Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar premagal Cerarja pri Ahmadu Shamiehu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th april 2018, 06:12 pop

“Rok za predajo Ahmada Shamieha Hrvaški se izteče 12. 7. 2018,” sem po informacijah iz vlade poročal prejšnji teden v petek. A še isti dan, ko je bilo to objavljeno, je vlada dobila sodbo upravnega sodišča, da so rok za predajo Ahmada Hrvaški že zamudili in da morajo zato odločiti, ali mu bo Slovenija ponudila zaščito. Odločitev sodišče je pravnomočna, piše v odločitvi, ki so jo podpisali sodniki Boštjan Zalar, Darinka Dekleva Marguč in Damjan Gantar. Sodbo sem od sodišča zahteval, da bi jo v celoti predstavil javnosti. Odgovorili so mi, da bo ta teden objavljena na spletnem naslovu vrhovnega sodišča. Včeraj sem jo tam tudi našel. V celoti je objavljena na koncu članka. Vsebinsko enako odločitev, da mora naša država odločiti in da Shamieha torej ne sme vrniti Hrvaški, je isto sodišče sprejelo že lani. A je vrhovno sodišče pozneje odločilo, da je bila ta odločitev “v nasprotju z zakonskimi pooblastili in tudi napačna.”

Upravno sodišče že drugič v prid Shamiehu

Jan Škoberne (SD), ob njem levo Miha Kordiš (Levica) Foto: DZ

Upravno sodišče je zdaj na drug način znova zahtevalo, da mora Slovenija odločiti o Ahmadu.  Tokrat z razlago, da so v vladi zamudili rok za predajo Hrvaški. V razlagi sodbe je nekaj logike: vlada je imel čas, da izpelje predajo migranta iz Sirije sosednji državi, a tega ni storila, ker so sami sebe spotikali. Shamieh je v Sloveniji že več kot dve leti. V tem času po smo bili priča poskusom predaje sosednji državi in političnim cirkusom vladnih strank, da bi to preprečile. Hrvaški poskuša Ahmada Shamieha že več kot dve leti vrniti notranje ministrstvo, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar. Shamieh se proti tej nameri bori na vseh mogočih sodiščih. Dolgo je v glavnem izgubljal in bi bil že davno na Hrvaškem, če se ne bi vpletla politika. Shamieha je šef odbora za pravosodje Jan Škoberne (SD), da bi ministrstvu svoje vlade onemogočil, novembra lani celo pripeljal v parlament, v prostore svoje stranke, tam sta Ahmada obiskala predsednik SD Dejan Židan in DZ Milan Brglez. Dan prej so proti vračanju Shamieha Hrvaški nadvse ostro protestirali poslanci SMC Jasna Murgel, Desusa Peter Vilfan, že omenjeni Škoberne in iz Levice Miha Kordiš.  Iz vseh treh vladnih strank in ene opozicijske. Protestirali so proti ravnanju svoje lastne vlade, ki jo vodi Mira Cerar. Premier pa se je odzval tako, da je ustavil deportacijo iz „človekoljubnih“ razlogov. Iz opozicijske SDS so zato v državnem zboru sprožili razpravo, ali premiera obtožiti pred ustavnim sodišče za zlorabo pooblastil.  „Pričakoval sem, da bo ta postopek pripeljal do rešitve, ki bo v dobro pravni ureditvi in gospoda Shamieha,“ je premier takrat v pogovoru za Dnevnik razkril, da je upal, da bo njegovo vlado pri vračanju Ahmada odrešilo sodišče. Kar je bilo zanimivo stališče šefa vlade, ki je je razkril, da je upal, da bodo izgubili. A vladi so sodniki namesto tega sporočili, da ima vso pravico Shamieha vrniti v povsem varno in civilizirano evropsko državo Hrvaško, ki mora odločiti ali mu bo ponudila zaščito. Kar je logično sodno stališče. A ga vlada ni vrnila. In zdaj jim je upravno sodišče sporočilo, da so zamudili.

Ali rok teče tudi, ko sodišče prepove izvedbo?

V državo je Ahmad vstopil med sto tisoči, ki jim je vlada omogočila prehajanje države, čeprav za to niso izpolnjevali pogojev. V vladnih medijih so te migrantov preimenovali v prebežnike. Obstal pa je Ahmad pri nas, ker so mejni nadzor proti nam vzpostavili Avstrijci in mu prepovedali vstop. Notranje ministrstvo je pravno celo na evropski ravni uspelo doseči, da bi Ahmada lahko vrnili Hrvaški, a se je vmešala politika. Ahmad je bil celo na kongres SMC v Mariboru. Notranje ministrstvo je razumelo, da rok, v katerem mora Ahmada Shamieha predati Hrvaški, začne teči znova, ker jim je upravno sodišče vračanje Ahmada sredi decembra prepovedalo in zahtevalo, da morajo obravnavati najnovejšo prošnjo za zaščito v Sloveniji, ki jo je ta znova vložil vložil.  A sredi januarja so vrhovni sodniki Peter Golob in člana Erik Kerševan in Brigita Domjan Pavlin razveljavili to odločitev upravnega sodišča. Presodilo so, da so predsednica senata Darinka Dekleva Marguč in sodnika Irena Polak Remškar in Boštjan Zalar odločili v nasprotju z zakonskimi pooblastili in tudi napačno. Na MNZ so razumeli, da od takrat znova začel teči rok za predajanje Ahmada Hrvaški, a upravno sodišče je zdaj odločilo drugače.  Zapisali so: “Gre za obvezujoč rok, ki ga ni mogoče razlagati široko oziroma širše, kot je izrecno določeno v Dublinski uredbi. Poleg tega je tožnik v Sloveniji že dve leti in dva meseca, pa se njegov postopek za vsebinsko obravnavanje prošnje sploh še ni začel, čeprav je legitimen cilj čim hitrejše obravnavanje prošenj in zmanjšanje negotovosti prosilcev za mednarodno zaščito, če se njihova prošnja dalj časa ne obravnava – še posebej, če gre za prosilca, ki brez dvoma prihaja iz vojnih območij, kot je Sirija.

Ali bodo še vztrajali pri vračanju Ahmada Hrvaški mi iz notranjega ministrstva niso odgovorili. So pa javnosti sporočili, da v primeru Ahmada “trenutno tečejo trije različni postopki pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije”.

Celotna zadnja odločitev upravnega sodišča je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/04/UPRS-Sodba-in-sklep-I-U-657_2018-4-10.04.2018.pdf” title=”UPRS Sodba in sklep I U 657_2018-4-10.04.2018″]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu