Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Igor Zorčič: Zakaj bom obkrožil za

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th september 2017, 09:52 dop

Na stališča, ki jih je v intervjuju predstavil pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič in na stališča Jožeta Duhovnika in Dušana Pluta v člankih za Spletni časopis, zakaj bosta na referendumu proti vladnemu zakonu, se je odzval predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Igor Zorčič (SMC).

Zorčičev odgovor na kritike in pojasnilo, zakaj bo podprl vladni projekt, objavljam v celoti:

Zorčič: Glas proti pomeni zapravljanje časa in denarja

Predsednik odbora za infrastrukturo Igor Zorčič (SMC) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

“V Stranki modernega centra nasprotujemo trditvam pobudnika referenduma, da je trasa drugega tira neoptimalna in bi bilo potrebno preučiti in izbrati novo varianto trase. Znano je, kako je prišlo leta 2005 s sprejetjem Državnega lokacijskega načrta do končne izbire sedanje trase, koliko dokumentacije je bilo pripravljene pred to odločitvijo in koliko po njej. Izdelava dokumentov, študij, projektne dokumentacije in odkup zemljišč nas je stal preko 50 milijonov evrov.
Glas proti pomeni izbiro novih variant, torej nove stroške za študije, za geološke raziskave, projektno dokumentacijo in odkupe novih zemljišč na drugi trasi. Glas proti pomeni tudi izgubo časa.

Neodgovorno bi bilo slepo slediti nepreverjenim idejam

Pobudnik referenduma, ki ob podpori dr. Duhovnika skozi kampanjo promovira predvsem njegov projekt, zatrjuje, da bi varianta dr. Duhovnika izgradnjo drugega tira pocenila in pohitrila, ampak za podporo takšni trditvi ne nudi prav nobene študije, raziskave ali ocene, ki bi bila pripravljena s strani katerekoli verodostojne ustanove, ki se ukvarja s tovrstnimi ocenami.

Še več, ideja oz. varianta dr. Duhovnika, ki ponuja domnevno inovativne strojne rešitve ni nikjer certificirana in preizkušena v praksi, zato bi bilo ob vseh zgoraj opisanih okoliščinah in ob stanju na terenu, torej zasičenosti obstoječega tira, neodgovorno od politike, da bi slepo sledila nepreverjenim idejam posameznikov ali skupin in bi vse, kar je bilo narejenega doslej, upoštevajoč že porabljena sredstva, dala v nič.

Zaradi navedenega bomo glasovali za nadaljevanje projekta, torej bomo obkrožili ZA.”

 

Igor Zorčič je poslanec SMC in predsednik odbora za infrastrukturo, okolje in prostor

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu