Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Putin napadel Poljsko? Dva mrtva. Je šlo za protiraketni izstrelek Ukrajine?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th december 2022, 02:27 pop

Zaradi najmanj dveh mrtvih v ruskem raketnem napadu na Poljsko, je premier Mateusz Morawiecki sklical nujno sejo sveta za nacionalno varnost. Domnevno ruske rakete naj bi eksplodirale na ozemlju Poljske v bližini meje z Ukrajino. Solidarnost s Poljsko je iz Slovenije na spletu doslej izrazil predsednik opozicijske SDS Janez Janša.

Na Ukrajino je v zadnjem dnevu padlo več kot sto ruskih izstrelkov. Rakete, po prvih informacijah se zdi, da bi lahko šlo za eden ali dva izstrelka, so padle na Poljsko mesto Przewodów, okoli 65 kilometrov od meje z Ukrajino, in tam zadele sušilnice žita. Umrla bi naj dva delavca kmetijskega podjetja. Ni še čisto jasno, kaj je v ozadju. Analitiki ocenjujejo, da bi lahko šlo za ruske rakete, ki so morda zgrešile cilje v Ukrajini, za ruske rakete, ki so bile sestreljene z ukrajinske strani in so zaradi tega poletele čez mejo ali pa za ukrajinske protiraketne izstrelke, ki so poskušali ustaviti točo ruskih zadnji dan. Za dogajanje je Rusija soodgovorna v vsakem primeru zaradi obsežnih terorističnih raketnih napadov na Ukrajino.

Ameriški predsednik Joe Biden je na vrhu G20 v Indoneziji ocenil, da je malo verjetno, da je bila raketa, ki je padla na vzhod Poljske, izstreljena iz Rusije, poroča CNN. Poljska je sporočila, da je “projektil ruske izdelave”, kdo je streljal ali od kod je točno priletel, pa ne navajajo. Preiskava še poteka. Za danes je zaradi dogodka sklican vrh Nata. Rusko obrambno ministrstvo je zanikalo vpletenost in zatrdilo, da so poročila o dogodku namerna provokacija, da bi spodbudili strah pred dodatno eskalacijo vojne.

Kraj dogodka je sto kilometrov oddaljen od Ukrajinskega mesta Lvova (tudi Lviv), ki so ga Rusi zadnji dan obstreljevali. Na kraju eksplozije naj bi že bili policija, tožilstvo in vojska. Na zemljevidu je označen kraj, kamor so padle rakete:

Poljski premier je “nujno” sklical svet za nacionalno varnost in obrambne zadeve, je potrdil tiskovni predstavnik vlade Piotr Müller. Na pogovor pa je Poljska povabila ruskega veleposlanika. Rusija je zanikala, da bi šlo za njihove rakete, a zanikali so v preteklosti tudi, da nameravajo napasti Ukrajino.

Poljska je članica zavezništva Nato, napad na katerokoli državo Nata, je po pogodbi med državami članicami napad na celotno zavezništvo.

Če bi se pokazalo, da je šlo za nameren napad in ne morebiti napako, bi bil svet na robu hude eskalacije konflikta. O možnosti, da bi lahko šlo za ukrajinske protiraketne izstrelke, ki so poskušali sestreliti ruske, lahko več preberete tukaj:

Zaradi ruskih raketnih napadov imajo hude težave tudi v Moldaviji, kjer je prišlo do velikega izpada oskrbe z električno energija. Na svetovnih borzah pa so takoj začele rasti cene nafte.

Prvi odzivi na napad so ibli takšni:

Zadnje sporočilo, ki ga je delila zunanja ministrica Tanja Fajon (SD) na tw, je:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu