Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob: “Danes smo vsi mi Ukrajinci in smo povezani, kot še nikoli. Slava Ukrajini.”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:45 pop

Premier Robert Golob je po vabilu predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega na obisku v Ukrajini, kjer je bil zadnje dni tudi že predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. Golob se je srečal s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom in se v Buči s predsedniki vlad Hrvaške Andrejem Plenkovićem in Slovaške Eduardom Hegerjem ter predsednico Moldavije Maija Sandu udeležil slovesnosti v spomin na civilne žrtve vojne, sodeloval pa bo tudi na vrhu o ruski odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot so sporočili iz vlade je na spominski slovesnosti v Buči ob dvigu nacionalne zastave Ukrajine ob obeležju borcem teritorialne skupnosti Buče zbrane čustveno nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Podelil je tudi državna odlikovanja posameznikom, nekaterim tudi posthumno, za vsa prizadevanja pri osvobajanju mesta. Zbrane je, so sporočili iz vlade, delno v ukrajinskem jeziku nagovoril tudi Golob: “Ni lahko biti na tem mestu. Eno je slišati o tem, kar se je tu zgodilo. Drugo pa je dejansko biti tukaj in to začutiti. In ko to doživiš, se zamisliš o veliko stvareh.” Dodal je, da so se ruski vojaki v Buči znesli nad nedolžnimi ljudmi ter da vojna ni in ne more biti izgovor za brezpravje in nekaznovanost: “Danes smo vsi mi Ukrajinci in smo povezani, kot še nikoli. Slava Ukrajini.”

Kot so še sporočili iz vlade je Slovenija zainteresirana za sodelovanje pri okrevanju Ukrajine. Predsednik vlade je zato v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim izpostavil, da smo se pripravljeni angažirati pri obnovi harkivske regije, predvsem mesta Izjum. Tudi sicer je samo mesto Harkiv pobrateno z Mariborom, tamkajšnji slovenski konzulat pa je ruska raketa uničila v prvih dneh agresije. Predsednik vlade se je s predsednikom Zelenskim pogovarjal tudi o ukrajinskem približevanju Evropski uniji in zvezi Nato. “Slovenija pozdravlja odločitev Evropskega sveta o podelitvi kandidatskega statusa Ukrajini. Gre za pomemben signal ukrajinskemu narodu, da ruska agresija ne bo ustavila njihovega upanja po svobodnem in demokratičnem svetu.” 

Janša je Ukrajino s premierjema Poljske in Češke obiskal že pred letom, bili so prvi, ki so si upali v državo takoj po tem, ki jo je napadla Rusija. V ponedeljek je v Ukrajino pripotoval ponovno in se srečal s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom, od tam je odpotoval še v Moldavijo, kjer se je srečal s predsednico Moldavije Maijo Sandu.

Golob ob obisku ni napovedal dodatne vojaške pomoči. Sporočil je: “Želimo tudi potrditi našo zavezanost politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Zagotovili bomo nadaljnjo humanitarno pomoč in prispevali pri povojni obnovi.”

Ukrajina, Buča. Delovni obisk predsednika vlade Roberta Goloba v Ukrajini. Slovesnost v spomin civilnih žrtev, padlih v vojni. Foto: Nebojša Tejić/STA

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu