Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Javno mnenje avgusta: Na vrhu Janša, vzpon NSi po kandidaturi Novakove

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd september 2017, 11:05 dop

SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana sta še naprej najmočnejši stranki v državi, so pokazale raziskave, ki so jih  avgusta objavile tri velike televizije.  Sledi jima po dveh raziskavah SMC Mira Cerarja.

Povzpela se je po vseh treh v primerjavi z mesecem prej NSi Ljudmile Novak, ki se ji je po meritvi Nove24TV uspelo prebiti celo pred SMC na tretje mesto med strankami. Predsednica te stranke Novakova je v začetku meseca napovedala kandidaturo za predsednico republike. Kot kaže to stranki koristi.

Kakšna je prednost Janše pred Židanom in Cerarjem?

[wp_ad_camp_4]

Razlike med rezultati teh treh raziskav pa ostajajo neverjetno velike celo pri največjih strankah. Po tistem, kar sta objavila POPTV in Nova24TV, bi SDS volilo približno toliko volivcev kot SD in SMC v seštevku. Po raziskavi, ki jo je objavila RTVS, pa so si te tri stranke relativno blizu. V seštevku odstotkov na RTVS pa Židan in Cerar krepko prehitevata Janšo.

Statistično je takšno odstopanje težko pojasniti z običajnimi napakami meritev. Deloma razlike morda lahko pojasni to, da TVS  prikazuje (Ninamedija pa tudi meri) manj strank: le parlamentarne in SLS. Ne pa, denimo, SNS Zmaga Jelinčiča, ki je po raziskavah drugih dveh televizij, ki prikazujeta širši nabor, vsaj tako močna ali celo močnejša od SLS. Predvsem pa je SNS krepko močnejša od Zavezništva Alenke Bratušek, ki ga pa Ninamedia začuda meri, čeprav več nima poslanske skupine. Po rezultatih na Novi24TV je Jelinčič celo čisto blizu Levice Luke Meseca.

So bolj levi in so bolj desni

[wp_ad_camp_3]

Odstopanje, da Ninamedia v primerjavi z Mediano ali Parsifalom nameri manj SDS, krepko višje deleže pa SD in SMC, je pravilo že dalj časa.

Da bi lažje primerjal in grafično prikazal, sem kot že prejšnje mesece, preračunal rezultate vseh treh raziskav javnega menja tako, da sem upošteval le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke. To omogoča primerjave med raziskavami in z volitvami. Je pa nekoliko tvegano, ker ni nujno, da neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bi vplivali na razplet.

Primerjava pokaže:

Precej razlogov za skrb bi ob premieru Miro Cerarju, ki je s svojo stranko po meritvah šele na tretjem ali celo slabšem mestu, ima še predsednik Desus in zunanji minister Karl Erjavec. Na zadnjih volitvah je bil po rezultatu tretji za SMC in SDS. Za zdaj pa nič ne kaže, da bi to lahko prihodnje leto ponovil.

Od majhnih izstopata le SNS in SLS

[wp_ad_camp_2]

Po vseh raziskavah ga krepko prehiteva SD Dejana Židana, rezultat Desus je bližje Levici Luke Meseca in NSi Ljudmile Novak. Sodi pa Desus še med stranke, ki po vseh raziskavah pridobi zastopnike v državnem zboru, kar bi po meritvi, ki jo je predstavila Nova24TV, med strankami, ki niso v parlamentu, uspelo še SNS Zmaga Jelinčiča in SLS Marka Zidanška.

Sicer pa po nobeni od treh raziskav nobeni drugi stranki ne bi uspeli prestopiti praga za vstop v parlament.

Za prikaz, kako se rezultati razlikujejo grafično:

Izvirni rezultati, ki so bili objavljeni avgusta na POPTV, TVS in NOV24TV – ti so temelj za preračune in primerjave – so dostopni na povezavah in v preglednici spodaj:

Nova24TV

 

 

 

 

RTVS

 

POPTV

 

 

 

 

[wp_ad_camp_1]

[table id=20 /]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu