Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kampanja za uničenje opoziciji naklonjenih medijev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2018, 11:15 dop

Bralci spletnega časopisa so se v anketi zelo kritično odzvali do ravnanja javnega radija, ki se je pridružil kampanji Domna Saviča, da državna podjetja ne bi več oglaševala pri opozicijskih medijih. Ker so ti mediji odvisni od oglaševanja in ne dobivajo avtomatično denarja od vseh, ki imajo elektriko, kot javna RTV, je to pritisk, da bi te medije uničili. Država obvladuje ali ima vpliv na številna velika podjetja in tudi na večino bančnega sistema. Več o oddaji Vroči mikrofon, s katero se je javni radio, ki ga financiramo vsi državljani, pridružil kampanji provladnega aktivista Domna Saviča, da bi državna podjetja, denimo Telekom, ne oglaševala v opozicijskih medijih, lahko preberete tukaj.

Koliko politike in koliko konkurenčnega boja?

V anketi je večina pritrdila oceni, da je motiv za nenavadno ravnanje javnega radia političen, torej, da gre za poskus utišanja opozicije, velik delež anketirani pa je izbral tudi odgovor, da gre za poskus javnega radia, da ustavi konkurenta, ki pomembno pridobiva gledalce in bralce in s tem lahko pride tudi do oglaševalskega kolača.  Kot prikazujem v drugem delu članka se popularnost Nove24TV med bralci na spletu, čeprav se finančno in kadrovsko ne more niti primerjati z javno RTV, ki jo financiramo s prispevkom, približuje spletnemu portalu RTVSLO.SI. Zelo majhen delež bralcev se strinja s trditvami, da je prav, da Radio Slovenija, na sicer nekoliko prikrit način, sodeluje v akciji Domna Saviča, ker Nova24TV podpira SDS in širi sovražni govor ali pa z zadnjim odgovorom, ki je vodilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovske, da na javnem zavodu ne sme biti tabu tem in torej lahko objavljajo in počnejo karkoli. Odgovori na anketna vprašanja, vsak anketirani je lahko izbral dva odgovora (a je večina le enega) so bili doslej takšni:

Glasujete lahko še vedno:

Javni radio se je pridružil kampanji proti oglaševanju državnih podjetij na Novi24TV? Kako to ocenjujete?

View Results

Loading ... Loading ...

Kaj se dogaja na oglasnem trgu, kjer pa še ni podatkov o Novi24TV, kažejo podatki o vrednosti bruto oglaševanja založnikov, ki so povzeti iz letnega poročila družbe Delo. Za javno RTV “digitalni” trendi niso bili najboljši:

Pri teh podatkih je sicer dobro biti previden, kažejo namreč, kakšni bi bili prihodki od vseh objavljenih oglasov, če bi bili zaračunani po uradnih cenikih. Dejanske cene in s tem prihodki pa lahko zaradi popustov in brezplačnih objav dramatično odstopajo navzdol. In verjetno so pri večini precej nižji.

Dodatno dimenzijo pokaže meritev popularnosti spletnih strani Nove24TV in RTVSLO.

Za RTVSLO, ki je finančno in kadrovsko daleč največji medij v državi, so takšni:

Za Novo24TV, ki je eden finančno in kadrovsko najmanjših medijev, pa:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu