Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kje vlečejo Janša, Šarec in Židan in kje sta Mesec in Jelinčič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th maj 2018, 05:48 pop

V zadnjem desetletju je predsednike zmagovitih strank v njihovih okrajih volila tudi polovica vseh volivcev. Podpovprečen je bil predsednik SMC Miro Cerar, ki je dosegel nižji delež kot v preteklosti Janez Janša, Borut Pahor ali Zoran Janković.  Z vidika prispevka stranki je vsakič posebej pomemben delež Janše, ker kandidira v po številu volivcev največjem okraju v državi.

Kandidatura v dveh okrajih je tvegana

Cerar je pred štirimi leti kandiral v dveh okrajih. V okraju Vič Rudnik 3 ga je volili 42,92 odstotka volivcev, v okraju Ljubljana Center pa 38,76 odstotka. Letos je zbral le zanj boljšega od obeh. Kandidatura tudi v “slabšem” okraju, ker se upošteva povprečje, zmanjšuje možnosti izvolitve kandidata. Za primerjavo: ko je leta 2004 na volitvah relativno večino dobila SDS, je Janšo v Grosupljem volilo 48,8 odstotka volivcev. Za Boruta Pahorja leta 2008, ko je bila relativna zmagovalka volitev SD, je bilo v okraju Nova Gorica 2 51,8 odstotka volivcev, za Janšo je bilo v Grosupljem takrat 51,1 odstotka glasujočih. Skoraj natančno polovica vseh volivcev je bilo s 49,96 odstotka leta 2011 v okraju Rudnik 2 tudi za šefa Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Pregled dosežkov šefov večjih strank na zadnjih dveh volitvah je takšen.

Kjer sta v grafiki prikazana dva okraja, to pomeni, da je kandidat na različnih volitvah kandidiral v različnih okrajih. Če je na volitvah isto leto kandidiral v dveh okrajih, je v grafiki prikazan le rezultat boljšega od okrajev. Grafično prikazujem v preteklosti dosežene deleže tudi za predsednika NSi Mateja Tonina, ki je te rezultate dosegel, ko še ni bil predsednik stranke, letos pa se mu obeta precej peklenski spopad, ker je v njegovem okraju kandidat tudi župan Kamnika Marjan Šarec, za SDS pa nekoč član NSi (in takrat obrambni minister) Aleš Hojs. Podobno, da ni bil ves čas predsednik, velja za Dejana Židana (SD), ki je kot predsednik stranko prvič peljal na volitve pred štirimi leti in takrat svoj rezultat v primerjavi s prejšnjimi volitvami poslabšal. A stranka ga je še bolj.

Župani bi bili poslanci in druge selivke

Če bo Šarec izvoljen, mu bo s tem ugasnil mandat župana občine Kamnik, a ker je do lokalnih volitev le še nekaj mesecev, to ne bo katastrofa. Podobnemu dogajanju smo bili priča leta 2011 v Ljubljani, ko je Janković, ko mu po volitvah ni uspelo sestaviti vlade, celo znova kandidiral za župana Ljubljane in bil na predčasnih volitvah, ki jih je pravzaprav sam povzročil, tudi izvoljen in mu je zato “ugasnil” poslanski mandat. Med zanimivimi v preglednici je primer Alenke Bratušek, ki je leta 2011 nastopila na listi Jankovićeve Pozitivne Slovenije in zbrala dobrih 38 odstotkov, na volitvah pred štirimi leti pa po odstopu s položaja predsednice vlade, ko je bila že šefica svoje lastne stranke, dosegla le še 7,3 odstotka. Iz okraja Žalec, kjer ni dosegel fenomenalnih rezultatov, se je v okraj Tržič letos preselil šef Desusa Karl Erjavec. Erjavec je imel nekaj sreče, ker so volilni organi in sodišča zaradi nedoseganja spolnih kvot v tej enoti izločili listo Združene desnice in s tem v njegovem okraju kandidaturo Pavla Ruparja. Ta nekdanji poslanec SDS bi del glasov najbrž pobral tudi novinarju in televizijskemu voditelju Juretu Ferjanu, ki kandidira za SDS.

Premik Jelinčiča in Meseca

V Tržiču za listo Bojana Požarja kandira tudi veliki referendumski bojevnik Vili Kovačič, Erjavcu pa bo glasove najbrž pobiral predvsem dolgoletni direktor občinske uprave Dragom Zadnikar (SD), ki se je lani razšel z tamkajšnjim županom Borut Sajovicem in te funkcije več ne opravlja, morda pa tudi Edvard Paulič, ki kandidira za LMŠ, a v občini ni zelo znan. Zdi se, da je pravi “novi obraz”. Še večja selivka je Zmago Jelinčič, ki bo na tretjih volitvah tokrat kandidiral na tretjem koncu. Po Radljah in Ptuju se tokrat za vrnitev v državni zbor bori v okrajih Slovenske Konjice in Ruše, oba sta v mariborski volilni enoti. Ruše veljajo za bolj levi okraj, Slovenske Konjice za bolj desnega. Preselil pa se je tudi šef Levice Luka Mesec, ki ne bo več v za Levico idealnih Trbovljah, tokrat kandidira v okrajih Moste Polje 2 in Ljubljana Bežigrad 2.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu