Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Veto na drugi tir: Popovič za dvotirno in pol cenejšo rešitev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th maj 2017, 11:14 pop

Vsaj pol predrago je. Delati bi morali dvotirno progo, nihče več ne gradi enotirnih. Nobene potrebe ni za vključevanje Madžarske ali drugih držav, katerih cilj ni 27 kilometrov proge, njihov cilj je Luka Koper, je na seji državnega sveta župan Kopra Boris Popovič včeraj ostro nasprotoval Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper.

Na Balkanu več kot pol ceneje

Popovič na seje državnega sveta zelo redko pride. Tokrat, ko je šlo za pomemben projekt za mesto, ki ga vodi, in Luko Koper, ki bi milijardo vreden drugi tir deloma morala financirati z novo pristojbino, ni manjkal.

Projekt bo, je povzel Popovič, po vladnih znižanih napovedih državo stal skoraj milijardo brez DDV, v Sloveniji pa po njegovi oceni gradbinci tak dvotirni projekt zgradijo pol ceneje, na Balkanu še za krepko nižjo ceno.

Ceneje bi bilo mogoče celo, če bi zgradili 27 kilometrov dvocevnega avtocestnega predora, pa ga ne, je ocenil Popovič.

Župan Kopra je dodal še, da bo dejanska cena vladnega projekta še krepko višja od vladnih ocen, ker bo denar odtekal na vseh koncih.

Gašperšič prepričal le dva svetnika

Velikanska večina, kar 22 državni svetnikov, je z vetom zakon o drugem tiru tudi ustavila.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in predstavnik podjetja 2TDK, nekdanji minister in državni sekretar, Metod Dragonja sta prepričala le dva državna svetnika, da sta glasovala proti vetu na zakon o drugem tiru.

[wp_ad_camp_1]

Nove težave za vladno koalicijo: ponovitev glasovanja o milijardo vrednih 27 kilometrih enega tira. Na posnetku vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Zakon so poslanci vladne koalicije prejšnji teden uzakonili po nujnem postopku.

Vlada je naglico zahtevala, da bi se lahko prijavili na razpis za evropski denar, kar je mogoče do julija.

Zaradi veta bodo morali koalicijski poslanci, da bi zakon obveljal, odločati ponovno.

Obveljal bo le, če ga v drugo podpre najmanj 46 poslancev.

Zaplete se lahko še z referendumsko proceduro.

Enotedenski rok za vložitev pobude za zbiranje 40.000 podpisov bo začeli teči, ko bo veto razveljavljen.

[wp_ad_camp_2]

Bo še referendum?

Podpise za začetek postopka že nekaj časa v imenu civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo zbira Vili Kovačič.  K podpisovanju poziva, da bi “dvojni drugi tir zgradili hitreje ter na pošten, za davkoplačevalce sprejemljiv način.”

Čisto brez možnosti Kovačič ni, ima veliko  podpornikov, tudi denimo predsednika nove stranke GOD Aleša Primca. Podpise Kovačiču pomagajo zbirati še NSi, SDS, Glas za otroke, stranke Reset in Zeleni Slovenije in SOL-socialna opcija ljudstva Slovenije


Če bo veto koalicija v državnem zboru preglasovala, podpisi pa bodo vloženi, bo Milan Brglez (SMC) pobudnikom moral določiti 35 dnevni rok, v katerem bodo zbirali 40.000 podpisov.

Večina v državnem zboru bi lahko referendum in zbiranje podpisov zanj poskusila tudi še prepovedati, zadnjo besedo v tem primeru ima ustavno sodišče.

spletnicasopis.eu--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu