Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

POPTV drugače kot TVS: SDS daleč spredaj, vzpona levih strank ni

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th oktober 2018, 06:37 dop

Razlike med rezultati merjenj moči političnih strank v različnih medijih so zadnje tedne spet tako velike, da se je mogoče le prijeti za glavo. Ena od razlag je, da mediji poskušajo manipulirati z javnim mnenjem pred lokalnimi volitvami. Druga, da poskušajo pritegniti pozornost in objavijo karkoli. Najbolj blaga pa, da so te raziskave pač zanič. Da bi javno mnenje tako strahovito nihalo kot nam kažejo raziskave zadnje tedne, je neverjetno. Pravzaprav je dramatično odstopala le raziskava agencije Ninamedia pred dvema tednoma, ki jo objavita TV Slovenija in časopis Dnevnik, po kateri so bile bolj leve stranke nenadoma dramatično bolj popularne kot prejšnje mesece, SDS pa je precej izgubila.

Kako kaže, je odvisno od tega, kdo meri

Povsem drugačne rezultate je že pred dvema tednoma pokazala raziskave agencije Mediana, katere rezultate je takrat objavilo Delo. Po Delu je bila SDS še daleč spredaj in se je celo nekoliko vzpela, kakšnega dramatičnega vzpona LMŠ in SD in Levice pa niso zaznali. Včeraj je rezultate raziskave Mediane objavil še POPTV, kjer dramatične rasti vladnih strank, ki jih je pokazala raziskava za javno televizijo in upada popularnosti SDS tudi niso našli. Obratno. Rezultate raziskav primerjalno prikazujem tako, da upoštevam le za stranke opredeljene volivce. Neopredeljene sem razdelil sorazmerno deležem, ki so jih zbrale stranke. To omogoča primerjavo med raziskavami in z volitvami. Grafično je bilo dogajanje zadnje mesece takšno:

Ker smo tik pred volitvami, sem v običajne primerjave med rezultati televizij vključil rezultate raziskave za časopis Delo. Rezultati agencije Ninamedia so velikokrat v primerjavo z drugim nagnjeni v levo. Aprila letos je ta raziskava, kot kaže grafika, ugotovila, da je najbolj priljubljena med volivci SD Dejana Židana, pred SDS Janeza Janše pa je bila po tisti meritvi tudi LMŠ Marjana Šarca. Volitve čez mesec in pol so demantirale takšno razmerje moči. Na lokalnih volitvah bo bolj zapleteno narediti primerjavo, ker bo spopad potekal po 212 občinah z različnimi volilnimi sistemi, nastopa pa tam tudi množica razno raznih lokalnih in županskih list. Denimo Jankovičeva v Ljubljani, Fištravčeva v Mariboru ali Popovičeva lokalna stranka v Kopru.

Volitve niso enake, a ni nepomembno

Rezultati lokalnih volitev, ko gre za župane in svetnike, precej odstopajo od državnozborskih. V Ljubljani velja Zoran Janković za močnega, čeprav je na nacionalni ravni njegova stranka precej skrahirala. A mnenje ljudi, katera stranka je močna, je pred volitvami vedno pomembno in to je najbrž razlog za nenavadno različne rezultate, ki jih kaže tudi takšna neposredna primerjava rezultatov strankarsko opredeljenih volivcev v anketiranjih za TVSLO in POPTV. Skoraj neverjetno je: Mediana vsem desnim strankam nameri več kot Ninamedia, Ninamedia pa več vsem levim. Edina izjema je SAB Alenke Bratušek, za katero pa itak ni jasno, kam spada.

Raziskavi se razlikujeta tudi po številu strank, ki jih uvrščata v nabor. Mediana za POPTV vključuje vse stranke nad odstotkom, Ninamedia za TVSLO le parlamentarne. Primerjalno je Mediana zadnje čase zaznala rast moči SLS, kar je verjetno povezano z menjavo na vrhu. Stranko je po volilnem porazu od Marka Zidanška prevzel Marjan Podobnik.

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu