Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ: Golob, evtanazija hudo bolnih in več pravic narodom socialistične Jugoslavije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th marec 2024, 09:39 dop

O prioritetah trošenja denarja za infrastrukturo, zdravniški stavki in obnovi po poplavah bo premier Robert Golob danes odgovarjal poslancem na redni seji parlamenta, na kateri bodo poslanci jutri potrjevali novo ministrico za pravosodje Andrejo Katič (SD), v sredo bodo koalicijski poslanci dodeljevali dodatne manjšinske pravice narodom nekdanje socialistične Jugoslavije, v četrtek pa bodo poslanci prvič razpravljali o uzakonitvi obveznosti za zdravnike, da bi morali bolnim pomagati umreti. O tem, kdaj mora državno zdravstvo pomagati umreti, bi odločala posebna vladna komisija “za pomoč pri prostovoljen končanju življenja”. Splošno razpravo o teh idejah, ki jo v parlamentu običajno preskočijo, so zahtevali poslanci vladne koalicije. Med politično najbolj vplivnimi zagovorniki zakona, ki bi zdravnikom naložil, da morajo predati ali vbrizgati smrtonosno substanco umirajočim, je svetovalka predsednice republike Nataše Pirc Musar  Biserka Marolt Meden.  Stališče uglednega zdravnika Sama Zvera o zamislih, ki ga je zdravniška zbornica delila o tem, je takšno:

Usmrtitev bi po predlogu zdravnik z diplomirano medicinsko sestro pomagala izvesti tako:

Zakon bi določil tudi, da zdravstveni delavci za pomoč pri samomoru ali izvedbo usmrtitve niso kazensko ali drugače odgovorni. S tem bi predlagatelji, za razpravo poslancev so zbrali 5.000 podpisov, radi razveljavili določbo kazenskega zakonika, po kateri bi zdravstvene delavce zdaj doletel zapor:

Predlog, da bi zdravniki pomagali izvajati samomore ali celo izvedli usmrtitve, zelo deli mnenja in sproža zelo čustvene odzive. Tudi takšne:

Kirurg, ki pomaga ljudem z rakastimi obolenji, Erik Brecelj je povedal tudi: “Kot zdravnik sem zavezan kodeksu medicinske etike. Noben zakon ni nad kodeksom. Imamo primere iz zgodovine, ko so diktatorji sprejemali zakone in ukazovali zdravnikom, početi stvari, zaradi katerih nas je lahko sram. Evtanazija je v nasprotju s kodeksom medicinske etike, lahko sprejmejo kakršnekoli zakon, kodeksa medicinske etike ne bom kršil.” Povedal je še, da bo raje vrnil licenco kot da izpolnjuje ukaze ljudi, ki “leta niso prejeli bolnika za roko”.

Danes bo premiera Goloba o prioritetah pri nadgradnji in prenovi prometne in ostale infrastrukture in denarju za to iz SDS vpraševal poslanec Zvonko Černač. Iz NSi in Svobode bo Vido Čadonič Špelič in Tamaro Kozlovič zanimala zdravniška stavka in vladno ravnanje, Aleksandra Reberška (NSi) pa, kako poteka sanacija po poplavah, intervencijska sanacija vodotokov, cest, mostov in kdaj se bo začela nadomestna gradnja poškodovanih in porušenih objektov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu