Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mahnič Turnšku pokazal vrata zaradi zmerljivke: “Lažnivi kurci”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th marec 2018, 05:30 pop

»Je pa lažniv kot pes,« je predsednik Zveze borcev NOB Tit Turnšek glasno ocenil, ko je že odhajal iz seje odbora za obrambo, kjer je poslance (opozicije) ozmerjal z “Lažnivi kurci”.

“Zapustite dvorano, poslanci nismo nobeni lažnivi kurci«, ga je pred tem zaradi povsem nespodobne ocene pozval predsednik odbora Žan Mahnič (SDS).

Nespodobna pripomba je Turnšku ušla, ko ga je Mahnič opozarjal, da kot gost nima pravice replicirati poslancu Francu Brezniku (SDS) o vlogi Zveze borcev v času osamosvajanja in pri vzpostavljanju povojnega totalitarnega sistema.

Na youtubu je bil iz SLO3 danes objavljen ta kratek posnetek:

Varnostnikom ni bilo treba posredovati

Mahnič ni ravnal napak, ko Turnšku ni dal možnosti, da bi odgovarjal poslancu.

Pravice ugovarjati razpravam, ki jih imajo poslanci, gostje na sejah odborov res nimajo.

A  Turnšek si je besedo kar vzel.

Zmerljivi Turnškov odziv je Mahniča tako vrgel iz tira, da Turnška ni le pozval, naj zapusti sejo. Poklical je tudi varnostnike, naj ga odstranijo.

Poziv bi bil najbrž precej neučinkovit, ker varnostnikov ni bilo blizu. Vsaj opaziti jih ni bilo.

A Turnšek se je na poziv, naj zapusti dvorano, odzval z: “Z največjim veseljem.”  Vstal je in sam odšel. Ko je že odhajal, je še protestiral in napovedal: »Še se bova srečala.«

Mahnič pa mu je, ko je bil glasno nergajoč že med vrati, predlagal: “Pa naučite se obnašati.”

Celoten posnetek seje odbora za obrambo je dostopen na povezavi:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-odbora-za-obrambo/174469302

Sporno dogajanje časovno najdete okoli 2.27:00.

Čigav vse je bil Turnšek

Na seji odbora je bilo predvsem med politiki SDS in Turnškom precej napeto že pred protestnim odhodom šefa zveze borcev. Dogajanje pa je bilo za tiste, ki poznajo zgodovino, dodatno nenavadno. Turnšek namreč ni veteran NOB. V času osamosvajanja Turnšek tudi ni bil v Zvezi borcev: takrat je bil eden sodelavcev šefa predhodnice SDS Jožeta Pučnika in je veljal celo za enega bolj ostrih kritikov prejšnjega sistema, ki je poskušal doseči, da bi šla stranka radikalno v desno.

Njegovi nekdanji sodelavci, ki niso več v SDS, ocenjujejo, da je mogoče, da je bil obveščevalec, ki se je v stranko vključil za pridobivanje informacij.

Pozneje je prestopil v SLS. Desetletje pozneje je bil v vladi Janeza Drnovška obrambni minister za stranko, ki jo je vodil Marjan Podobnik, a je po dobrem letu moral odstopiti, ko je vohunski kombi vojaških obveščevalcev zašel na Hrvaško, kjer so ga zaplenili tamkajšnji policisti.

Zaplenili so, skupaj s kombijem, tudi najnovejšo opremo.

Pozneje, leta 2000 je bil veleposlanik na Kitajskem, a tudi Turnškovo delo tam je zaznamoval škandal. Težave na Kitajskem je imel z ženskami in še posebej z ženo. S Kitajske ga je država predčasno odpoklica, ker je njegova soproga vlomila v veleposlaništvo.

Na seji odbora, ki je na zahtevo poslancev SDS razpravljal o delitvi denarja veteranskim organizacijam velikih presenečenj sicer ni bilo.

Katič: Delitev smo popravili in bomo še

Obrambna ministrica Andreja Katič (SD) je ocenila, da so zadnja tri leta, kar denar veteranskim organizacijam deli obrambno ministrstvo, poslovanje popravili, saj je prej ta denar ministrstvo za delo delilo celo brez javnih razpisov.

Ministrica Andreja Katič. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Ministrstvo za obrambo je določilo pravila, porabo preverjajo, način financiranja pa nameravajo še dopolnjevati in popravljati, je napovedala Katičeva, ki je devetim veteranskim organizacijam februarja za letos skupaj razdelila 1,5 milijona evrov.

Največ sta dobili s 533.717 evrov Zvezi borcev NOB in Zveza veteranov vojne za Slovenijo 432.249 evrov.

Katičeva je povzela, da sofinanciranje ni vezano na to, koliko članov društva je res veteranov, in zato denar za izvajanje programa lahko dobijo tudi društva, ki veteranov sploh ne združujejo. Takšno je je denimo Zveza društev general Maister, ki je letos dobila 80.392 evrov, lani 66.462 evrov.

Vse sklepe, ki jih je z ocenami, da delitev denarja veteranskim organizacijam ni transparentna, predlagala opozicijska SDS, je koalicijska večina na koncu seje odbora za obrambo zavrnila.

Več o denarju za veterane je dostopno na povezavi:

Proračunska zloraba: Denar za veterane, ki jih ni

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (12)

Disqus Comments (12)

https-spletnicasopis-eu