Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Varuh kompasa: Ljudmila Novak kandidira za predsednico države

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th avgust 2017, 07:00 dop

Kandidaturo za predsednico države je danes, ko mineva 17 let od ustanovitve NSi, napovedala Ljudmila Novak. Kandidatura ni presenečenje. Da bi šefica stranke lahko kandidirala, so iz NSi napovedovali že vse od novega leta. “Odločila sem se, da bom kandidirala za predsednico republike,” je Novakova razkrila danes.

Varuhinja kompasa iz Bajukove stranke

Danes ob razglasitvi kandidature. Foto: NSI

Predsednik republike mora biti varuh kompasa in prave smeri, je ocenila Novakova in dodala:

„Kot predsednica bom sledila temeljni viziji, da postane Slovenija ena najuspešnejših držav. Za to imamo možnosti, imamo potencial, da se uvrstimo med petnajst najuspešnejših držav na svetu.“

NSi je nastala 4. avgusta leta 2000, ko sta takratni premier Andrej Bajuk in zunanji minister Lojze Peterle izstopila iz združene SLS in SKD, ker je ta v parlamentu zminirala projekt večinskega volilnega sistema in prelomila zaveze pred tem.

Bajuk in Peterle sta po izstopu ustanovila NSi.

Presenečenje Barbara Brezigar

Avtor fotografije, na kateri predsednik republike Borut Pahor govori z Ljudmilo Novak in Jožefom  Horvatom, je Robert Fojkar Komac

Novakova je v zadnjih mesecih nekajkrat povedala, da kandidature ne bo zavrnila, če se za to v stranki odločijo. Drug možni kandidat je bil predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat, ki je tudi podpredsednik stranke.

“Absolutno jo podpiram sam in podpira jo stranka,” je po razglasitvi kandidature Novakove povedal Horvat.

“Spomnimo se, da je bila nepremagljiva Hillary Clinton,” pa je evropski poslanec Lojze Peterle odgovoril na dilemo, ali ima proti javno precej popularnemu Borutu Pahorju Novakova sploh možnosti.

V spopadih za vodenje države je bila doslej le ena res izstopajoča kandidatka.

Leta 2002 je tožilki Barbari Brezigar uspelo zbrati dovolj glasov, da je moral dotedanji premier Janez Drnovšek z njo še v drugi krog volitev.

To je bilo veliko presenečenje, ker je bil do takrat več kot desetletje premier in šef najmočnejše stranke LDS Drnovšek na vrhuncu politične moči.

Rezultat prvega kroga volitev predsednika republike je bil tak:

 

Najslabši rezultat v prvem krogu volitev leta 2002 je dosegel Jure Cekuta, ki v teh dneh čaka odločitev sodišča, ali bo moral kljub težavam z zdravjem v zapor.

V drugem krogu je bil Drnovšek uspešnejši od Brezigarjeve. Razpletlo se je tako:

 

Da bi lahko kandidirala Novakova sem javnost prvič obvestil, ko je podpredsednik SDS Milan Zver v času božičnih in novoletnih praznikov ocenil, da bi bila primerna kandidatka SDS lahko Romana Tomc.

Iz NSi so se na to odzvali namreč, da je to morda manever velike stranke, kako NSi odvzeti veter iz jader.  »Če zdaj NSi predlaga žensko, bo to videti kot kopija,« je bila ena od razlag, da bodo po tej napovedi težje ponudili Ljudmilo Novak.

SDS od takrat še ni razglasila, koga bo kandidirala.

Več o bivšem predsedniškem kandidatu iz leta 2002 Cekuti:

Patria II: Sodišče Cekuti začasno odložilo zapor

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu