Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar, Erjavec in Židan: „Ne bomo prodali NLB“

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th junij 2017, 09:45 pop

8.6., 19.30 – “Ne bomo prodali NLB,” so na tiskovni konferenci po seji vlade zvečer sporočili premier Miro Cerar (SMC), predsednik Desusa Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan. Neobičajno je, da so pred novinarje po seji vlade prišli trije šefi koalicijskih strank in ne  pristojni ministri. Po izjavah Cerar, Erjavec in Židan na vprašanja novinarjev niso odgovarjali.

Vlada je kot skupščina Slovenskega državnega holdinga na današnji seji odločila, da ne soglaša z minimalno ponudbeno ceno za delnico Nove Ljubljanske banke v višini 55 evrov in razponom ponudbene cene za delnico Nove Ljubljanske banke od 55 evrov do 71 evrov. Vlada ugotavlja, da problematika prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem predstavlja zunanjo objektivno okoliščino, ki ob drugih tveganjih, ki se pojavljajo v prodajnem postopku, preprečuje uspešno izpeljavo prodajnega postopka, so odločitev pojasnili v uradnem sporočilu.

O pranju denarja Brodnjak

Kot je povedal premier Cerar v kratki izjavi sta ministrom ceno in druga dejstva predstavili predsednica in članica uprave Slovenskega državnega holdinga Lidija Glavina in Nada Drobne Popovič, ob dilemah pranja denarja v letih 2009 in 2010 v višini milijarde dolarjev pa je premier prekinil sejo vlade in povabil predsednika uprave NLB Blaža Brodnjaka, da je pojasnil podrobnosti.
Zunanja objektivna okoliščina, ki preprečuje uspešno prodajo so prenesene hrvaške devizne vloge, ovrednotene na 350 do 400 milijonov evrov, je dejal Cerar in opozoril, da so še druga tveganja, razčistiti je treba domnevo o pranju denarja, v parlamentu pa poteka tudi še razprava, ali je bila 1,5 milijardna dokapitalizacija NLB ustrezna.

Na potezi Mateja Vraničar Erman in Bruselj

Ministrici za finance Mateji Vraničar Erman so naložili, da mora o odločitvi obvestiti evropsko komisijo in v sodelovanju z vsemi deležniki preučiti variante alternativnih kompenzacijskih ukrepov.

Vlada je ministrici naložila, da jo seznani o možnih alternativnih kompenzacijskih ukrepih, da bi lahko odločila o ponovnem odprtju postopka presoje dovoljene državne pomoči Novi Ljubljanski banki.

„Ne moremo začeti postopka prodaje pod bremenom hrvaških varčevalcev, prenešenih vlog,  je dejal Karl Erjavec, ki je podporo prodaji NLB odrekel že včeraj. Erjavec se je začudil, da je prav zdaj na plan prišla afera o domnevnem pranju iranskega denarja v NLB. Dejan Židan pa je povedal, da verjame, da bo samozavesten pogovor s predstavniki evropske unije dal rezultat, ki bo ugoden.

Odločitev vlade ni presenečenje, napovedal jo je za spletni časopis pred dnevi France Arhar:

Arhar: NLB spet ne bodo prodali

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu