Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brglez: Če datum določijo sodniki, je to ukinitev DZ

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th julij 2017, 04:44 pop

Po koncu julijske seje parlamenta, torej med 15. julijem in 15. avgustom bom sporočil, je predsednik državnega zbora Milana Brglez (SMC) odgovoril, kdaj bo razpisal predsedniške volitve. O tem, kateri datum bo, ko volitve razpiše, določil za odločanje ljudi na volitvah, ni odgovoril nič. Pojasnil je, da je za to še prehitro.

Če datum določijo: konec DZ

Milan Brglez Foto: Državni zbor/ Barbara Žejavac

O sporu pred ustavnim sodiščem, ki ga je sprožil pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič, je Brglez povedal, da se mu Kovačičev predlog, naj ustavno sodišče samo določi datum referenduma, zdi enak pozivu k ukinitvi državnega zbora. Kovačič je spor sprožil, ker je koalicijska večina poslancev za datum referenduma določila 24. september, čeprav bi bila za državo za tri milijone evrov cenejša in za volivce bolj praktična hkratna izvedba referenduma z volitvami predsednika republike.

Tudi vlada včasih tako reagira, ko odločitve poslancev niso v njen prid, se je namuznil Brglez.

Predsednik državnega zbora je opozoril, da zakon o drugem tiru sam podpira, opoziciji pa je očital, da z referendumskimi procedurami poskuša preprečiti, da bi država za ta infrastrukturni projekt pridobila evropski denar, ki pomeni tudi evropski nadzor nad porabo, kar onemogoča zlorabe.

Kakšna so pravila, je nejasno

O dilemah, kdaj se začne uradna kampanja in s tem nadzor porabe denarja in kdaj morajo mediji objaviti pravila ravnanja, je Brglez povedal, da teh odgovorov nima in predlagal, da vprašamo druge institucije. Na DVK so nas že pred njim neuradno napotili na vlado.

Iz notranjega ministrstva so sporočili, da je bilo danes, ko se začenjajo priprave na referendum, v državi 1.626.234 volivcev. Še
90.359 volivcev pa je na tujem (izseljenci). Skupaj ima pravico voliti  1.716.593 volivcev. Da bi zakon padel, bi moralo proti njemu septembra glasovati petina vseh, to je 343.319 volivcev. Število se bo do takrat še nekoliko spremenilo, ker bo nekaj volivcev umrlo, nekaj pa bo najbrž tudi dodatno registriranih.

Več:

Se referendumska kampanja začne ta teden ali avgusta?

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu