Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

LMŠ ostaja na vrhu po raziskavah, SDS na volitvah

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:02 pop

Vladajoča LMŠ Marjana Šarca je v primerjavi z rezultati pred mesecem izgubila, SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana pa sta se okrepila. To je pokazala včeraj na javni televiziji objavljena raziskava Ninamedie, če upoštevamo le za stranke opredeljene volivce in dosežke primerjamo z rezultati predstavljenimi na isti televiziji mesec dni prej.

Preračun z izločitvijo tistih, ki ne nameravajo na volitve ali ne vedo, koga bi volili, ki ga prikazujem, omogoča primerjavo med volitvami in med raziskavami.

Na volitvah pa zmaga SDS

Primerjava rezultatov Mediane za POPTV in Ninamedie za TVS pa pokaže predvsem, da je po javni televiziji LMŠ vedno krepko višje. V zadnjih mesecih, podatke v grafiki prikazujem od marca, je bilo vsakič tako.

Dodatna značilnost je, da se po visokih uvrstitev v raziskavah javnega mnenja, ki smo jim bili priča tudi lani pred volitvami poslancev, LMŠ na volitvah nikoli ne odreže meritvam podobno. Čeprav je po raziskavah vodila LMŠ, je na vseh treh volitvah v zadnjem letu odločno zmagala SDS Janeza Janše, na nedavnih evropskih volitvah pa je LMŠ prehitela tudi SD Dejana Židana.

Podatki o lanskih volitvah poslancev, občinskih svetov (kjer se glasuje za stranke), in rezultati raziskav javnega mnenja od aprila, vmes pa so tudi evropske volitve, za šest večjih strank so takšni:

LMŠ močna na račun SMC, SAB, DeSUS…

Zelo visoki deleži, ki jih dosega LMŠ v raziskavah javnega mnenja, so predvsem na račun manjših vladnih strank. Med drugimi vladnimi strankami se dobro drži SD Dejana Židana, ki je blizu ali celo nekoliko nad rezultatom lanskih volitev poslancev. Nekoliko je od lanskih volitev izgubila Levica Luke Meseca, a je izgubljen delež majhen in lahko tudi posledica napak meritev. Na pravo katastrofo pa še vedno kaže SMC Mira Cerarja, ki ostaja daleč pod pragom za vstop v državni zbor, izpadla bi z nekaj boljšim deležem trenutno tudi SAB Alenke Bratušek, na meji pa je DeSUS Karla Erjavca.

NSi Mateja Tonina je podobno kot SDS po zadnjih meritvah rahlo nad deležem, ki ga je dosegla na lanskih volitvah poslancev.

Primerjava zadnjih dveh meritev, ki sta ju objavili POPTV in TVSLO (deleži anketiranih, ki se niso opredelili za stranke, so izločeni, kar omogoča primerjave tudi z volitvami) za vse stranke, je takšna:

Mediana za POPTV meri precej več strank, pred lanskimi volitvami pa je nakazala, da bo SNS Zmaga Jelinčiča najbrž prišel v DZ. Ninamedia za TVS prikazuje manj strank in zato je v grafiki tam prazen prostor, tradicionalno pa nižje deleže napove SNS.

Izvirne rezultate raziskave za javno televizijo, ki so uporabljeni za primerjave in prikaze v članku, lahko preberete tukaj:

Članek z izvirnimi podatki, ki sem jih preračunal in uporabil v primerjavah
Članek z izvirnimi podatki, ki sem jih preračunal in uporabil v primerjavah
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu