Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Plače poslancev: Möderndorfer se bo spet povzpel

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th oktober 2018, 09:20 dop

Jani Möderndorfer (SMC) se bo po plačni lestvici v državnem zboru prihodnje mesece povzpel. Pred odhodom na počitnice ga je koalicijska večina izvolili za šefa komisije, ki bo preiskovala, kako se je milijarda dolarjev iz Irana preko NLB razpršila na slabih deset tisoč računov po svetu, pa tega dogajanja nihče še prav opazil ni.

Na dnu po plači so – mladi

To vodenje bo nekdanjega ljubljanskega podžupana in vodjo poslanske skupine več strank (PS, Zaab), dvignili iz 53 mesta po višini plače, kjer je bil s 4172 evri bruto ta mesec. Tik pred njim je bil po plači Marijan Pojbič (SDS) s 4185 evri, za njim pa Janko Veber (SD) 4160 evri. Plače poslancev višajo dodatki za vodenje in za delovno dobo. Povsem na dnu so tisti, ki ne vodijo ničesar in so mladi: Teja Ljubič (SMC), Miha Kordiš (L) in Jernej Vrtovec (NSI).

Najslabše plačani poslanci so bili ta mesec:

[table id=17 /]

Nizko na lestvici je predsednik SDS Janez Janše, ker kot predsednik največje opozicijske stranke ni prevzel vodenj odborov ali komisij: po višini plače je na 74 mestu med 90 poslanci. Nekdanji premier Janša je ta mesec dobil 4036 evrov plače.

Mesec pred Novakovo

[wp_ad_camp_2]

Predsednik Levice Luka Mesec je, čeprav je precej mlajši, zaslužil več: 4484 evrov. Je namreč tudi vodja poslanske skupine. Predsednica NSi Ljudmila Novak je za Luko Mescem s 4365 evri, ker je le namestnice vodje poslanske skupine Mateja Tonina.

Šefi koalicijskih strank, ki so prevzeli vodenje funkcij v vladi, so bolje plačani. Zunanji minister in šef DeSUS Karl Erjavec je ta mesec zaslužil 5.279 evrov, kmetijski minister in šef SD Dejan Židan 5.168, predsednik vlade in SMC Miro Cerar pa 5.938 evrov. Plače premiera je enaka kot plača predsednika države Boruta Pahorja. Imata enak dodatek za funkcijo in enak dodatek za delovno dobo. Za obema za slabega stotaka zaostaja šef državnega zbora Milan Brglez (SMC) z 5849 evri.

Plačni vrh državnega zbora

[wp_ad_camp_3]

Zaradi najvišjega funkcijske dodatka ima Brglez v državnem zboru najvišjo plačo, sledi mu s 5.502 evri podpredsednik iz vrst DeSUS Primož Hainz. Naslednja skupina, kjer so vodje pomembnih odborov in komisij, pa tudi poslanskih skupin, je kakšnih petsto evrov nižje.

Sedem najbolje plačanih poslancev je prikazano v preglednici:

[table id=16 /]

[wp_ad_camp_1]

Ko zaprosim za podatke o plačah se praviloma prvi s podatki odzovejo iz državnega zbora. Tokrat so jih prehiteli iz urada predsednika republike, od koder je odgovor prišel le 15 minut po tem, ko sem jim poslal vprašanje. Iz državnega zbora so odgovorili uro pozneje. Več dni pa je, kot običajno, trajalo, da so odgovor poslali iz vlade, kjer morajo zbrati podatke iz vseh ministrstev, ki imajo svoja ločena računovodstva.

Več o plačah vladnih funkcionarjev ta mesec:

Kako so nihale plače premiera, ministrov in sekretarjev

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu