Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Se referendumska kampanja začne ta teden ali avgusta?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th julij 2017, 08:42 dop

Državni organi danes že začenjajo priprave na referendum, ki bo 24 septembra. A te priprave bodo potekali le teden dni. Po 15 avgustu jih bodo prekinili zaradi poletnih počitnic. Nadaljevali jih bodo 1. septembra, ko se po dopustih državni aparat spet zažene.

Je kampanja lahko med počitnicami?

Bi legendarni spot z Urško Čepin, ki ga je v referendumski kampanji uporabila vlada Boruta Pahorja, lahko objavili že prihodnji teden ali šele avgusta?

Tako je s potrditvijo rokovnika volilnih opravil včeraj določila državna volilna komisija. DVK vodi le postopke priprav za izvedbo volitev. Ne določa pa pravil ravnanja za državljane, zato še ni jasno, kakšna pravila veljajo za organizatorje volilih kampanj, medije…  Dilema je, denimo, ali se čas volilne kampanje začne že ta teden ali šele avgusta. Po zakonu se  začne 30 dni pred dnevom glasovanja. Če tudi v tem primeru velja prekinitev zaradi počitnic, bo uradne referendumske kampanje treba začeti že ta teden, prihodnji teden pa bodo prekinjene za 45 dni počitnic. Nekoliko komična pa bo dilema, ali to pomeni, da konec avgusta, če bo takrat odmor, kampanje nihče ne sme imeti. To bi bilo nenavadno in kršitev pravice govora.

Prvič referendum v takšnem času

Podobne so dileme, kdaj morajo organizatorji kampanj odpreti posebne račune, mediji pa objaviti pravila ravnanja v času kampanje. Zakon za referendume določa za oboje, da morajo to storiti 25 dni pred dnevom glasovanja, torej tik pred koncem počitnic, ko priprave na referendum ne potekajo.

Podobnega primera, da bi bile volitve ali referendum takoj po počitnicah in bi se zato med potekom prekinili roki volilnih opravil, v zgodovini države še ni bilo. Zanj se je koalicija odločila, da bi zmanjšala možnost hkratne izvedbe s predsedniškimi volitvami.

Neuradno je v državni volilni komisiji slišati, da bi pojasnila o tem, kakšni roki veljajo za kampanje, morala objaviti vlada, da bi ljudje vedeli, kako ravnati v tem nenavadnem dogajanju.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu