Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Preklic: Vlada pri Glavini po poti SDS Janeza Janše

(Last Updated On: 13/01/2018)
image_pdfimage_print

S pojasnili šef nadzornega sveta SDH Damjana Beliča, da sta se šefica uprave Lidija Glavina in članica uprave SDH Nada Drobne Popovič kar sami odrekli povišanju plače, ki jima ga je pred božičem dodelil Beličev nadzorni svet, se je včeraj seznanila vlada.

Glavini je nadzorni svet pred božičem plačo iz 11.000 evrov povišal na 15.496 evrov (za 4.400 evrov), članici uprave Nadi Drobne Popovič pa v enakem deležu na 13.947. Oboje je bruto na mesec.

Hitra sta si kar sami ukinili povišico

Po poslanskih vprašanjih in protestih iz opozicijske SDS in celo vladne SD, da je tako visoka “božičnica” nedopustna, je vlada problem rešila podobno kot SDS Janeza Janše v primeru posojila, ki so ga najeli od Dijane Đuđić: odločitev o povišanju plač so morali v SDH, v katerem ima vlogo lastnika vlada, preklicati in razveljaviti. In to so hitro tudi storili.

Na letni ravni je bilo skupaj povišice za kakšnih sto tisoč evrov. V dobrih štirih letih je to že enako posojilu, ki se mu je ta teden po ostrih kritikah medijev odrekla SDS. Le da vrhu SDH denarja, ki ga za zdaj (še) ne bodo dobili, ne bi bilo treba vračati kar je značilno za posojila.

Razlika med dogodkoma je še v tem, da vlado zaradi povišanja plač v prihodnjih letih zanesljivo ne bo doletela kakšna globa. Povišanje ni bilo nezakonito; bi pa šlo na račun davkoplačevalcev, vladajočim pa bi škodilo v pogajanjih s sindikati, predvsem pa bi ceno nenadne velikodušnosti koalicijske stranke (SMC, Desus, SD) zanesljivo plačale na volitvah.

Iz vlade so javnosti pozneje dogajanje predstavili s takšnim sporočilom:

“Predsednik nadzornega sveta (NS) slovenskega državnega holdinga (SDH) Belič se je na podlagi vabila danes udeležil seje vlade, na kateri je pojasnil predhodno posredovane pisne obrazložitve, in sicer podatke o gibanju prejemkov poslovodstva SDH in predhodnice Slovenske odškodninske družbe, sklepih NS SDH, v katerih so opredeljeni kriteriji za dvig prejemkov upravi SDH, in datumih sej, ko je NS SDH razpravljal o tej temi. Navedel je argumente, razloge in utemeljitev odločitve NS SDH za potrditev dodatkov k pogodbam o zaposlitvi predsednice in članice uprave SDH ter dejstva, ki so nastopila po 4. januarju.

Uprava SDH je 8. januarja namreč obvestila NS SDH, da predlaga sporazumno odpravo aneksov k pogodbama o zaposlitvi z dne 27. december 2017. NS SDH se je 10. januarja nato sestal na izredni seji, na kateri je sprejel omenjeni predlog za sporazumno odpravo aneksov, o čemer je NS SDH že obvestil javnost.”

(Visited 1.274 times, 11 visits today)
2 komentarja

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: