janković«.

Kot je dejal Janez Janša, se predlogi, da bi volilne komisije po vsakem dnevu glasovanja preštele in overile rezultat, vztrajno zavračajo, ta pomanjkljiv nadzor pa je težava predvsem sedaj, ko predčasno glasuje preko 100.000 volivcev.

Na slavnostni akademiji so bila podeljena tudi številna priznanja. Najvišje priznanje SDS, diamantni znak, je dobil nekdanji poslanec, državni sekretar in minister Vinko Gorenak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu