Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Preklic: Vlada pri Glavini po poti SDS Janeza Janše

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th januar 2018, 11:37 dop

S pojasnili šef nadzornega sveta SDH Damjana Beliča, da sta se šefica uprave Lidija Glavina in članica uprave SDH Nada Drobne Popovič kar sami odrekli povišanju plače, ki jima ga je pred božičem dodelil Beličev nadzorni svet, se je včeraj seznanila vlada.

Glavini je nadzorni svet pred božičem plačo iz 11.000 evrov povišal na 15.496 evrov (za 4.400 evrov), članici uprave Nadi Drobne Popovič pa v enakem deležu na 13.947. Oboje je bruto na mesec.

Hitra sta si kar sami ukinili povišico

Po poslanskih vprašanjih in protestih iz opozicijske SDS in celo vladne SD, da je tako visoka “božičnica” nedopustna, je vlada problem rešila podobno kot SDS Janeza Janše v primeru posojila, ki so ga najeli od Dijane Đuđić: odločitev o povišanju plač so morali v SDH, v katerem ima vlogo lastnika vlada, preklicati in razveljaviti. In to so hitro tudi storili.

Na letni ravni je bilo skupaj povišice za kakšnih sto tisoč evrov. V dobrih štirih letih je to že enako posojilu, ki se mu je ta teden po ostrih kritikah medijev odrekla SDS. Le da vrhu SDH denarja, ki ga za zdaj (še) ne bodo dobili, ne bi bilo treba vračati kar je značilno za posojila.

Razlika med dogodkoma je še v tem, da vlado zaradi povišanja plač v prihodnjih letih zanesljivo ne bo doletela kakšna globa. Povišanje ni bilo nezakonito; bi pa šlo na račun davkoplačevalcev, vladajočim pa bi škodilo v pogajanjih s sindikati, predvsem pa bi ceno nenadne velikodušnosti koalicijske stranke (SMC, Desus, SD) zanesljivo plačale na volitvah.

Iz vlade so javnosti pozneje dogajanje predstavili s takšnim sporočilom:

“Predsednik nadzornega sveta (NS) slovenskega državnega holdinga (SDH) Belič se je na podlagi vabila danes udeležil seje vlade, na kateri je pojasnil predhodno posredovane pisne obrazložitve, in sicer podatke o gibanju prejemkov poslovodstva SDH in predhodnice Slovenske odškodninske družbe, sklepih NS SDH, v katerih so opredeljeni kriteriji za dvig prejemkov upravi SDH, in datumih sej, ko je NS SDH razpravljal o tej temi. Navedel je argumente, razloge in utemeljitev odločitve NS SDH za potrditev dodatkov k pogodbam o zaposlitvi predsednice in članice uprave SDH ter dejstva, ki so nastopila po 4. januarju.

Uprava SDH je 8. januarja namreč obvestila NS SDH, da predlaga sporazumno odpravo aneksov k pogodbama o zaposlitvi z dne 27. december 2017. NS SDH se je 10. januarja nato sestal na izredni seji, na kateri je sprejel omenjeni predlog za sporazumno odpravo aneksov, o čemer je NS SDH že obvestil javnost.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu