Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Levica je lani zbrala manj kot štiristo letnih članarin

Print Friendly, PDF & Email

Od referenduma, na katerem je Levica tudi s pomočjo referenduma med svojimi člani odločila, da ne bo uradna članica vlade Marjana Šarca, jo bo pa podpirala od zunaj, je nekaj polemik, koliko članov ima ta stranka in koliko ljudi je glasovalo. Evidence o članih, ki jih imajo stranke, javnosti niso dostopne.  Morajo pa stranke obvezno v letnih poročilih objaviti, koliko denarja so zbrale s članarinami.

Niti centa članarin LMŠ

Članarina je pri Levici – kot javno objavljajo na svoji strani – 20 evrov letno, a lahko tiste, ki tega ne zmorejo, oprostijo plačila. Lani je s članarinami Levica zbrala 7.964 evrov članarin.  To pomeni, da jim je letne članarine plačalo 398,2 članov. Ker so s spojitvijo dveh strank (IDS in TRS) nastali sredi lanskega leta in letno poročilo spisali samo za čas po tem, je to število lahko nekoliko zavajajoče. V celotnem letu 2016 pred tem je Iniciativa za demokratični socializem Luke Meseca zbrala s članarinami 22.316 evrov, TRS Violete Tomić pa 601 evrov članarin.

Podatki za vse večje stranke povzeti iz letnih poročil, ki jih objavlja Ajpes, za leto 2017, le pri Levici so poletni, so takšni:

Med strankami v državnem zboru le LMŠ Marjana Šarca lani s članarinami ni zbrala niti centa. V državi je še nekaj podobnih strank, ki ne zbirajo članarin. Takšna je PS Zorana Jankovića, zadnja leta pa tudi LDS, ki je pred desetletji vodila vlade, ko je bil njihov predsednik še Janez Drnovšek, a takrat so še zbirali članarine.

Po zbranih članarinah sta že tradicionalno daleč pred vsemi SDS in SD.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu