Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Izvoljeni štirje ustavni sodniki, tudi Jaklič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd marec 2017, 09:21 pop

Večina poslancev je za ustavne sodnike izvolila Mateja Accetta, Klemna Jakliča, Rajka Kneza in Marijana Pavčnika. Za Acceta je bilo 75 poslancev, proti 11, za Jakliča je bilo 57 poslancev, 27 proti , za Kneza je bilo 71 poslancev, proti 13 in za Pavčnika je bilo 67, proti osem poslancev.

Glasovanje je bilo tajno, za izvolitev je bilo nujnih 46 glasov.

Novi ustavni sodniki so takoj prisegli.

Pahor ujel zadnji trenutek

Že dan prej pa je, z nekajletno zamudo, 73 poslancev izvolilo tudi tri člane fiskalnega sveta: Davorina Kračuna, Tomaža Peršeta in Alenko Jerkič.

Klemen Jaklič

Z odločanjem o ustavnih sodnikih se je tudi že mudilo, saj se sedanjim sodnikom iztekajo mandati. Predsednik republike Borut Pahor prej dolgo ni mogel doseči dogovora strank za dovolj glasov za izvolitev kandidatov.

Položaje ustavnih sodnikov bodo Accetta, Jaklič in Pavčnik prevzeli čez teden, Knez pa prihodnji mesec.

Konec marca se mandati iztečejo ustavnim sodnikom: nekdanjemu predsedniku vrhovnega sodišča Mitji Deisingerju, Jasni Pogačar in nekdanjemu vrhovnemu sodniku Janu Zobcu, prihodnji mesec pa še nekdanjemu diplomatu Ernestu Petriču.

Poslanska skupina ZL. Foto Državni zbor/Barbara Žejavac

Pred glasovanjem so poslanci ZL ponovno ostro nasprotovali Jakliču.

ZL očita “kravjo kupčijo”, so proti Jakliču

Podobno so protestirali že prejšnji teden na maratonski kar 12 urni seji mandatno volilne komisije.  ZL je poslancem SMC, SDS, Desus in SD očitala celo »kravje kupčije« in dogovarjanje pod mizo. Matej T. Vatovec je očitek izrekel tako: »Gre preprosto in izključno za vezane posle med Janezom Janšo in njegovo SDS ter Mirom Cerarjem in njegovo SMC. Vmes pa posredništvo predsednika republike Boruta Pahorja. Po načelu ti meni fiskalni svet jaz tebi ustavno sodišče in tu ni bilo nobene debate o kompetencah kandidatov. Še manj debate o njihovi osebni primernosti. Pomembno je le, da ima koalicija SMC, SDS dovolj glasov ter da se glasovanje o fiskalnem svetu in o ustavnih sodnikih opravi na tej seji.«

Trček bi odstopil Pahorja

Generalna sekretarka predsednika republike Nataša Kovač mu je odgovorila s pojasnilom: »Za vse štiri kandidate lahko utemeljeno sklepamo, da bodo na podlagi dosedanjega dela in izkušenj na različnih področjih pravne stroke in znanosti v primeru izvolitve to delo opravljali kot vrhunski poznavalci domačega mednarodnega prava, samostojno, neodvisno in v skladu z najvišjimi strokovnimi zahtevami. Zagotovo za nobenega od štirih kandidatov ni mogoče trditi, da nima ustreznih akademskih referenc, ravno nasprotno. Ustrezne, več kot ustrezne akademske reference imajo vsi štirje.«

Franc Terček (ZL): “O vsem tem, kar je bilo do sedaj povedano se pozablja na osebo, ki je v osnovi zakrivila vso to kupčijo. Na predsednika Republike Slovenije. On ni naredil svoje domače naloge. On je zrel za odstop. Pika.” Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Franc Trček (ZL) je pred glasovanjem ocenil celo, da bi moral predsednik republike Pahor  odstopiti.

Poslanci so lani za ustavna sodnika že izvolili Špelco Mežnar in Marka Šorlija, ki sta nadomestila Miroslava Mozetiča in Marto Klampfer.

Molk koalicije, Breznik o novi poti

Koalicijski poslanci so pred glasovanjem molčali. Kritična je ob ZL bila še nekadnja premierka Alenka Bratušek (nepovezani), ki je dejala: “Za kadrovsko kuhinjo zadnjega meseca je prava samo ena beseda: to je nespodobno. Kaj je ostalo od predvolilnih parol o etiki, morali, najbolj pravni državi?”

Od tistih, ki so štiri kandidate podprli, je javno to pojasnjeval le Franc Breznik (SDS), ki je med drugim povedal: “Danes lahko pokažemo neko novo pot, kot sem rekel na začetku. Pokažemo lahko, da ko se zbere zmerna sredina ljudi  v tem državnem zboru, lahko začnemo neko drugo politiko. Neko drugo politiko, ki bo dala boljšo državo, boljša pravno državo, predvsem pa posledično več blaginje za vse. Zato bomo v SDS vse štiri kandidate z velikim veseljem podprli.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu