Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Patria II: Sodišče Cekuti začasno odložilo zapor

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th julij 2017, 01:20 pop

“Obsojeni je podal prošnjo za odložitev prestajanja zaporne kazni. Glede na njeno vsebino je sodišče za mnenje zaprosilo posebno zdravniško komisijo pri Ministrstvu za zdravje. Sodišče bo o prošnji za odložitev prestajanja zaporne kazni odločalo po prejemu mnenja,” so iz okrožnega sodišča v Ljubljani odgovorili na vprašanje, kako so se odzvali na obvestilo zavoda za prestajanje kazni zapora Dob, ki jih je 11. 7. 2017 obvestilo, da kljub pozivu za nastop kazni, Cekuta “zaporne kazni ni nastopil”.

Cekuta: Poziva za prestajanje sploh ne bi smelo biti

“Kot je lahko vsakemu jasno, ni mogoče, da bi v aferi Patria bil obsojen slikar, na vsem svetu pa so bili vsi akterji oproščeni krivde. Nadalje, kako je mogoče, da je Patria v Sloveniji zastarala vsem, razen umetniku, ki je očitno žrtveno jagnje,” je, ko sem ga prosil za odziv, da bi predstavil še njegovo plat, sporočil slikar Jure Cekuta in zapisal še:

“Želel bi sporočiti samo to, da menim, da sodba v zadevi Patria II sploh še ni pravnomočna, zato poziv na prestajanje zaporne kazni sploh ne bi smel biti izdan. Kljub temu je bila z moje strani vložena zahteva za odlog prestajanja kazni, o kateri pa sodišče še ni odločilo. Ravno tako sodišče še ni odločilo o vseh drugih pravnih sredstvih, v katerih trdim, da sodba še ni pravnomočna, poleg tega pa uveljavljam tudi več kršitev pravic do obrambe v ponovljenem sojenju.”

Nič v Celju, nič v Ljubljani…

[wp_ad_camp_2]

Praviloma sodišče, če obsojeni ne pride v zapor, od policije sčasoma zahteva, da ga privedejo, ga začnejo iskati s tiralico ali kaj podobnega. Doslej še nobeno podobno obvestilo ni prišlo do policistov v Celju, Ljubljani ali na področju Novega mesta, kjer so zapori, sem izvedel od policije še pred odgovorom iz sodišča, da preverjajo, ali je Cekuta dovolj zdrav, da bi ga res poslali v zapor.

Da je sodišče pravi naslov za pojasnila o primeru Cekuta, pa so povedali tudi na pravosodnem ministrstvu Gorana Klemenčiča, kjer trdijo, da podrobnejših informacij o primeru Cekuta nimajo.

Kakšna je bila sodba

[wp_ad_camp_3]

Zaradi zlorabe zaupnih podatkov pri naročilu oklepnikov v korist finske Patrie je bil Cekuta obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, upokojeni nekdanji vodja službe temeljnih razvojnih programov ministrstva za obrambo Peter Zupan pa na dve leti in pol zapora. Cekuta bi moral vrniti tudi slabega pol milijona evrov, ki bi jih naj dobil za pridobivanje informacij.

Cekuta je o, zdi se da vendarle pravnomočni sodbi marca letos povedal, da gre za konstrukt, da so želeli najti žrtveno jagnje in obsoditi nekoga, ki nima dovolj političnih zvez, ki ne zmore vseh možnih oblik pritiska…

[wp_ad_camp_1]

V zaporu je Cekuta v preteklosti že bil zaradi finančne utaje. Cekuta je sporočil, da je bil v zaporu po krivici in o razlogu sporočil:  “Ker sem izdal vzorec računa za grafike, ki niso bile plačane, niti ni bilo niti centa prometa. Čakam na obnovo postopka, sicer pa sem prepričan, da je konstrukt produciran iz naslova Patria…”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu